|

Doğu Karadeniz'den ihracat yüzde 14 arttı

Artvin, Rize ve Trabzon'dan bu yılın ilk dokuz ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 arttığı bildirildi. En çok ihracatı gerçekleştirilen ürünlerde ilk sırayı fındık ve mamullerinin aldığı, bunu madencilik ile yaş meyve ve sebzenin izlediği kaydedildi

İha
00:00 - 4/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 19:45 - 4/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Doğu Karadeniz'den ihracat yüzde 14 arttı
Doğu Karadeniz'den ihracat yüzde 14 arttı

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği'ne (DKİB) bağlı Trabzon, Rize ve Artvin illerinden bu yılın ilk dokuz ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 arttığı bildirildi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Artvin, Rize ve Trabzon'dan, bu yılın Ocak-Eylül döneminde toplam 825 milyon 700 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. Geçen yılın aynı dönemindeki ihracat rakamının 726 milyon 839 bin 642 dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Gürdoğan, bu yılın ilk 9 ayındaki ihracatta, önceki döneme göre yüzde 14 artış yaşandığını ifade etti.

İhracatın 532 milyon 113 bin 681 dolarlık bölümünün Trabzon, 251 milyon 409 bin 826 dolarlık bölümünün Rize, 41 milyon 477 bin 192 dolarlık bölümünün de Artvin'den yapıldığını belirten Gürdoğan, en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünlerde ilk sırayı fındık ve mamullerinin aldığını, bu ürünleri madencilik ürünleri ile yaş meyve ve sebzenin izlediğini kaydetti.

Söz konusu dönemde 77 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini, en çok ihracat yapılan ülke grubu sıralamasında AB ülkelerinin birinci, BDT ülkelerinin ikinci sırada yer aldığını belirten Gürdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Yüksek faiz ve istikrarsız döviz kurları, aşırı değerli YTL, ihracatçının belini büktüğü gibi hammadde ve ara malı üreten sektörlerimizin de yok olmasına sebebiyet vermekte, bu tehlikeli gidişata yetkililer seyirci kalmaktadır. İthalatı besleyen, sıcak ve spekülatif amaçlı para girişini özendiren bu durumun ileride önü alınamayacak sıkıntılara yol açacağı endişesini taşımaktayız. Yetkililerden özellikle bu durumun dikkate alınarak ekonomik istikrarın uzun vadeli dengeler düşünülerek sağlanmasını talep etmekteyiz. Merkez Bankası'nın ısrar ettiği yüksek faiz ve düşük kur sisteminin, sistemi uygulayan bütün ülkeleri krize sürüklediği yaşanan örnekleri ile sabittir. Bu durumun, küçük ve orta boy işletmelerin yok olmasına ve istihdam sorununun yaşanmasına sebebiyet verdiği açıkça ortadadır. "

16 yıl önce