|

Keban'dan Avrupa'ya alabalık ihracatı

Keban ilçesinde faaliyet gösteren bir firma, Almanya, Hollanda, Polonya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'a alabalık ihraç ediyor. ABD'ye balık ihracatına hazırlanan firma, Rusya pazarı için de prosedürlerin tamamlanmasını bekliyor.

Aa
00:00 - 15/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 10:29 - 15/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Keban'dan Avrupa'ya alabalık ihracatı
Keban'dan Avrupa'ya alabalık ihracatı

Elazığ'ın Keban ilçesinde faaliyet gösteren bir firma, Almanya, Hollanda, Polonya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'a alabalık ihraç ediyor. Keban Alabalık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Şimşek, 1996'da yıllık 30 ton kapasiteyle alabalık üretimine başladıklarını söyledi. Daha sonra işlerini büyüterek 10 bin ton kapasiteli tesis kurduklarını ve yılda 5 bin ton alabalık sattıklarını belirten Şimşek, Elazığ'daki alabalık üretim kapasitesinin 33 bin ton olmasına rağmen sektördeki sıkıntılardan dolayı yöredeki diğer girişimcilerle yıllık 15 bin ton civarında üretim gerçekleştirebildiklerini dile getirdi. Sektördeki sıkıntıların giderilmesi halinde il genelinde daha verimli şekilde kültür balıkçılığı yapabileceklerini savunan Şimşek, sağlıklı beslenmedeki önemine rağmen, Türkiye'de yeteri kadar balık tüketilmediğini, bu nedenle üretimlerinin büyük bir bölümünü Avrupa ülkelerine gönderdiklerini kaydetti. İşlenmiş ürün imalatına 2012'de başladıklarını ve aynı yıl 700 ton gerçekleşen ihracatlarının 2013 yılında 2 bin tona ulaştığını aktaran Şimşek, "2013 yılındaki ihracatımız, 5-5,5 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu yılki ihracat hedefimiz 8 milyon dolar. Bu da tonaj olarak yaklaşık 3 bin ton işlenmiş balığa tekabül ediyor" diye konuştu.

KISA SÜREDE TÜKETİCİYE ULAŞTIRIYORUZ

Şimşek, işledikleri ürünlerin yüzde 70'ini Almanya'ya gönderdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "Fümelerimiz (tütsüyle kurutulmuş balık), pişirme tarzından dolayı Almanya'da büyük rağbet görüyor. Akdeniz'de 'isli balık' olarak adlandırılan fümelerimiz, meşe ağacının dumanında 69-71 derecelik sıcaklıkta pişiyor. 100 derecelik bir sıcaklığı görmediğinden ve yavaş yavaş piştiğinden içerisindeki proteinler, vitaminler ölmüyor. Gerçekten, sağlıklı balık yeme şekli olarak fümeyi öneriyoruz. Almanlar da bunu bildiğinden fümeye ilgi gösteriyor." Ayhan Şimşek, Fırat Nehri'nin soğuk sularında yetiştirdikleri balıkları kısa sürede tüketiciye ulaştırdıklarını söyledi. Almanya'nın ardından Hollanda, Polonya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerine ürün gönderdiklerini belirten Şimşek, "Avrupa'ya balık ihraç etmek önceden bizim için çok büyük olaydı ancak şu anda çok basit ve kolay hale geldi'' dedi.

AMERİKALILARIN SOFRALARINDA YER ALACAK

Fümelerinin, ABD'nin Boston kentinde Mart ayında açılan fuarda görücüye çıktığını ve beğenildiğini dile getiren Şimşek, ABD'ye balık ihraç etmek için bazı firmalarla anlaşmaya vardıklarını, altyapının oluşması halinde kısa bir zamanda Keban alabalığının Amerikalıların sofralarında yer alacağını ifade etti. Keban'da yetişen alabalığın ve işleme standartlarının kalite olarak çok yükseldiğini belirten Şimşek, artık ABD'ye de balık ihraç etmenin kendileri için zor olmadığını söyledi.


10 yıl önce