|

Adana'nın parlayan yıldızı YÜREĞİR

Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu, insan odaklı hizmet anlayışıyla 4.5 yılda çarpıklaşmış kent görünümündeki ilçeyi yeniden ayağa kaldırdıklarını söyledi. Topçu, 'Uyumlu siyaset ve hizmetlerle, hem hükümetin hem de Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarından pay almaya başlayan Yüreğir'in yıldızı parlıyor artık' dedi

Yaşar Yavuz
00:00 - 23/12/2008 الثلاثاء
Güncelleme: 09:54 - 23/12/2008 الثلاثاء
Yeni Şafak
Adana'nın parlayan yıldızı YÜREĞİR
Adana'nın parlayan yıldızı YÜREĞİR

Türkiye'nin 4. Büyük kentinin arka bahçesiydi bir zamanlar. Şehrin tek mezarlığı, tek çöplüğü, tek hayvan pazarı Yüreğir'e kurulmuş. İşsizlikte Türkiye ortalamasının dahi üzerinde olan, Güneydoğu kırsalından aldığı inanılmaz vasıfsız insan göçüyle çarpık kentleşmenin ve gettolaşmanın simgesi haline gelen Yüreğir..

Devlet imkanlarından payını alamayan bırakınız devleti, hükümetleri, Adana'nın Ankara'ya gönderdiği milletvekillerinin dahi görmezden geldiği ve makus talihiyle baş başa bırakılan Yüreğir..

Ömer Topçu'nun Belediye başkanlığında kendine gelmeye başlayan, uyumlu siyaset çizgisiyle hizmetlerle coşan, hem merkezi hükümetin hem de Büyükşehir Belediyesinin yatırımlarından pay almaya başlayan Yüreğir doğdu şimdi.. Bu talihsiz ilçemizin, yıldızı parlıyor artık.

"Ağlama edebiyatının" yerinde yeller esiyor şimdi. İnsan odaklı hizmet anlayışının yarattığı gülen yüzlerin çoğaldığı bir ilçe oldu Yüreğir.. İlçenin Belediye Başkanı Ömer Topçu altına imzasını attığı bu başarılı 5 yılı "belediye başkanı basiretli tüccar gibi davranmalı" diyerek açıklıyor. Yani hem belediyesini hem de ilçesini kazandırmanın mutluluğunu yaşıyor.


İFLASTAN ZİRVEYE

İşe, önce iflas etmiş, ilçe halkının cenazesinde mazot olmadığı için cenaze aracını dahi gönderemeyen Belediyeyi ayağa kaldırarak başlamış Topçu. Öyle ya devraldığı belediyenin toplam borcu 51 trilyonu bulmuş! Ardından akılcı bir personel politikası ve 'basiretli tüccar' mantığıyla ilk yılında önce belediyesini ayağa kaldırmış.

Temizlik, yol, zabıta, park ve bahçeler, sinekle mücadele gibi halkın gündelik yaşamının olmazsa olmazlarıyla yeniden tanıştırmış Yüreğirliyi..

Ama Ömer Topçu'nun başarısının sırrının altında yatan asıl önemli etken ise "hizmet için siyasi uyum felsefesi" olmuş 5 yıl boyunca. Böyle olduğu içindir ki önce Büyükşehir Belediyesinin ardından merkezi hükümetin ve devletin imkanları adeta sel olup akmaya başlamış Yüreğir ilçesine.. Yani eskinin Adana'nın arka bahçesi, yeninin Adana'nın parlayan yıldızına...

Topçu öncesi çamurdan çukurdan değil araba ile yaya olarak ilerleyemeyen Yüreğirli artık otobanı ücretsiz kullanmaya başlamış.. Merkezi hükümetin en önemli icraatlarından biri olan ve fakir fukarayı sevince boğan Toplu Konut pastasının en önemli dilimleri Yüreğir'e gelmiş. TOKİ-Büyükşehir-Yüreğir Belediyesi üçgeninin işbirliği aynı zamanda ilçede farkındalık yaratmadan 'kentsel dönüşüm'ü de başlatmış.

500 bin nüfuslu ilçede bir, ama bir tek otel bulunmazken Yine Ömer Topçu döneminde yapılan dünya markası 5 yıldızlı Hilton Oteli yapılmış Yüreğir'e. Şimdi ise Sheraton otelinin yapımı sürüyor.


SOSYAL BELEDİYECİLİK

"İnsan odaklı olmayan hizmetin kıymeti harbiyesi yoktur" diyen Yüreğir İlçe Belediye Başkanı Ömer Topçu Belediyecilik felsefesini de sosyal belediyecilik kavramıyla harmanlamış.

Özellikle 'Altın bilezik' diye tanımladığı gençlere meslek eğitimi işinde Türkiye'de marka olmuş. Yüreğir Belediye'si Meslek Edindirme Merkezlerinde bugüne kadar 100 bin Yüreğirli genç hem meslek hem de yabancı dil öğrenmiş. İngilizce dil kurslarının yanı sıra Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Takı tasarım, el sanatları, Biçki-Dikiş, Kuaförlük gibi vasıfsız insanların iş bulabileceği branşlarda hizmet veriyor Yüreğir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları..

Gelir ortalaması açısından Türkiye'nin en alt çizgisine yakın olan Yüreğirlinin dünya evine girerken ki masraflarını dahi düşünmüş Ömer Topçu. 2 ayrı düğün salonu ile evlenen çiftlere neredeyse bedava hizmet verirken, özellikle yaz aylarında Adana'ya özgü bir özellikle olan Yazlık sinema nostaljisini de ilçe halkına yeniden hatırlatmış. Çukurova'nın sarı sıcağında bunalan Yüreğirli, Belediyenin ücretsiz yazlık sinema gösterimleriyle eğleniyor...

Uzun sözün kısası insan odaklı sosyal belediyecilik anlayışını tüm hatlarıyla hayata geçirmiş Yüreğir'de Ömer Topçu.

Özellikle her bayram öncesi binlerce dar gelirli ailenin çocuğuna yaptığı 'bayramlık misali' giyecek yardımları ayakta alkışlanacak cinsten. Tabi malzeme yardımı demişken sporu da unutmamak gerek.


Profesyonel, Amatör ve hatta gayri federe mahalle takımlarına dahi yapılan spor malzemeleri ve kahvehaneden 'bilgi evi'ne dönüştürülen mekânlarla Yüreğir gençliği hiç ihmal edilmemiş.


DEĞİŞİM BAŞLADI

"Değişim başladı, sürüyor ve devam edecek..." diyen Tecrübeli Belediye Başkanı Ömer Topçu, "Sokaklarında soğuk su satarak okul harçlığımı çıkardığım, simit satarak büyüdüğüm Yüreğir'i güzelleştirmek, çağdaş, yaşanabilir ve örnek bir yerleşim merkezi haline getirmek en büyük hayalimdi. Allah'a şükür bunu başarıyor olabilmenin sonsuz mutluluğunu yaşıyorum" diyen Ömer Topçu özellikle ardı ardına açtığı ve insana 'cennetten bir köşe' hissi veren parklarıyla güzelleştirmiş Yüreğir'i..

Ama bu parklar yapılırken de çocuklarda ihmal edilmemiş. En modern ve düzenli çocuk oyun alanlarıyla eskiden berduşların, ipsizin sapsızın mekânı olan çocuk parkları artık gözlerinin içi gülen annelerin bebeleriyle doluyor.


DAHA ÇOK İŞİMİZ VAR

5 Yılda yaptıklarıyla gurur duyan ama "Daha yapacak çok işimiz var. Değişim sürecek, Yüreğir'in yıldızı parlamaya devam edecek" diyen Ömer Topçu, ilçe halkından bir tek şey istiyor, "Hizmete sahip çıksınlar..."

Yaptıklarının sonuçta Yüreğirlinin olduğunu ifade eden Başkan Topçu, "Biz yapıyoruz siz sahip çıkın" diyor. Yüreğir ilçesinin özellikle 2 binli yılların anlayışına yaraşan bir kent haline gelmesini arzuladığını ve bu hedef için çok önemli projelerinin oyduğunu ifade eden Ömer Topçu, Halkımın desteği sürdükçe, doğup büyüdüğüm Yüreğir'e olan vefa borcumu ödemek için gece gündüz çalışacağım. Yüreğir'e çaktığım tek bir çivinin bile beni nasıl mutlu ettiğini ifade edecek kelime bulamam" diyor..


El ele verdik Yüreğir kazandı

Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu göreve geldiği günden bu yana yeni yüzüyle Yüreğir 'i ve yaptığı çalışmaları Yeni Şafak Gazetesine anlattı.

Belediye Başkanı Ömer Topçu Yüreğir, Kamu ve Özel sektörün yatırımları ve "Kentsel Dönüşüm Projesi" ile Adana'nın yeni cazibe merkezi haline geldiğini, Yüreğir'e yatırım yapmak isteyen herkese her türlü kolaylığı sağlayacaklarını belirtti.

Topçu; Yüreğir İlçesi üzerindeki durgunluğu atıp son 4 yılda hızlı bir yükselişe geçtik. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarla iyi bir işbirliği yaparak Yüreğir'e birçok yatırımın gelmesini sağladık. Özel sektörle de iyi bir diyaloğ kurarak ilçenin kalkınmasına katkı koyacak birçok yatırımın Yüreğir'e yapılmasına destek sağladık dedi.

Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu ilçenin kalkınması için harcadığımız çabanın meyvelerini almaya başladık. Tüm kurum ve kuruluşların Yüreğir'e yatırımı konusunda büyük çaba harcayarak cazibe merkezi haline getirmeyi başardık

Şehrin yöneticililerinin ilçede yatırım yapmak isteyen özel ve kamu kuruluşlarına yaklaşımının çok önemli olduğunu belirten Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu "Ben ilk dönemimde de yatırımların Yüreğir'e yapılması konusunda büyük çaba harcadım. Bazı yatırımların Yüreğir'e kaydırılması konusunda yatırımcılara yer gösterdim.

2004 yerel seçimlerinden sonra ise Büyükşehir Belediyemiz, hükümetin en büyük tüm yatırımlarından TOKİ , kamu ve özel sektörle iyi diyaloğlar sonucu birçok yatırımın Yüreğir'e gelmesini sağladık.Şu anda devam eden inşaatlarla Yüreğir'in her tarafı şantiyeye dönmüş durumda. dedi.

Planlı yerleşim yerlerinin hızlı bir şekilde çoğaldığını ve ilçenin modern bir görünüme kazandığını belirten Ömer Topçu' Hükümetin en büyük yatırımlarından TOKİ imkânlarını Yüreğir'e getirdik Kuzey Yüreğir'de 16 bin dönüm alan üzerinde modern bir şehir kuruldu. DSİ içerisinde ve Polis Okulu yanında TOKİ 'nin yaptığı binalara halkımız yerleşti. Aksantaş içerisindeki konutlarda yakında yerleşime açılacak. Sinan Paşa Mahallesi'nde başlayan Kentsel Dönüşüm Projesi'nde büyük aşama kaydedildi. Büyükşehir Belediyesi eski Aksantaş Fabrikası yerine 6 dönüm üzerine modern bir hizmet binamızı yapıyor. Yakında yeni yerimizde hizmet vereceğiz. Belediyemizin yerinde ise 5 yıldızlı bir otelin temeli atıldı.

Bossa Fabrikası'nın yerine 105 bin metrekarelik ve Hiltonsa Kavşağı'nda ise 22 dönümlük alanlarda yeni yapılan modern alışveriş merkezleri ilçeye ayrı bir hava katacaktır.Bunların yanı sıra halkın yaşamlarını kolaylaştıracak alt ve üstgeçitler 20 sağlık ocağı,okullar halkımızın hizmetinde. TOKİ'nin yaptırdığı 500 yataklı hastane inşaatı büyük bir hızla devam ediyor. Ceyhan Yolu eski Sümerbank tesislerinin yerine ise hem konut hem de sağlık tesisi yapılacak. Son yapılan yatırımlarla Yüreğir gelişimde büyük ivme kazandı' diyerek yatırım yapmak isteyen herkese destek olacaklarını belirtti.


Yüreğir modern görünüme kavuşuyor

Yüreğir ilçesi, kamu ve özel sektörün yatırımları ve 'Kentsel Dönüşüm Projesi' ile yükselişe geçti.

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesi, kamu ve özel sektörün yatırımları ve 'Kentsel Dönüşüm Projesi' ile yükselişe geçerek cazibe merkezine dönüşüyor.

Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu, şehrin yöneticilerinin ilçede yatırım yapmak isteyen özel ve kamu kuruluşlarına yaklaşımının çok önemli olduğunu belirterek, 'Ben ilk dönemimde de yatırımların Yüreğir'e yapılması konusunda büyük çaba harcadım. Bazı yatırımların Yüreğir'e kaydırılması konusunda yatırımcılara yer gösterdim. 2004 yerel seçimlerinden sonra ise TOKİ ile kamu ve özel sektörle iyi diyaloğlar sonucu birçok yatırımın Yüreğir'e gelmesini sağladık. Şu anda devam eden inşaatlarla Yüreğir'in her tarafı şantiyeye dönmüş durumda' dedi.

Planlı yerleşim yerlerinin hızlı bir şekilde çoğaldığını ve ilçenin modern bir görünüme kavuştuğunu belirten Topçu, şunları söyledi:

'Hükümetin en büyük yatırımlarından TOKİ imkanlarını Yüreğir'e getirdik. Kuzey Yüreğir'de 16 bin dönüm alan üzerinde modern bir şehir kuruldu. DSİ içerisinde ve Polis Okulu yanında TOKİ 'nin yaptığı binalara halkımız yerleşti. Aksantaş içerisindeki konutlarda yakında yerleşime açılacak. Sinan Paşa Mahallesi'nde başlayan Kentsel Dönüşüm Projesi'nde büyük aşama kaydedildi.

Büyükşehir Belediyesi eski Aksantaş Fabrikası yerine 6 dönüm üzerine modern bir hizmet binamızı yapıyor. Yakında yeni yerimizde hizmet vereceğiz. Belediyemizin yerinde ise 5 yıldızlı bir otelin temeli atıldı. Bossa Fabrikası'nın yerine 105 bin metrekarelik ve Hiltonsa Kavşağı'nda ise 22 dönümlük alanlarda yeni yapılan modern alışveriş merkezleri ilçeye ayrı bir hava katacaktır. Bunların yanı sıra halkın yaşamlarını kolaylaştıracak alt ve üstgeçitler 20 sağlık ocağı,okullar halkımızın hizmetinde. TOKİ'nin yaptırdığı 500 yataklı hastane inşaatı büyük bir hızla devam ediyor. Ceyhan Yolu eski Sümerbank tesislerinin yerine ise hem konut hem de sağlık tesisi yapılacak. Son yapılan yatırımlarla Yüreğir gelişimde büyük ivme kazandı.'


Yüreğir Şaha Kalktı

Adana'nın köyü konumundaki merkez Yüreğir ilçesi son yıllarda başlayan bir dizi yatırımla adeta şaha kalktı. İlçe, yakın zamanda inşaatına başlanacak olan ikinci 5 yıldızlı otel ve 100 bin metrekarelik alışveriş merkezi ile şehrin cazibe merkezi olmaya aday.

İlçede başlatılan sekiz önemli projeden ilk ikisi başarı ile bitirildi. Devlet tarafından yapılan ve projelerden ilki olan HiltonSa Kavşağı'nın ve altgeçidinin bitirilmesi ile Karataş ilçesi, sanayi çarşısı, devlet hastanesi, kaymakamlık ve Yüreğir Belediyesi'ne giden yollarda trafik akışı rahatladı ve güvenli bir konuma geldi.

İkinci proje olan ve TOKİ'nin yaptığı 2 bin 836 konut da vatandaşlara teslim edildi. 400 yataklı hastane inşaatına da hız verildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan metro ve hafif raylı sistem projesinin Yüreğir ayağındaki çalışmaları da bütün hızıyla sürdürülüyor.

Adana'nın geri kalmış ve borç batağı içindeki ilçesinde belediye başkanlığı görevini sürdüren Başkan Ömer Topçu'nun ilçeye devlet ve özel sektör yatırımlarının gelmesi için gösterdiği çabalar sonuç vermeye başladı.

Yüreğir Belediyesi, Sinanpaşa Mahallesi, belediyenin doğusu, Aksantaş fabrikasının kuzeyi ile Kışla Caddesinin batısı ve inşaatına başlanan Ticaret Merkezi'nin güneyini kapsayan alanda Kentsel Dönüşüm Projesi hazırladı.


İLÇE 3 YILDIR ŞANTİYE GİBİ

Büyükşehir Belediyesi'nin Hafif Raylı Sistem ve Metro Projesi kapsamında regülatör köprüden geçerek Seyhan Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesinden geçerek eski kaymakamlık, Orman Bölge Müdürlüğü'nün doğusundan geçerek D-400 karayolunun üzerinden hurdacılara kadar olan bölgede de kamulaştırma işlemlerine yapıldı.

Özel sektör de ilçede yatırım atağına kalktı. Avusturya kökenli Mel 6 firması 20 milyon 500 bin dolara satın aldığı Bossa 1'in yerine 100 bin metrekarelik dev alışveriş merkezi yapımına başladı. Alışveriş merkezinin 3 kat bodrum, zemin ve 4 katlı olmak üzere 8 kattan oluşacağı bildirildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan Yüreğir Belediyesi'nin yerini 20 milyon YTL'ye satın alan Dedemanlar da buraya 5 yıldızlı otel yapmak için belediyenin yeni hizmet binasına taşınmasını beklemeye başladı.

Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu, devletin, özel sektörün imkanlarını kendi imkanları ile birleştirerek Yüreğir'in çehresini değiştirdiklerini ifade etti. 3 yıldır ilçenin adeta bir şantiye görünümüne büründüğüne dikkat çeken Topçu, kentsel dönüşüm için de devlet desteğine ihtiyaç olduğunu hatırlattı. Topçu, 'Yüreğir'in çehresi değişiyor. Yeni bir şehir meydana gelecek. 100 bine yakın gecekondu ile ilgili projelerimiz var yapıyoruz. Kentsel dönüşüm projesi ile de modern görünüme kavuşacak. Ancak bu büyük dönüşüm projelerimiz için devlet desteğine ihtiyacımız var' dedi.


SOSYAL BELEDİYECİLİKLE TANIŞTI

Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu göreve geldikten sonra Yüreğir'in sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla bir çok ilkleri Yüreğirliler'le tanışırdı. Önemli gün ve haftaları Yüreğir halkıyla birlikte kutlayan Başkan Topçu halkın coşkusuna ortak oldu.


YAZ KONSERLERİYLE HALK COŞTU

Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu yaz aylarında Yüreğir halkını müzik ve eğlenceye doyurdu. Bir çok ünlü sanatçıyı Yüreğirliler'le buluşturan Başkan Ömer Topçu köyleri de unutmadı.

Mahmut Tuncer,Ceylan,Dilber Ay, Murat Kurşun, Ankaralı Turgut ve daha bir çok ünlü sanatçıyı Yüreğir'e getiren Başkan Ömer Topçu Yüreğirli vatandaşların gönlünce eğlenmesini sağladı. Köylerde de halk konserleri düzenleyen Başkan Topcu onları da bu eğlenceden mahrum bırakmadı.


Yüreğir de bütün mahalle ve köylere gidip sinema gösterimi yaptıran Başkan Topçu vizyondaki en yeni filmleri Yüreğir halkının izlemesini sağladı.


BİNLERCE KİŞİ MESLEK SAHİBİ OLDU

Yüreğir Belediyesi Meslek Edindirme Merkezleri gençleri meslek sahibi yapıyor. Kuaförlük,Bilgisayar,Takı Tasarım,İngilizce, Elektrik-Elektronik ve yaz kurslarıyla vatandaşlara hizmet eden Meslek Edindirme Merkezlerine vatandaşların yoğun ilgi gösteriyor. Meslek Edindirme Merkezlerinden mezun olanların bir çoğu kendi işyerlerini açmasının yanı sıra işletmelerin yardımcı eleman ihtiyaçlarına da cevap veriyor. Bu güne kadar binlerce gencin meslek sahibi olmasına vesile olan Meslek Edindirme Merkezleri'nin sayısı artarak Yüreğir halkına hizmet vermeye devam edecek.


KAHVEHANE BİLGİ YUVASI

Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu öğrencilerin faydalanması amacıyla kahvehaneleri kapatıp internet evi açarak Yüreğirli öğrencilerin hizmetine sundu. Kozan yolu üzerinde ve 19 Mayıs Mahallesinde kahveleri kapatarak işe başlayan Başkan Ömer Topçu hedefin 20 olduğunu belirtti.


TOPÇU YOKSUL BABASI

Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu Yüreğir deki durumu iyi olmayan vatandaşları tespit ederek her yıl bayram öncesi binlerce aileye giyim yardımında bulunuyor.Ayağında eski ayakkabıları ile yardımları alan çocuklar Başkan Ömer Topçu'ya teşekkür ediyorlar. İmkanlar ölçüsünde yardımların süreceğini belirten Başkan Ömer Topçu ' Borçlu ve bitmiş bir belediyeyi teslim aldık. Çok şükür belediyeyi ayağa kaldırdık ve halkımıza yardım yapar duruma geldik.'dedi.


ÖZÜRLÜLERE SANDALYE DAĞITIMI

Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu Yüreğir'deki bütün özürlülere sandalye dağıtmaya devam ediyor. Onların da toplumun bir parçası olduğunu ve onlarında hayatlarını kolaylaştırmak gerektiğini belirten Başkan Topçu ' Her gün akşamları özürlü ailelerini tek tek dolaşıp hem onların gönlünü alıyoruz hem de sandalyelerini verip çıkıyoruz. Seçildiğim günden bu yana binlerce aileyi ziyaret ettim. Çünkü onlar da toplumumuzun birer parçalarıdır. Onları da hayata bağlamak durumundayız.'dedi.


ŞEHİT AİLELERİNİ DE UNUTMADIK

Bu vatan için canlarını seve seve veren şehitlerimizin ailelerini de unutmayan Başkan Topçu onların acılarına da ortak oldu. Onlar için ayrı bir gün ayıran Başkan Topçu 'Gözünü kırpmadan bu vatan için canlarını feda eden kahramanlarımızın aileleri her zaman bizim baş tacımızdır. Onlara ne yapsak azdır. Onlar saygının en güzelini hak ediyorlar.'dedi.


YAŞLILAR BAŞTACIMIZ

Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu her yıl Huzurevi'nde kalan yaşlıları unutmayarak onları ya yerlerinde ziyaret ediyor, ya da dışarı çıkararak onların hoşça vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla eğlenceler düzenliyor. Toplumun yaşlılarına da sahip çıkması ve saygılı davranması gerektiğini belirtti.


DİNİ GÜNLER UNUTULMADI

Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu Milli Bayramları büyük bir coşkuyla kutlarken dini günleri de unutmadı. Türkiye'nin yakından tanıdığı ünlü hafız 'Nihat Hatipoğlu'nu Yüreğir halkıyla tanıştıran Başkan Topçu her yıl kutlu doğum haftasını ve diğer dini günleri Yüreğir halkıyla coşkulu bir şekilde kutluyor.


AMATÖRLERE YARDIM

Yüreğir de ilkleri gerçekleştiren Başkan Ömer Topçu Amatör spora yıllardan bu yana yardımlarını devam ettiriyor. Yüreğir de bulunan bütün amatör spor kulüplerine malzeme yardımı yapan Başkan Topçu adeta amatör sporun babası oldu.


٪d سنوات قبل