|

Dağcılığa 'çözüm' dopingi

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Karaca, tırmanmanın dışında turizmin de gelişmesine büyük katkı sağladıklarını dile getirdi. Karaca, "Ülkemizi, vatanımızı seviyoruz. Çözüm süreci, dağlara daha çok insanın gitmesini sağladı. Artık bütün dağlarda bu faaliyet yapılabiliyor" dedi.

Aa
00:00 - 23/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:43 - 23/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Dağcılığa 'çözüm' dopingi
Dağcılığa 'çözüm' dopingi

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Başkanı Alaattin Karaca, çözüm süreci sayesinde dağlara daha çok insanın gittiğini, bu branşa ilginin arttığını belirterek, dağcılık sporunun turizmi de geliştirdiğini söyledi. Karaca, dağcılık sporuna özellikle son yıllarda ilginin, sporcu, kulüp ve branş sayısının her geçen gün arttığını söyledi. Göreve geldiği zaman dağcılık alanında sadece 23 kulüp olduğunu hatırlatan Karaca, "Bugün 960 tane kulüp oldu. 919 dağcı vardı, 34 bin lisanslı dağcı var. Dağcılık 25 ilde yapılıyordu, artık tüm illerimizde dağcılık faaliyetleri yapıyoruz. Dağcılık, bir branştı, biz üç branşa çıkardık. Sadece alpinizm branşı vardı. Biz buna spor tırmanma ve dağ kayağını da ekledik." diye konuştu. Çeşitli illerde etkinlikler düzenlediklerini vurgulayan Karaca, "Erzincan'da ve Rize'de dağcılık şenliklerimiz var. Federasyonun yanı sıra kulüplerimizin de çok sayıda etkinlikleri var. Biz dağcılık branşıyla sporun teknik boyutunun, tırmanmanın dışında turizmin de gelişmesine büyük katkı sağlıyoruz" dedi.

DAĞCILIK SPORUNA İLGİ ARTTI

Tüm illerde arama kurtarma ekiplerinin de olduğuna dikkati çeken Karaca, "Çekirdek kadrolarımız var. Eskiden lisanslı antrenör yokken artık dağcılık branşında 209 antrenörle hizmet veriliyor. Spor tırmanma branşına ilişkin de rota yapıcı hakemlerin altyapılarını oluşturduk. Dağ kayağına geçen yıl ilk kez Erzincan'da start verdik. Dağcılık sporuna özellikle son yıllarda ilgi arttı. Ülkemizi, vatanımızı seviyoruz. Çözüm süreci, dağlara daha çok insanın gitmesini sağladı. Artık bütün dağlarda bu faaliyet yapılabiliyor. İnsanlar daha çok dağcılık faaliyeti gerçekleştiriyor."

TESİSLEŞME İÇİN DESTEK BEKLİYORLAR

Dağcılığa ilginin arttığının matematiksel olarak da kesinleştiğini belirten Karaca, şunları kaydetti:

"Dağcılık sporunun geldiği nokta belli. Hakikaten çok gelişti, gelişmeye devam ediyor. En az bütçe alan federasyonlardan bir tanesiyiz. Bugün ülkemizde eğitim merkezleri yapmak istiyoruz, dağ evleri, sığınaklar yapmak istiyoruz. Bunları yapabilmemiz için devlet kurumlarının desteklemesi lazım. Bu konudaki girişimlerimize olumlu yönde cevap alırız diye düşünüyorum. Biz ülke sporuna hizmet etmek için seçildik. 4 Kasım 2012 yılında camiamız zor koşullar altında yeniden bize güven duydu. Onun için de onların güvenine layık olmaya çalışıyoruz. Yılmadan, yorulmadan yaptıklarımızı, yapmak istediklerimizi yetkililere sportmenlik çerçevesinde anlatmaya çalışıyoruz."

10 yıl önce