|

İzmir Büyükşehir'den Kiraz'a 'hayat öpücüğü'

İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha önce Tire, Bayındır, Ödemiş ve Urla'da uyguladığı 'sözleşmeli üretim' modeline Kiraz ilçesini de dâhil etti. Protokol gereği İğdeli Tarımsal Kooperatifi'nden 2 milyon 134 bin liralık peynir alımı gerçekleştiren Büyükşehir, bu destek ile bölgedeki üretimi yüzde 25 artırdı.

Cabir Turğut
00:00 - 1/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:23 - 1/11/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
İzmir Büyükşehir'den Kiraz'a 'hayat öpücüğü'
İzmir Büyükşehir'den Kiraz'a 'hayat öpücüğü'

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilk kez hayata geçirdiği 'sözleşmeli üretim' modeliyle, yerel üreticilere desteğini sürdürüyor. Yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla kooperatiflerle anlaşan Büyükşehir Belediyesi, Kiraz ilçesindeki İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kooperatifi ile yaptığı protokol gereği, kooperatiften lor, kaşar peyniri, beyaz peynir ve tulum peyniri alarak, bu ürünleri hem bünyesindeki aşevinde hem de ihtiyaç sahiplerine dağıttığı gıda paketlerinde kullanıyor. Son olarak İzmir ve yeni bağlanan ilçelerinde 30 bin yoksul aileye gıda paketi dağıtan Büyükşehir Belediyesi, ihtiyacı olan toplam 126 ton peyniri Kiraz'dan aldı. Büyükşehir, böylece kooperatife ciddi anlamda katkı sağlamış oldu. Bu talebi karşılayabilmek için 1 milyon 323 bin litre süt kullanan kooperatif, üretimini de yaklaşık yüzde 25 artırdı.

2 MİLYON 134 BİN LİRALIK DESTEK

Büyükşehir Belediyesi, gıda paketleri ve aşevi alımları için kooperatife bu yıl içinde 1 milyon 761 bin 120 TL ödeme yaptı. 2009 yılından bu yana Kiraz'dan ürün alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kooperatife bugüne kadar 2 milyon 134 bin liralık destek sağladı. Büyükşehir Belediyesi'nin alımlarıyla daha da büyüyen kooperatif, hem teknik altyapısını güçlendirdi hem de üye sayısını artırdı.

KOOPERATİFLERE GÜVEN ARTTI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür eden Kiraz İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kooperatifi Başkanı Süleyman Top, 'Büyükşehir Belediyesi bize destek vererek kooperatifimize maddi ve manevi anlamda güç kazandırdı. Ayrıca Büyükşehir, bu alımlarla bölgemizdeki 2 bin 500 hanenin elinden tutarak, Kiraz bölgesindeki insanlara destek oldu. Eskiden sütlerini kooperatife vermeyen insanlar, İğdeli Kooperatifi'nin Büyükşehir ile işbirliği içine girmesinden sonra bize süt vermeye başladı. Böyle olunca güven de arttı' dedi.

ÜRETİCİYE BİNLERCE MEYVE FİDANI

Büyükşehir Belediyesi kooperatiflerden yaptığı sözleşmeli üretimin yanı sıra, 'Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi Kapsamında Ağaçlandırma Projesi" ile de İzmir'in 11 ilçe ve 450 köyündeki 20 bin çiftçiye toplam 500 bin adet meyve fidanı dağıttı. Bergama, Bayındır, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Selçuk ve Tire'deki üreticilere zeytin, armut, ayva, badem, ceviz, dut, elma, incir, erik, kayısı, kiraz, nar, şeftali ve vişne fidanları dağıtıldı. Proje kapsamında bugüne kadar dağıtılan fidanların alım bedeli 2 milyon lirayı aştı.


9 yıl önce