|

Fikirden ürüne TÜBİTAK desteği

Sakarya Üniversitesi'nde 'Fikirden Projeye, Projeden Ürüne TÜBİTAK Destekleri' programı düzenlendi. TÜBİTAK olarak maddi hiçbir sıkıntılarının olmadığını belirten Başkan Prof. Dr. Altunbaşak, "Türkiye'nin şu anda araştırmaya ayırdığı kaynaklar dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar iyi" dedi.

Aa
00:00 - 1/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:28 - 1/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Fikirden ürüne TÜBİTAK desteği
Fikirden ürüne TÜBİTAK desteği

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye'nin şu anda araştırmaya ayırdığı kaynakların dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar iyi olduğunu vurgulayarak, "Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar cömert bir sistemin olduğunu görmedim" dedi. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörlüğünce, Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Fikirden Projeye, Projeden Ürüne TÜBİTAK Destekleri" programına katılan Altunbaşak, yaptığı konuşmada, TÜBİTAK olarak maddi hiçbir sıkıntılarının olmadığını belirtti.

PROJE BAŞINA 100 BİN TL'YE KADAR DESTEK

TÜBİTAK olarak üniversitelerde ikinci öğretime alternatif olarak sadece araştırmaya yoğunlaşan öğretim üyelerine çeşitli maddi destekler verdiklerini söyleyen Altunbaşak, "Kurum olarak her projeye ayda bin 500 lira teşvik ikramiyesi veriyoruz. Öğretim üyelerinden patent yazmalarını ve şirket kurmalarını talep ediyoruz. İstenenlerin her birinin belli bir puanı var ve proje başına 100 bin liraya kadar destek verebiliyoruz. 10 proje yapan bir araştırma veya öğretim görevlisi 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar alabilir. Limitimiz yok. Bizim isteğimiz bütün öğretim üyelerimiz hiç olmazsa bir tane proje yapsın" diye konuştu.

PROJE GETİREN DEĞERLENECEK

Altunbaşak, gerçekten araştırma yapmak isteyen her araştırma görevlisinin önünün açık olması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Türkiye'nin şu anda araştırmaya ayırdığı kaynaklar dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar iyi. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar cömert bir sistemin olduğunu görmedim. Üniversitelerin bütçesinde araştırma çok büyük bir yer tutuyor. Her bütçede yüzde 50 oranında konum listesi payı çıkarttık ve bu direkt rektöre gidiyor. Rektör bunu Ar-Ge konusunda istediği gibi harcayabiliyor. Proje getiren öğretim üyesi bundan sonra değerli hale gelecek. Proje getiren bir araştırmacının yöneticiler gözündeki değeri bundan sonra giderek artacak."

TÜRKİYE HEDEFE KİLİTLENDİ

Türkiye'nin hedeflerinin 2023 hedefleri olduğunu vurgulayan Altunbaşak, şunları kaydetti: "Kendi uçağımızı, otomobilimizi ve buna benzer unsurları kendimiz yapmayı hedefliyoruz. Bunlar güzel hedefler ve bu hedeflere varabilmek için her şeyi yapmaya hazırız. Bunun iki türlü anlamı var, birincisi ülkenin hedefleri doğrultusunda konuyu biz belirliyoruz. İkincisi ise ekip çalışması istiyoruz. Bundan sonra tek kişinin yaptığı projelerden ziyade insanların beraber çalıştığı sistem projelerine ihtiyaç var. Bu ihtiyaçları karşılamak için çeşitli teşvikler düzenliyoruz."

9 yıl önce