|

Kalkınmaya MEVKA'dan 20 milyon liralık destek

Mevlana Kalkınma Ajansı, bölgenin kalkınması için 2010 yılı mali destek programı kapsamında toplam 20 Milyon TL'lik destek sağlayacak.Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, "Bu bölgenni kalkınmasına ivme kazandıracak" derken, Vali, Aydın Nezih Doğan ise rekabetçiliğin sadece bölge ve Türkiye için değil dünya açısından da önemli hale geldiğini kaydetti.

Ramazan Düşünceli
00:00 - 8/11/2010 Pazartesi
Güncelleme: 17:36 - 8/11/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Kalkınmaya MEVKA'dan 20 milyon liralık destek
Kalkınmaya MEVKA'dan 20 milyon liralık destek

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA), 2010 yılı mali destek programı kapsamında, 15 Milyon TL'si iktisadi kalkınma ve 5 Milyon TL'si de sosyal kalkınma olmak üzere toplam 20 milyon TL proje desteği sağlayacak. Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, 2010 yılı mali destek programlarının Konya - Karaman 2010-2013 Bölge Planı ile uyumlu olarak hazırlandığını, toplam 20 Milyon TL'lik desteğin bölge kalkınmasına önemli bir ivme kazandıracağını söyledi. Programın açılış konuşmasını yapan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, 2009 yılında mali destek programları kapsamında desteklenen toplam 58 proje sayesinde bölgede 3 bin 388 hektar alanın kapalı sistemle sulanacağını, bin 627 dekar mera ıslahı yapılacağını, 530 bin fidanın erozyonla mücadele için toprakla buluşturulacağını, bölgede 7 adet süt sağım ve toplama merkezleri kurulacağını ifade etti.


ONAYLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Mali destek programlarının ulusal kalkınma plan ve programları ile uyumlu olarak hazırlandığını kaydeden Ahmet Akman, bu kapsamda hazırlanan 2010-2013 yılları arasında bölgenin yol haritası olma özelliği taşıyan Konya Karaman Bölge Planı hakkında da bilgi verdi. Planın bölgenin öncelik alanlarını belirleyen bir strateji dokümanı olduğunu vurgulayan Akman, “kamu kesimi, özel kesim, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler, odalar ve borsalar gibi bölgemizin tüm paydaşları tarafından katılımcı bir yöntemle hazırlanan bölge planı, devlet planlama teşkilatı tarafından 1 ay önce onaylanarak yürürlüğe girdi” dedi.


KONYA'NIN HER KONUDA POTANSİYELİ VAR

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise rekabetçiliğin sadece bölge ve Türkiye için değil dünya açısından da önemli hale geldiğini kaydetti. Bölgelerin gelişmesi için doğal kaynaklara yakın olması, güçlü beşeri sermayesinin bulunması ve üretilen mal ve hizmetin pazarlanması için yeterli imkanların bulunması gerektiğini söyleyen Vali Doğan, Konya'nın gerek tarım ve hayvancılık, gerek turizm ve sanayi potansiyelleri ile bu şartları taşıdığını ifade etti. Bugüne kadar ne yapılması gerektiği ile ilgili ciddi bir verinin olmadığını da hatırlatan Vali Doğan, ancak hazırlanan bölge planı sayesinde artık önemli bir dokümana sahip olduklarını ifade etti. Vali Doğan, kamu kesimi, sivil toplum kuruluşları ve özel kesimi bir araya getiren bu dokümantasyon sayesinde bölgenin daha da gelişeceğini belirtti. Programın sonunda iktisadi ve sosyal kalkınma mali destek programları hakkında MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman ve kalkınma uzmanları tarafından katılımcılara bilgi verildi.


13 yıl önce