|

Hayvancılığa organik çözüm

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için uygun meralara sahip Bayburt'ta, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce başlatılan Organik Koyunculuk Projesi'ne talep her geçen gün artıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Karabulut: "Türkiye'deki organik koyun sayısının yaklaşık yüzde 15-20'si Bayburt'ta" dedi.

Aa
00:00 - 26/06/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:31 - 26/06/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Hayvancılığa organik çözüm
Hayvancılığa organik çözüm

Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce il genelinde küçükbaş hayvancılığın gelişmesini sağlamak amacıyla başlatılan Organik Koyunculuk Projesi'ne talep her geçen gün artıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, Bayburt'un yüzölçümünün yüzde 50'den fazlasının çayır, mera olduğunu belirterek, "Mera potansiyelimiz, bitki kompozisyonu, topografya olarak özellikle küçükbaş hayvancılığa daha uygun. Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için Bakanlığımızın ciddi destekleri var. Biz de ilimizdeki mera potansiyelini bu alanda değerlendirmek, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesini sağlamak amacıyla bir dizi çalışma başlattık" dedi. Bayburt'un doğal kaynakları, mera varlığı, tarım arazileri incelendiğinde, kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanımının ülke ortalamasının çok altında olduğunun görüldüğünü dile getiren Karabulut, "Bu yönüyle organik tarım, organik hayvancılık için çok büyük potansiyel var. Küçükbaş hayvancılıkla uğraşanların zaman zaman yaşadığı pazar sorununu organik hayvancılık yaparak aşma düşüncesiyle böyle bir proje başlattık" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE KÜÇÜKBAŞ SAYISI ARTIYOR'

Organik Koyunculuk Projesi'nin ikinci yılına girdiklerini ifade eden Karabulut, şunları söyledi: "İlimizde 3 bin 230 baş geçiş sürecini tamamlamış organik sertifikalı koyun bulunuyor. Yine geçiş sürecinde olan 5 binin üzerinde koyun var. Hedefimiz proje başlangıcı itibarıyla üç yıl sonunda bu sayıyı 10 binin üzerine çıkarmak. Türkiye'de küçükbaş hayvan sayısı son yıllarda artış gösteriyor. 2013 sonu rakamlarına göre organik koyun sayısının yaklaşık yüzde 15-20'si Bayburt'ta. Bu da bizim açımızdan çok olumlu, gurur verici bir gelişme" dedi.

'MERALARIMIZ KOYUN İÇİN ELVERİŞLİ'

Bayburt Ziraat Odası ve Bayburt Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abuzer Yıldırımtepe ise Bayburt'ta koyun varlığının 300 binlerle ifade edildiği dönemler olduğunu ancak bu rakamın 2005'te bazı problemlerden dolayı on binlere kadar düştüğünü söyledi. Bayburt'taki mera varlığının koyun yetiştiriciliğine daha elverişli olduğuna işaret eden Yıldırımtepe, "Koyun Bayburt'ta sekiz ay merada otlatılabiliyor. Koyunculuğun Bayburt'ta maliyeti daha düşük. Biz Bayburt'ta koyunculuğu öneriyoruz ve koyun varlığının artması yönünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzle bu yönde çalışıyoruz. Hedefimiz koyun varlığını yüz binin üzerine çıkarmak" dedi.

10 yıl önce