|

KOBİ'lerin finansman sıkıntısını KGF gideriyor

MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut, "Türkiye toplamıyla kıyasladığımızda, KGF kefaletinden yararlanan KOBİ'lerin yüzde 2,32'sinin Doğu Marmara'da olduğunu görüyoruz. KOBİ'lerin ilerleyen dönemlerde KGF enstrümanından finansman ihtiyacı süreçlerinde daha fazla yararlanmalarını temenni ediyoruz" dedi.

Aa
00:00 - 30/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:51 - 30/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
KOBİ'lerin finansman sıkıntısını KGF gideriyor
KOBİ'lerin finansman sıkıntısını KGF gideriyor

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Fatih Akbulut, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletinden faydalanan KOBİ'lerin yüzde 2,32'sinin Doğu Marmara'da olduğunu bildirdi. Akbulut, yaptığı yazılı açıklamada, kredi olanaklarına büyük işletmeler kadar kolay ulaşamayan KOBİ'lerin teminat probleminin KGF kefaletiyle giderilebildiğini kaydetti. KOBİ'lerin, anlaşmalı bankalar ve diğer finans kurumları aracılığıyla KGF kefaleti için başvuruda bulunabileceğine işaret eden Akbulut, kefalet üst limitinin 1 milyon lira olduğunu, bazı durumlarda 1,5 milyon liraya çıkabildiğini vurguladı. Akbulut, şu bilgiyi paylaştı: "KGF, talep edilen kredinin en çok yüzde 80'ine kadar kefalet veriyor. KGF'nin kefalet alanı oldukça geniş. Leasing işlemleri dahil, KOBİ'lerin faaliyetlerinde kullandırılmak üzere her türlü nakdi ve gayri nakdi kredilere, kurulu işletme bulunması kaydıyla tarımsal krediler kapsamında organik tarım, besicilik, arıcılık, hayvancılık, sütçülük, peynircilik ve tarımsal teknoloji gibi alanlarda da kefalet verilebiliyor. 2014'te imzalanan protokollerle KGF, KOSGEB, TÜBİTAK ve TTGV'den destek almaya hak kazanan işletmelerin teminat gösterme sorununa da çözüm getirdi. Desteklerden yararlanacak KOBİ'ler, talep edilen kefalet mektubunu artık bankaların yanı sıra KGF'den de alabilecek. Söz konusu desteklerden yararlanmaya hak kazananlar, bu işleme yönelik başvurularını doğrudan ilgili KGF şubesine gerçekleştirebilecek."

ŞUBE AĞININ GENİŞLETİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞIYORUZ

Akbulut, KGF'nin Doğu Marmara'da 1994 ile bu yılın haziran dönemini kapsayan 20,5 yıllık süre zarfında Kocaeli'de 150, Sakarya'da 72, Düzce'de 21, Bolu'da 25 ve Yalova'da 7 olmak üzere 275 KOBİ'ye kefalet işlemi gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, 110,5 milyon liralık kefalet miktarı oluşturulduğunu aktardı. "Aynı dönem aralığında KGF, Türkiye'de 11 bin 838 KOBİ'ye 4,18 milyar lira kefalet miktarı oluşturmuştur" ifadesini kullanan Akbulut, şunları belirtti: "Türkiye toplamıyla kıyasladığımızda, KGF kefaletinden yararlanan KOBİ'lerin yüzde 2,32'sinin Doğu Marmara'da olduğunu görüyoruz. KOBİ'lerin ilerleyen dönemlerde KGF enstrümanından finansman ihtiyacı süreçlerinde daha fazla yararlanmalarını temenni ediyoruz. Bu çerçevede, KGF'nin bilinirliğinin ve kullanımının Doğu Marmara nezdinde artırılması için 5 ilde bulunan yatırım destek ofislerimiz aracılığıyla bilgilendirmeler ve yönlendirmeler gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Şube ağının genişletilmesine yönelik çalışıyoruz." Akbulut, kefalet taleplerinin Gebze'deki şube tarafından değerlendirildiğini kaydederek, Düzce, Bolu ve Yalova'da temsilcilik bulunmadığını bildirdi.


10 yıl önce