|

Aileler fındığa çocukları okula

Düzce'de mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, fındık bahçesi yerine okula giderek yeni eğitim-öğretim yılına hazırlanıyor. Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, "16 yaşından küçük çocukların ait olduğu yer eğitim yuvalarıdır. Tarlaya gitmemeleri ve çalışmamaları lazım" dedi.

Aa
00:00 - 28/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:36 - 28/08/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Aileler fındığa çocukları okula
Aileler fındığa çocukları okula

Akçakoca ilçesine bağlı Beyören ve Melenağzı köylerinde yürütülen "Fındık Bahane, Çocuklar Şahane Projesi"yle mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, özel öğretmenler tarafından yeni eğitim-öğretim yılına hazırlanıyor. İlçede iki köyde eş zamanlı uygulanan proje kapsamında 120 öğrenci, okullar açılmadan önce öğretmenleri eşliğinde eksiklerini tamamlıyor. Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, projeyi çok önemsediklerini belirterek, "İki gün önce 113 öğrenci vardı, bugün 120'ye çıktı. Bu kardeşlerimiz fındıklık yerine ait oldukları okula gidiyor. Normal eğitim öncesinde de burada açıklarını, eksikliklerini kapatıyorlar" dedi.

FINDIK BAHANE ÇOCUKLAR ŞAHANE

Proje yürütücüsünün Genç Hayat Vakfı olduğunu anlatan Yemenici, öğretmenlerin yaz tatiline gitmek yerine, sosyal sorumluluk projesinde yer almayı tercih ettiklerini dile getirdi. Öğrencilerin hem eğitim aldıklarını hem de oyun oynadıklarını kaydeden Yemenici, şunları söyledi: "Sloganları da çok güzel, 'fındık bahane, çocuklar şahane'. Öğrenciler, servisle buraya geliyor. Muhtarlarımızla ve dayıbaşılarıyla da irtibata geçtik. Sayı daha da artacaktır. Bu bir ayda kardeşlerimiz eğitim noktasındaki eksikliklerini tamamlayacak. 16 yaşından küçük çocukların ait olduğu yer eğitim yuvalarıdır. Tarlaya gitmemeleri ve çalışmamaları lazım. Şu anda istediğimiz sayıya tam ulaşamadık ama bunun ne olduğunu öğrendikçe aileler de buraya yönlendiriyor."

300 ÖĞRENCİ KAPASİTELERİ VAR

Projeye katılan çocukların 8 aylık okul hayatı boyunca Genç Hayat Vakfından burs alacağını ifade eden Yemenici, bunun aileler için de teşvik unsuru olduğunu anlattı. Genç Hayat Vakfı Genel Müdürü Uğur Gülderer de projenin tarımda çocuk işçiliğinin önlenmesi için planlandığına dikkati çekti. "Projenin amacı, mümkün olduğu kadar fındık bahçelerinden çocukları çekmek ve yaz okulu formatında onları bir araya getirmek" ifadesini kullanan Gülderer, projede 300 öğrenci kapasitelerinin olduğunu ancak şu anda yarısına ulaştıklarını belirtti. Mevsimlik işçilerin cumhurbaşkanı seçimi dolayısıyla geç geldiklerini aktaran Gülderer, 12 yaş üstü çocuklara fındık bahçelerinde çalışmamaları şartıyla okul boyunca burs verdiklerini vurguladı. Şırnak'ın Cizre ilçesinden ailesiyle Akçakoca'ya gelen 13 yaşındaki Nur Bahar, burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Geçmişte ailesiyle mevsimlik tarım işçiliği yaptığını belirten gönüllü öğretmen Gülay Yalnızkurt da anaokulu öğrencileriyle ilgilendiğini anlattı.

10 yıl önce