|

Bursa'da sıcak su özgür kalıyor

Bursa valiliği'nin kültürpark'ta açtığı ikinci kuyuda 376 metreden 41 derece sıcak su bulundu, çalışmalarda 600 metreye kadar inilerek 80-90 derecelik suya ulaşılması planlanıyor. Yıllardır kapalı tutulan sıcak su kuyularının açılması ve kullanıma sunulması gündeme geldi.

İha
00:00 - 20/04/2010 Salı
Güncelleme: 18:09 - 20/04/2010 Salı
Yeni Şafak
Bursa'da sıcak su özgür kalıyor
Bursa'da sıcak su özgür kalıyor

Bursa Valiliği'nin şehirde jeotermal su arama çalışmalarında ikinci kuyudan sevindirici haberler geldi. Hüdavendigar Mahallesi'nde yapılan ilk çalışmada bin 200 metreye kadar inerek sıcak su bulamayan Jeotermal Aş.'nin Kültürpark'ta yürüttüğü ikinci çalışmada 376 metre derinlikte 41 derecelik su çıktı. Ancak sondaj anlaşmasını 600 metre olarak yapan Valilik 80-90 derece arasında bir sıcaklıkta su çıkmasını ümit ediyor.

Erdoğan Bilenser'in başkanlığı döneminde Kültürpark'ın en batısında açılan 653 metre derinliğindeki kuyudan da 88 derecelik su çıkmıştı. Saniyede 50 litre gibi oldukça yüksek miktardaki su için Uludağ Üniversitesi Kükürtlü kaplıcalarındaki su kaybını gerekçe göstererek belediye ile mahkemelik olmuştu. Ancak 2007 de çıkan bir kanunla yer altı sularının işletimi ve kontrolü İl Özel İdarelerine devir oldu. Vali Şehabettin Harput da yeni kanundan sonra, Rektör Prof. Dr. Mete Cengiz'den atıl duran eski kuyudaki suyun kullanımı konusunda prensip anlaşmasına vardı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'de Vali Harput'un çalışmalarını desteklemek için sıcak su konusunda belediyenin projelerini şimdilik gündeme getirmiyor. Uludağ Üniversitesi Senatosunun onayına sunulan yeni protokol ile önümüzdeki günlerde 50 litrelik kaynaktan Kükürtlü'deki Uudağ Üniversitesi Rehabilitasyon Merkezi'nin ihtiyacı karşılanacak, kalan su da önce otellere yönlendirilip ardında konutlarda ısınma ve kullanımı konusunda değerlendirilecek.


'TERMAL ŞEHİR YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Jeotermal Aş yetkilileri ise Bursa'nın altında, tam bir sıcak su denizi bulunduğuna dikkat çekerek, küçük tartışmalar sebebiyle yıllardır suyun çıkarılamadığını, çıkanlarında kullanılamadığını belirttiler. Halen Çekirge'de Polis Evi yakınlarındaki kaynakda 46 derece sıcaklıkta saniyede 50 litrelik bir kuyunun da değerlendirilemediğini belirten yetkililer, "Bu kaynak açılsa, bölgede yeni yapılacak oteller bile ihya olurlar. Küçük tartışmalar ve kavgalar bir kenara bırakılsa, Uludağ Yolu'nda bütün otellere yetecek su, şu anda hiç sondaj yapmadan çıkarılabilir. Bütün bunları hareket geçirerek Bursa'yı tam bir termal şehri yapmak için çalışıyoruz" dediler.

Diğer taraftan Anadolu'da ve dünyanın birçok bölgesinde petrol, su bulmak için kullanılan radyestezi yöntemi olarak bilinen, hassas çubuklarla yapılan tespitte de Kültürpark'ta yerin 900 metre altında 150 derecelik suya da ulaşabileceğin kaydedildi. Afrika ve Endonazya'da yaptığı çalışmalar ile su ve kömür yatakları bulan, Türkiye'de birçok özel şirketin su çıkarma danışmanlığını yapan radyestezist ve jeofizik mühendisi Ali Seydi Gültekin'in tespitleri ile Kültürpark'ta yapılacak ikinci bir sondaj çalışmasında, sıcak su ile elektrik enerjisi bile üretmek mümkün olabilecek.


14 yıl önce