|

Doğal yaşam köyünde enerji depoluyorlar

Kocaeli'de 100 dönümlük alanda kurulu Narköy'e gelen, aralarında yabancıların da bulunduğu doğaseverler, çiftçilik yaparak şehrin stresinden uzaklaşıyor. Köyün kurucularından Nardane Kuşçu, "Buradaki yapılaşma çok düşünülerek, multidisipliner yaklaşımla, sıfır noktadan yeşil doğaya uyumlu tasarlandı" dedi.

Aa
00:00 - 31/08/2014 Pazar
Güncelleme: 12:52 - 31/08/2014 Pazar
Yeni Şafak
Doğal yaşam köyünde enerji depoluyorlar
Doğal yaşam köyünde enerji depoluyorlar

Kandıra ilçesinde 100 dönümlük alanda kurulu, şehrin stresinden uzak, organik tarımın yapıldığı Narköy'e gelen doğaseverler, doğal hayatın tadını çıkarıyor. Narköy'ün kurucularından emekli öğretmen Nardane Kuşçu, yörük kültüründen geldiğini, bu nedenle doğayla iç içe olmayı sevdiğini söyledi. Kızının kendisine aldığı deftere eğitim çiftliği kurmak istediğini yazdığını ifade eden Kuşçu, defter yaprağını koparıp cüzdana koyduğunu, emekliye ayrılınca aklındakileri uygulamak için danışmanlık şirketi kurduğunu dile getirdi. Çevresine hayalini anlattığını, fikrinin beğenilmesi üzerine bir yıl boyunca uygun yer arayışına girdiklerine dikkati çeken Kuşçu, "Bu kadar doğal olacak, İstanbul'daki bir yere hareket edebileceğiniz kadar yakın bir yer burası. Hayalimi yalnız gördüğümü zannediyordum ama ortak düşümüzmüş. 2007'de bu arsayı satın aldık" şeklinde konuştu.

DÜNYANIN HER YERİNDEN

Kuşçu, çocukluğundan beri köyde kullandıkları tohumları biriktirdiğini belirterek, bunları toprakla buluşturduklarını anlattı. Dünyanın birçok ülkesinden misafirleri köylerinde ağırladıklarına işaret eden Kuşçu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Güney Kore'den, barış için yürüyen rahipler geldi, bizimle patates ektiler. Enerji mimarları, sanatçılar, şefler, bir yandan kültür alışverişi... Öğrenmeyle kendilerine model oluşturuyorlar. Türk ve yabancı eğitimciler geliyor, her yerden köye gelenler var. Birbirimizin gözüne bakmak, ortak çalışmak, barışa da etkisi olacağına inanıyorum. Beraber yaşıyoruz, çalışıyoruz, eğleniyoruz, öğreniyoruz. Buradaki yapılaşma çok düşünülerek, multidisipliner yaklaşımla, sıfır noktadan yeşil doğaya uyumlu tasarlandı.

PROJEYE YEŞİL YILDIZ ONAYI

Kadim bilgiyle bilimsel bilgiyi bir araya getirmek adına çalıştığımız ve bunu da paylaşmak istediğimiz için her şeyin kaydı tutuldu. Bu binaları yaparken tek ağaç kesilmedi. Oradaki toprak sıyrıldı, buraya alındı, insanların yok etmeye çalıştığı yabani bitkiler 'kalabilsin' diye geri götürdük, oraya serdik. Dünyada benzer oteller var, farkımız eğitimci olmamız, hayatımızı eğitimle kazanan insanlarız. Eğitimi sürdürülebilir yaşam ve ekonomik anlamda bir araya getiren multidisiplinerproje. Kültür ve Turizm Bakanlığının yeşil yıldızlı onayını aldı projemiz." Köy sakinlerinden Eda Kamhi de iki haftadır organik tarımla ilgilendiğini belirterek, zamanının keyifli geçtiğini söyledi. Singapurlu Karen Seah de Narköy'e 3 gün önce geldiğini anlatarak, güzel tecrübe edindiğini vurguladı. Tarlalardaki sebzeleri topladıklarını ifade eden Seah, insanların çok sıcak kanlı olduğunu, Türk kültürünü öğrenmeye çalıştığını sözlerine ekledi.


10 yıl önce