|

Çıkılmayıp inilen yayla: Karabağlar

Serin havası, çınar ağaçları ile kaplı yolları, yöresel yemekleri ve kültürel yaşantısı ile öne çıkan Karabağlar Yaylası, sıcak havadan bunalan, stresten uzaklaşmak isteyenlere alternatif sunuyor. Rakım olarak Muğla kent merkezinden 30-40 metre aşağıda olan Karabağlar'a, Türkiye'deki diğer yaylaların aksine tırmanılarak değil, inilerek ulaşılıyor.

Aa
00:00 - 31/08/2014 Pazar
Güncelleme: 12:54 - 31/08/2014 Pazar
Yeni Şafak
Çıkılmayıp inilen yayla: Karabağlar
Çıkılmayıp inilen yayla: Karabağlar

Yaz aylarının bunaltan sıcağından kurtulmak, iş hayatının stresi ve şehrin gürültüsünden uzaklaşıp doğayla baş başa kalmak isteyenler, soluğu Muğla'daki Anadolu'nun tek çukur yaylası olan Karabağlar'da alıyor. Koruma altındaki yapılarının yanı sıra "konar göçer" yaşam tarzının da sürdürüldüğü Karabağlar Yaylası, turistlerin beğenisini topluyor. Ülkenin birçok bölgesinde yüksek rakımlarda bulunan yaylaların aksine Karabağlar Yaylası, kent merkezinden 30-40 metre aşağıda yer alıyor. Serin havası, doğal yapısı ve buz gibi kaynak suları, Anadolu'nun tek çukur yaylası olan Karabağlar'ı yaz aylarının uğrak yerlerinden biri haline getiriyor.

MUĞLA'DAKİ YAYLALAR DAĞDA DEĞİL OVADA

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla'daki yaylaların alışılmışın dışındaki yapısıyla dağlarda değil, ovada bulunduğunu söyledi. Karabağlar Yaylası'nın alternatif turizm açısından önemli olduğunu belirten Gümüş, hava akımı sebebiyle yaz ortasında bile insanlara hırka giydiren serin havasıyla dikkati çektiğini dile getirdi. Muğla'nın merkez ilçesi Menteşe'yi dış dünyaya tanıtan özelliklerden birisinin Karabağlar Yaylası olduğuna işaret eden Gümüş, "Karabağlar Yaylası, yüksek yerlerdeki yaylakların aksine, Anadolu'nun tek çukur yaylasıdır. Bu da Karabağlar Yaylası'na ayrı bir özellik katmaktadır" dedi.

MENTEŞE'NİN BESİN VE GEÇİM KAYNAĞI

Gümüş, Karabağlar Yaylası'nda vatandaşların tarımla uğraştığını, ayrıca hayvancılığın da sürdüğünü kaydetti. Karabağlar Yaylası'nın Menteşe'nin besin ve geçim kaynağı olduğuna değinen Gümüş, şöyle konuştu: "Geçmişten bu yana Karabağlar Yaylası, Menteşe'nin yaz başlangıcında gidilip, güz aylarındaki hasat sonunda dönülen, öncelikle tarımsal üretim, hayvan besiciliği ve kışa çeşitli ürünler hazırlamak için faaliyet içinde bulunulan en önemli üretim merkezidir. Son yıllarda ise kentleşmeye paralel biçimde bu özelliklerine ek olarak dinlenme mekanı olma özelliğini de kazanmıştır." Karabağlar Yaylası'nın turizme kazandırılması için çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan Gümüş, yaklaşık 2 bin evin bulunduğu yaylaya, bahar aylarında 10 bine yakın kişinin göçtüğüne dikkati çekti. Gümüş, Muğla Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Keyf Oturağı Kahvesi'nin restoran olarak, Narlı Kahvehanesi'nin ise Menteşe Belediyesi Fidanlığı olarak kullanıldığını kaydetti.

YÖREYE ÖZGÜ YEMEKLER SERGİLENİYOR

Başkan Gümüş, Karabağlar'daki kafelerde de Muğla'ya özgü büryan kebabı, mumbar dolması, kavurma, piliçli bamya, Muğla kebabı, ekşili tavuk, tavuk yahni, Muğla tavası, Muğla güveci, döş dolması ve ot yemeklerinin sunulduğunu bildirdi. Gümüş, yaylayı tercih edenlerin 300 yıllık asırlık ağaçların altında yemeklerini yiyip, kavak ve çınar ağaçları ile çevrelenmiş ağaçlı yollarda yürüyüş yaparak günün stresini atma imkanı bulduklarını sözlerine ekledi.


10 yıl önce