|

Konya'nın elektriği çöpten üretilecek

Selçuklu, Meram ve Karatay belediyelerince günlük ortalama bin ton katı atık, 35 yıldır Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Aslım mevkiinde depolanıyor. Buradaki çöplerden sızan gazdan saatte 1 megavat elektrik üretilecek.

Yeni Şafak
00:00 - 5/09/2009 Cumartesi
Güncelleme: 17:12 - 5/09/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Konya'nın elektriği çöpten üretilecek
Konya'nın elektriği çöpten üretilecek

Konya Aslım mevkiinde kurulacak elektrik enerjisi üretim tesisinde, çöplerden sızan deponi gazından elektrik üretilecek.

10 hektarlık sahayı kaplayan 1,2 milyon metreküplük atık kütlesinden biriken depo gazlarının değerlendirileceği üretim tesisinin 2010 Haziran'ında faaliyete geçmesi bekleniyor.

Selçuklu, Meram ve Karatay belediyelerince yaklaşık 110 araçla 3 vardiya toplanan günlük ortalama bin ton katı atık, 35 yıldır Büyükşehir Belediyesi tarafından Aslım mevkiinde depolanıyor.

Bölgede kurulacak tesisle çöpten enerji üretilecek. Katı atık kütlesinde oluşan ve karbondioksite göre 21 kat daha fazla küresel ısınma potansiyeli olan metan gazları, kurulacak tesisle elektrik enerjisine dönüştürülecek. Bu sayede hem emisyon azaltımı hem de enerji üretimi sağlanmış olacak. Tesisin enerji kapasitesinin saatte 1 megavat olacağı öngörülüyor.


4 BİN KONUTA YETECEK ENERJİ

Yap-işlet-devret modeliyle 2008 yılı kasım ayında Küpedağ Mimarlık ve Mühendislik Şirketi'ne 10 yıllığına ihale edilen tesis, tam kapasiteyle çalışmaya başladığında, günde 4 bin konuta yetecek kadar enerji üretilebilecek.

Ayrıca havuzda toplanan çöp sızıntı suyunu geri devir yöntemiyle tekrar saha üzerine verecek bir sistem kurulacak. Bu sistem sayesinde de hem biyolojik bozulmanın (fermantasyon) hızlandırılarak gaz üretiminin artırılması sağlanacak, hem de sızıntı suyu bertaraf edilmiş olacak. Konya Büyükşehir Belediyesi, ihale şartnamesinde olmamasına rağmen enerji üretimi sırasında tesiste açığa çıkacak ısının kurulacak bir serada değerlendirmeyi planlıyor.


ÇEVREYE ZARAR VERMEYECEK

Ayrıca, tesiste açığa çıkan karbondioksit gazlarının da seraya verilerek bitkiler tarafından oksijene dönüştürülmesi hedefleniyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, tüm bu faaliyetler sırasında çevreye zarar verilmeyeceğini söyledi.Aksine çevre kirliliğinin önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacağını dile getiren Akyürek, bu proje ile Aslım Çöplüğü'nün enerji üreten bir tesise dönüşeceğini ifade etti. Başkan Akyürek, tesisin yapımına EPDK ile Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan gerekli izinler alındıktan hemen sonra başlanacağını sözlerine ekledi.

15 yıl önce