|

Konya vakıf fakiri

Konya ve bölgesinde 300'e yakın tarihi eserin onarıldığını ifade eden Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, 3,5 trilyona yakın gelirleri olmasına rağmen Konya'nın vakıf fakiri olduğunu söyledi.

İsmail Poçan
00:00 - 15/01/2010 Cuma
Güncelleme: 17:03 - 15/01/2010 Cuma
Yeni Şafak
Konya vakıf fakiri
Konya vakıf fakiri

Konya Aydınlar Ocağı'nın Salı Sohbeti'nde “Konya'daki Vakıf Eserlerinin Dünü ve Bugünü” hakkında bilgi veren Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, Karaman ve Aksaray bölgesinde 100 civarında vakıf eserinin olduğunu ifade ederek Konya ve bölgesinde 5-6 yılda 300'e yakın eski eserin onarıldığını söyledi.

Konya ve bölgesinin Selçuklu, Beylikler, Osmanlı dönemine ait vakıf eserleri açısından en yoğun olan bölge olduğuna dikkati çeken Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, "Konya ve bölgesinde son yıllarda 300 civarında eski eserin restorasyonunu gerçekleştirdik. 200 civarında eski eserin proje çalışmaları yapıldı. Vakıf gayrimenkullerinin âtıl durumundakilerle değerlendirme çalışmalarımız var. Yap-İşlet-Devret örneklerimiz var. Yatırım ve inşaatla ilgili çalışmalarımızı da özet olarak ifade edersek biz buraya son 5-6 yılda tarihin toplamından fazla çalışma yapmışız. Bölgemizde eski eserlerin fazla olması dolayısıyla yılların ihmalleri ve imkânsızlıklarını da buna eklemek gerekiyor. Yetki ve para olmazsa bunlar yapılmaz" dedi.

TARİHİ ESERLERİN BAKIMLARI DAHA ÖNEMLİ

Kendisinin hem inşaat mühendisi hem de 30 yıldır uygulamacı bir eski eserci olduğunu söyleyen Vakıflar Bölge Müdürü Genç, "Eski eser konusu bir hastalıktır. Fazla içine girerseniz bir daha kurtulamazsınız. Bize dur deseniz de imkânımız varsa duramayız. 2009 yılında 15'e yakın devam eden işlerimiz vardı onları tamamlamaya çalışıyoruz. Hiç bir ihale olmadığı halde Türkiye'de en yoğun olduğumuz bölge burası. 2010 yılında imkânlar ne olur bilemeyiz ama bütün eserleri tamamlamaya çalışacağız. Kırsal kesimden gelen eserler ve yeni kayıtları da ele alacağız. Yaptık her şey bitti demek de olmuyor. Bu tarihi eserlerimizin periyodik bakımları da önemli" diye konuştu. Vakfın “İslâmiyet'le birlikte ortaya çıkan bir müessese” olduğunu ve Selçuklu ile Osmanlı döneminde medeniyetimizin bir “Vakıf Medeniyeti” haline geldiğini sözlerine ekleyen Vakıflar bölge Müdürü Genç, bu coğrafyada yapılan çalışmaların büyük bir bölümünün vakıflar yoluyla yapıldığına dikkat çekti.

2009'DA ÇOK YATIRIM YAPAMADIK

Vakıfları gelir-gider ilişkisi açısından da değerlendiren Genç, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak 3,5 trilyona yakın gelirimiz var. Tahmin ediyorum 10 katına yakın da giderimiz var. Gelirler açısından da kalanlar açısından da Konya resmen vakıf fakiri. Maalesef çok fazla gelir getirici vakıf eseri kalmamış. Dışarıdan görüldüğü gibi değil olay. Vakıflar Bankası'ndan kaynak aktarmayla bu işler yapıldı. Kriz ortamından dolayı ödemelerde problem oluşmaya başlayınca 2009'da yatırıma çok fazla giremedik. 2010 ne olur bilemiyoruz. Bizim Konya'da çok arsamız yok ama çevre yollarındaki arsalarımızı değerlendirmeye çalışıyoruz. Dedeman Otel'in karşısındaki hastane olacak yer Sağlık Bakanlığı'nın yönetmeliğine takıldığı için maalesef o bölgeye bir hastane yapılamıyor"


14 yıl önce