|

Arap sermayesi İzmir'e geliyor

İzmir''de kurulan Türk-Arap ülkeleri İşadamları Derneği'nin düzenleyeceği ''Gıda ve Gıda Teknolojileri Zirvesi''ne 22 Arap ülkesinden 600'e yakın işadamı katılacak. 1-4 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek olan zirvede yüksek miktarda iş bağlantılarının kurulması hedefleniyor.

Vahap Dabakan
00:00 - 30/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:27 - 30/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Arap sermayesi İzmir'e geliyor
Arap sermayesi İzmir'e geliyor

İzmir''de kurulan Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği'nin (TURAB) 1-4 Aralık tarihlerinde düzenleyeceği "2. Türk-Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri Zirvesi"nin tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya TURAB İzmir Şubesi Başkanı Sabuhi Attar, TURAB İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Çetin Güvercin, AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, KOSGEB Güney Hizmet Müdürü Mustafa Çanakçı, İzmir İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal'ın yanı sıra Bahreyn Büyükelçisi Ebrahim Yusuf Al Abdullah, Fas Büyükelçilik Müsteşarı Taoufik Maazouzi ile Libya Büyükelçilik Müsteşarı Ali Wahid Abdessalam katıldı.

ZİRVEYE 120 FİRMADAN KATILIM TALEBİ

TURAB İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Güvercin, Çeşme'de bu yıl 2'incisi düzenlenecek Türk-Arap Gıda Zirvesi'ne 22 ülkeden 600'e yakın işadamının katılacağını belirtti. Zirve için 22 Arap ülkesinden bin 120'ye yakın firmadan katılım talebi aldıklarını ifade eden Güvercin, ''Ama buna ne bizim ekonomimiz ne de otelin kapasitesi yeter. Sayıyı 600 ile sınırladık'' dedi. Araplar'ın Türkiye'de iş yapmaktan heyecan duyduklarını ancak ikili ilişkilerin halen istenen düzeyde olmadığını da dile getiren Güvercin, zirveden yüksek miktarda ticari bağlantı beklediklerini söyledi.

ARABİSTAN VE AFRİKA ÖCÜ GİBİ GÖSTERİLDİ

AK Parti İzmir Milletvekili Sait ise İzmir'de bazı kesimlerin gelişmenin önüne engel olduğunu savunarak, ''İzmir, bir kesimin sürekli eleştirisi veya engellemesiyle karşı karşıya kalıyor. Hem iş yapmıyorlar hem de yaptırmıyorlar. Paranın rengi olmaz. İzmir'de birileri kendi çıkarları için engellemeler yapıyor. Kendi bindiğimiz dalı kesmeyelim. Sözümün kime gittiğinin iyi anlaşıldığını düşünüyorum. Burada sadece fuar yapılmıyor, kentimizin potansiyeli anlatılıyor. Müteahhitlikte ve gıda sektöründe çok iyiyiz. İzmir bir gıda kentidir. Arap yatırımcıları ihmal ettik. Bize Arabistan ve Afrika yıllarca öcü olarak gösterildi. Bunları yapanların orada iş yaptığını gördük. Bu bölgeleri iyi değerlendirmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti yeni politikalarıyla o bölgelerde etkin hale geliyor'' diye konuştu.

HELAL GIDA AVANTAJI

Toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Güldal da İzmir'in uluslararası bir gıda merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek, et ve süt sektörlerinde iddialı firmalara sahip olduklarını ve bu firmaların Arap pazarında etkili olabileceğini kaydetti. TURAB İzmir Şube Başkanı Attar ise Arap ülkelerinin ithalatın yüzde 80'inin gıda alanında yaptığını ve helal ürün hassasiyetinin de ithalatçı firmaları Türkiye'ye yönlendirdiğine dikkati çekti.





9 yıl önce