|

HES'lere karşı çıkmak saçmalık

Ordu'da çeşitli incelemelerde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Vali Orhan Düzgün'ü makamında ziyaret etti. "Enerjimizin neredeyse yüzde 73'ünü yurt dışından sağlıyoruz' diyen Eroğlu, 'HES'lerin yapılmaması, bunlara karşı çıkmak tamamen saçmalık diye düşünüyorum çünkü çevreciyim' şeklinde konuştu.

Aa
00:00 - 15/04/2012 Pazar
Güncelleme: 18:18 - 15/04/2012 Pazar
Yeni Şafak
HES'lere karşı çıkmak saçmalık
HES'lere karşı çıkmak saçmalık

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'Enerjimizin neredeyse yüzde 73'ünü yurt dışından sağlıyoruz' dedi. Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Ordu'ya gelen Bakan Eroğlu, Vali Orhan Düzgün'ü makamında ziyaret etti. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Eroğlu, bin 500 çevre mühendisi yetiştirdiğini, ömrünün su ve çevreyle geçtiğini söyledi. HES'leri vatandaşa anlatamadıklarını ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:'Çünkü HES'ler bütün dünyada teşvik ediliyor. Temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı. Ayrıca suyu kontrol etmek lazım. Görüyorsunuz, suyu kontrol etmezseniz taşkınlara sebep oluyor. Dolaysıyla yaptığımız hesaplara göre Doğu Karadeniz'de, Orta Karadeniz'de gelecek 50 yılda yağışlarda yüzde 20 artış bekleniyor. Sadece artış olsa iyi, ani yağışlar bekliyoruz. Mesela 3-4 ayda yağacak yağışın 48 ayda yağması söz konusu. Bu sel felaketi demektir. Hem suyun enerjisini kırmak hem de dereyi taşkından korumak için HES yaptırıyoruz.' HES'ler konusunda kamuoyunda yalan yanlış bilgiler yer aldığı ifade eden Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:

'HES'lerin çevreye zarar verdiğini söylüyorlar. Şimdi yol inşaatında fotoğraf çekiyor, onu HES'ler yapıyormuş. HES'ler havzada bir nokta kadar yerdir. Sadece su alma noktası var, ondan sonra suyun düşüşünden istifade ediyor, enerji üretiyor. Fakat bazı kişiler öyle yalan yanlış şeyler söylüyorlar ki 'HES'ten çıkan sular zehirlidir' diyorlar. HES'ten çıkan suyun zehirli olduğu kuyruklu yalan. Böyle bir şey yok. Zaten türbine girerken sudaki bütün çökebilen maddeleri alması lazım yoksa türbine zarar verir. Dolayısıyla türbinden çıkan su, oksijeni daha bol aynı zamanda daha temiz sudur. Bu böyle iken buna tamamen çarpıtabiliyorlar ya da şu firmalara su satılıyor, siz parayla alacaksınız. Bu da tamamen yalan. Çünkü su devlete ait, bir gram suyu HES sahibinin kullanma şeyi yoktur. Sadece suyu düşürerek gücünden istifade eder.'


'ENERJİDE YURT DIŞINA BAĞIMLI OLMAK KADAR KÖTÜ BİR ŞEY YOKTUR'

Türkiye'nin kullandığı enerjinin yüzde 73'ünü yurt dışından karşıladığını belirten Bakan Eroğlu, 'Enerjide yurt dışına bağımlı olmak kadar kötü bir şey yoktur. Vanayı kapatsalar siyasi sebeple ne yapacaksınız? Bu odada elektrik bile yanmaz. Nitekim bir tarihte vanalar kapatıldığı zaman Türkiye'deki bütün HES'leri, yedeklerini dahi devreye soktuk, Türkiye'yi karanlıktan kurtardık. HES'ler olmasa Türkiye'de bütün fabrikalar duracaktı. Bunları dikkate almak lazım' dedi. Enerji çeşitliliği, yerli kaynakların harekete geçirilmesi, temiz enerji kaynakları ve küresel iklim değişikliğiyle mücadelede HES'lerin çok büyük faydası olduğunu işaret eden Bakan Eroğlu, 'Bunları dikkate alırsanız HES'lerin yapılmaması, bunlara karşı çıkmak tamamen saçmalık diye düşünüyorum çünkü çevreciyim' diye konuştu.

12 yıl önce