|

Kalaycılık tarihe karışıyor

Şanlıurfa'da, Ömer Yağyanç ve Mustafa Akrep ismindeki 2 usta kaybolmaya yüz tutan kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor.Şanlıurfa Bakırcı ve Kalaycılar Odası Başkanı Bakır Palalı, 'İş olmadığı için onlar da yakında bu mesleği bırakır" dedi.

Aa
00:00 - 11/08/2008 الإثنين
Güncelleme: 17:43 - 11/08/2008 الإثنين
Yeni Şafak
Kalaycılık tarihe karışıyor
Kalaycılık tarihe karışıyor

Kaybolmaya yüz tutan mesleklerden biri olan kalaycılığı, Şanlıurfa'da sadece 2 usta yaşatmaya çalışıyor. Kentteki son iki kalaycı ustasından Ömer Yağyanç (50), Haşimiye Meydanı Bakırcılar Çarşısı'ndaki iş yerinde, 9 yaşında başladığımeslek yaşamını, 41 yıldır sürdürdüğünü belirtti.

Babasını kaybettikten sonra çırak olarak başladığı işini son dönemlerde pek kazandırmadığı için bırakmayı düşündüğünü anlatan Yağyanç, bir kaçyıl öncesine kadar, yaklaşık 50 kalaycının faaliyet sürdürdüğü çarşıda, tek başına kaldığını bildirdi.


Daha çok eski bakır ev eşyalarını kalaylayarak geçinmeye çalıştığını dile getiren Yağyanç, şöyle konuştu: "Bu mesleğin içinde büyüyerek, ekmeğimi kalaycılıkla sağlamayabaşladım. Ancak artık mesleğimiz teknolojiye yenildi, işlerimiz eskisigibi iyi değil. Çok az para kazanıyoruz. Bu nedenle çocuklarımı meslekten uzak tutmaya çalıştım. Masrafımız kazandığımızdan daha çok. Önceleri köylerde özellikle büyük kazanlar, yemek kapları olurdu, artık onlar da kalmadı. Kalaycılık tarihe karışıyor.


ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İÇİN

Kentteki diğer kalaycı ustası Musa Akrep (61) ise çocuklarını eğitimmasrafını karşılamak için mesleğe devam etmeye çalıştığını söyledi. Başka yapacak mesleği olmadığını ifade eden Akrep, "54 yıla yakındır bumesleğe yapmaya çalışıyorum. Son yıllarda gelirim çok düştü. 5 çocuğumvar, biri üniversite son sınıfta. Çocuklarımın eğitim içini çalışmayadevam ediyorum. Başka iş bulsam bugün bu mesleği bırakır, başka işyaparım" diye konuştu.Akrep, mesleğin yaşatılması için yetkililer bir an önce çözümbulmalarını istediğini dile getirdi.


ODA BAŞKANI PALALI

Şanlıurfa Bakırcı ve Kalaycılar Odası Başkanı Bakır Palalı ise, kaybolm ayüz tutmuş sanat dallarından dericilik ve kürkçülük gibi kalaycılığın dakentte önümüzdeki dönemlerde yok alacağını savundu.Kentte 20-30 yıl önce 50-60 kalaycının bulunduğunu bildiren Palalı,"meslek odamız 50 yıla yakındır faaliyet gösteriyor. Mesleğimizin yokolmaması için çeşitli girişimlerde bulunduk, fakat kimse ilgilenmedi.Kente iki kalaycı kaldı. İş olmadığı için onlar da yakında bu mesleği bırakır" dedi.

٪d سنوات قبل