|

Doğu Karadeniz turizmde altın yılını yaşıyor

Son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği Doğu Karadeniz, ağırlanan turist sayısı ve sağlanan ekonomik girdiyle adeta turizmde altın yılını yaşıyor. DOKA Genel Sekreteri Kaldırım, "Özellikle Körfez ülkelerinden son yıllarda bölgemize yönelik talep patlaması yaşıyoruz" dedi.

Aa
00:00 - 22/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:35 - 22/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Doğu Karadeniz turizmde altın yılını yaşıyor
Doğu Karadeniz turizmde altın yılını yaşıyor

Türkiye'nin en önemli turizm yörelerinden birisi haline gelen Doğu Karadeniz, ağırlanan turist sayısı ve sağlanan ekonomik girdiyle turizmde altın yılını yaşıyor. Mavisi, yeşili ve muhteşem doğası ile doğa, tarih, kültür, inanç ve alternatif turizm zenginliği bakımından son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği Türkiye'de, özellikle deniz turizmine alternatif olan Doğu Karadeniz'de turizmde hareketlilik yaşanıyor. Doğu Karadeniz'de, söz konusu özellikleri bünyesinde barındırmasının yanı sıra havalimanı bulunan tek il olması ve limanı ile de öne çıkan Trabzon'a 2013 yılı ağustos ayı itibariyle 835 bin 234 turist gelirken, bu yıl ise aynı dönemde gelen turist sayısı 1 milyon 245 bine ulaştı. Doğal ve kültürel varlıkların yanı sıra ılıman iklimi, yağmurlu havası ve yemyeşil doğası, yöresel yemekleri ile ilgi gören Trabzon, özellikle Arap turistlerin Türkiye'deki en önemli uğrak yeri haline geldi.

'TALEP PATLAMASI YAŞIYORUZ'

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri (DOKA) Çetin Oktay Kaldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeyi ziyaret eden turist sayısının her yıl hızla arttığını belirterek, özellikle Körfez ülkelerinden son yıllarda bölgeye yönelik talep patlaması yaşadıklarını anlattı. Rakamlara bakıldığında yöredeki turizm artışının bu yıl zirve yaptığını ifade eden Kaldırım, "Konaklama yetersizliğinden dolayı gelen taleplerin yarısını geri çevirmek zorunda kaldık. Bölgemizde turizmin gelişmesi için DOKA olarak tanıtım, her türlü yatırım, işbirliği kurma, eşleştirme ve teşvik konularında hem bölgemizde hem Körfez ülkelerinde ciddi çalışmalar yaptık. Arap yetkililere ve yatırımcılara rehberlik ettik" diye konuştu.

YEŞİL YOL YÖRE TURİZMİNİ CANLANDIRACAK

Doğu Karadeniz'de Uzungöl, Karagöl, Limni gölü, Sera Gölü, Sümela Manastırı ve Ören Yeri, Çakırgöl, Ayder, Kümbet, Çambaşı yaylaları, Kafkasör ve Karaca Mağarası'nın Araplar tarafından en çok ziyaret edilen turizm merkezlerinin başında geldiğini anlatan Kaldırım, hükümetin bölgedeki yaylaları ve turizm mekanlarını birleştirmek için başlattığı "yeşil yol" projesinin yöre turizmine canlılık getireceğine işaret etti.

Yörede son yıllarda gelişen kruvaziyer turizminin de önemine dikkati çeken Kaldırım, "2013 yılında sadece Trabzon'a gelen kruvaziyer gemisi 25 iken bu sayı bu yıl 41'e yükseldi. Yaklaşık 25 bini aşkın turist Trabzon'u deniz yoluyla ziyaret etmiştir. Bölgemizdeki turizm, doğa, kruvaziyer, sağlık ve eko-turizm gibi her çeşidiyle artarak devam ediyor" diye konuştu.


9 yıl önce