|

Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanes'nde büyük değişim

Anadolu'da ilk kurulan ruh hastalıkları hastanesi olan Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi son dört yılda Başhekim Namlı'nın katkılarıyla hızlı bir değişim yaşadı. Hastalar ve personel yeniliklerden oldukça memnun.

Veysi Erdoğan
00:00 - 30/04/2007 Pazartesi
Güncelleme: 17:43 - 30/04/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanes'nde bü
Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanes'nde bü

Elazığ Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi'ne Başhekim olarak atanan Dr. Mustafa Nuray Namlı ile hastanedeki değişimi konuştuk. Göreve geldiği 2003 yılından itibaren ekibiyle beraber hummalı bir çalışma ortaya koyduklarını belirten Başhekim Namlı, bu hizmetlerin kendilerini mutlu ettiğini bu çalışmalardan yüzlerinin akıyla çıktıklarını belirtti. Hastanenin tüm bölgenin ihtiyacını karşıladığını, hastaların da ortamdan memnun olduklarını ifade eden Namlı, eski yıllara oranla hastanede büyük bir değişme yaşandığını kaydetti.


18 İLE HİZMET VERİYOR

1925 yılında 50 yatak kapasiteli olarak kurulan Elazığ Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi Anadolu'da ilk kurulan ruh sağlığı hastanesi özelliği taşıyor. Başhekim Namlı, 18 ile hizmet veren hastanenin bu bölgedeki ruhsal bozukluğu olan hastaların ayaktan ve yatırılarak tedavileri yanında adli bilirkişiliğini de yaptığını kaydetti. Namlı 66 bin metrekare alan üzerinde kurulu bulunan l2 servisli hastanenin 3 açık 3 kapalı erkek servisi, 2 açık 1 kapalı bayan servisi, l adet adli muhafaza ve müşahede servisi, 1 adet mahkûm ve l de AMATEM (Alkol- Madde Bağımlıları) servisi ile hizmet verdiğini dile getirdi. Hasta profili ile ilgili bilgi veren Namlı hastaların yüzde 80'lik gurubunun Psikoz hastalardan oluştuğunu söyledi.


4 YILDA HIZLI DEĞİŞİM

Dr. Namlı Hastanenin alt yapı, tadilat, genel onarımlarının Bayındırlık ve Sağlık Bakanlığı'nın girişimleriyle 2004 yında tamamlandığını belirterek dağınık olan benzer nitelikteki birimlerin toplanarak yeni oturum planına geçildiğini anlattı. Namlı aynı dönemde hayırsever bir şirketten sağlanan 17 bin Dolarlık bağışla 9 adet özel oda ve 1 adet eğitim salonunun da hastalar için büyük kazanç olduğunu kaydetti. Hastanenin fiziki imkanlarının hızla iyileştirildiğini bildiren Namlı şöyle devam etti: "Çalışmayan Biyokimya laboratuarı aktif hale getirilmiştir. Mevcut olmayan kan sayım cihazı hizmet satın almak suretiyle laboratuarımız işler hale getirilmiştir. Ayrıca biyokimya otoanalizatörü ve lityum cihazının yine hizmet satın alımı yolu ile temin edilerek hastane hizmetine sokulmuştur. Atıl durumdaki Röntgen birimi atom enerjisi kurumunun istediği standartlara kavuşturulmuştur. 144 adet güneş enerjisi kolektörü kullanılarak tüm servislerin sıcak su ihtiyacı giderildi ve böylelikle yakıt tasarrufu sağlandı." Hastanenin çevre düzenlemesinin de hastalar ve çalışanlar için önemli olduğunu ifade eden Namlı, bin metrekare çimlendirme ve otomatik sulama sistemi ve yol boyu teretuar çalışmaları yapıldığını söyledi. 2007 yılının ilk ayında da yine hastanenin iyileştirme çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Namlı ISO-9001 çalışmaları kısa sürede tamamlanarak Mart 2007' de ISO-9001 belgesi almaya hak kazanıldı. " dedi.


HOLLANDA HÜKÜMETİ İLE YÜRÜTÜLEN PROJE ÇALIŞMASI

Avrupa Birliği MATRA Programı kapsamında; Türkiye de Şizofren hastalar için toplum tabanlı Ruh Sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Hollanda Meerkanten Psikiyatri Merkezi arasında 3 yıl süreli proje anlaşması yapıldı. Bu proje üzerine de bilgi veren Dr. Namlı, "Proje çalışmaları 2003 yılında başlamış olup, 2005 yılında kabul edilmiştir. Karşılıklı yapılan ziyaretler sonrası eğitim çalışmaları başlatılmıştır. Projenin hedef gurubu Toplum ve Yatılı Ruh Sağlığı Hizmet sağlayıcıları, kullanıcıları ve aile üyeleridir. Projede hastaların hastane dışında rehabilitasyonu ve iş sahibi olmaları amaçlanmaktadır. Başlangıçta hastalar hastane bünyesinde ev benzeri ortamlarda kendi başlarına idare edip tedavi olmaları sonra da şehrin değişik yerlerinde korumalı evlere yerleştirileceklerdir. Bu hibe projenin bütçesi 700 bin Euro ' dur." diye konuştu.

17 yıl önce