|

'Karadeniz fındığı ağır hasta'

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İil Müdürü Kemal Yılmaz kış öncesi fındık bakım uyarısında bulundu. Bahçelerde budanan hastalıklı dalların bahçede bırakılmaması ve yakılması gerektiğini belirten Yılmaz, "Yakılmaz başka işlemlerde kullanılırsa, dalın içinde yaşayan dalkıran canlısı sıcaklarla birlikte tekrar ortaya çıkarak fındığa zarar vermeye devam ediyor" dedi.

İha
00:00 - 30/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:32 - 30/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
'Karadeniz fındığı ağır hasta'
'Karadeniz fındığı ağır hasta'

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, fındığın ağır hasta olduğunu belirterek sonbahar sonrası ve kış öncesi fındığa nasıl bakım yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Yaşanan zirai don ile birlikte hasar gören bahçelerde ve fındık olan bölgelerde bahçe bakımları başladı. Fındık bahçelerinin bakımlarının arttığı sonbahar aylarında, gelecek yılın ürün verimliliğini arttırmak için bazı etkenler önem kazandı. Sonbahar aylarında bakım yapacak olan üreticilere seslenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, üreticilerin ilk olarak toprak analizini yaptırmalarını istedi. Fındık bakımında tüm işlemlerin toprak tahlil sonuçlarından sonra başlanması gerektiğini belirten Yılmaz, "toprak analizi için ilçe müdürlüklerimiz hizmet vermektedir. Analizden çıkacak sonuçlara göre gübreleme işlemi yapılmalıdır. Kasım ayının girmesiyle birlikte fındığa verimli olacak gübre üreticilerin siyah gübre olarak nitelendirdiği fosforlu ve potasyumlu gübrelerin uygulanma zamanıdır. Kalite potasyum gübreleri fındık bitkisini dona karşı daha dayanıklı hale getiriyor" dedi.

'HASTALIKLI DALLAR İMHA EDİLMELİ'

Toprak tahlili sonucunda kireç ihtiyacı duyulan bahçelere ve fındıkta yaşanan külleme hastalığına değinen Yılmaz, "Toprak tahlil sonuçları kireç atılması gerektiğini ön görürse toprağa kireç atarak, bahçenin gübreleme aşamasına gelmesine sağlamalıyız. Kireç attıktan en az 2 ay sonra potasyumlu ve fosforlu gübreleme işlemi yapılmalıdır. Ayrıca neme bağlı olarak bölgemizde yaşanan külleme hastalığına karşı da önlemler alınmalıdır. Budama ile kesilen hastalıklı dalların bahçede bırakılmaması, yakılarak imha edilmesi gerekiyor. Dallar yakılmaz da başka işlemlerde kullanılırsa, dalın içinde yaşayan dalkıran canlısı sıcaklarla birlikte tekrar ortaya çıkarak fındığa zarar vermeye devam ediyor. Bu sebeple yakıp imha edilmelidir" diye konuştu.

'FINDIK OCAKLARINDA 6-7 DAL BIRAKILMALI'

Fındık dallarının kesilmesinde dikkat edilmesi gerekenleri belirten İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Fındıkta gübreleme işlemi dal kesiminin ardından yapılmalıdır. Gübrelemeyi dal kesmeden önce yaparsak, bahçeden çıkarılacak olan dalları da gübrelemiş oluruz. Fındık kesimin de fındık ocaklarının tam ortasında dal bırakmamaya dikkat etmeliyiz. Çünkü ortada bulunan dallar güneş alamadığı için boyları uzar, meyve veren yan dalları oluşturamaz bu da ürün verimliliğinde düşüşlere yol açar. Kesimde dikkat etmemiz gereken en önemli ayrıntı budur. Ayrıca bahçenin durumuna göre bir ocakta ortalama 6-8 dal olmalıdır" şeklinde konuştu.

9 yıl önce