|

Konya'ya Alman övgüsü

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi, Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Jörg Bode, 'Ülkemizden ilk defa böyle bir heyet Konya'yı ziyaret ediyor. Konya'nın son yıllarda ne kadar hızlı ilerlediğinin farkındayız' dedi. Bode, Konya'da Türk ve Alman işadamlarının yapmakta oldukları görüşmelerden yeni imkan ve iş olanaklarının çıkmasını diledi.

Yeni Şafak
00:00 - 2/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 17:36 - 2/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Konya'ya Alman övgüsü
Konya'ya Alman övgüsü

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi, Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Jörg Bode başkanlığında Konya'ya gelen ticaret heyeti, Vali Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret etti. Bode, ziyarette yaptığı konuşmada, son yıllarda Konya'nın ekonomide çok başarılı gelişmelere imza attığını söyledi. Konya ile işbirliği yapmak istediklerini belirten Bode, 'Bu nedenle umarım iş adamlarımız bugün yapacağı görüşmelerde başarılı olurlar' ifadesini kullandı. Aşağı Saksonya Eyaleti'nin tarım alanında oldukça geliştiğini vurgulayan Bode, özellikle hayvancılık konusunda başta kanatlı hayvanlar olmak üzere, besicilik konusunda ön sıralarda olduklarını kaydetti. Vali Doğan ise bugün olduğu gibi yarın da Konya ile Aşağı Saksonya Eyaleti arasında geliştirilebilecek işbirliği alanları olduğunu ifade etti. Konya'da özellikle enerji sektörüyle ilgili çalışmaların olduğunu vurgulayan Doğan, 'Özellikle yenilenebilir enerji ve güneş enerjisiyle ilgili çalışmalar var' dedi. Doğan, organik tarım alanında da Almanya ile işbirliği yapabileceklerine inandıklarını sözlerine ekledi. Ardından Vali Doğan, Bode'ye, Beyşehir ilçesinde bulunan Kubadabad Sarayı'nda kullanılan çinilerin bir benzerini hediye etti.


EN ÇOK KOBİ İŞLETMESİNE SAHİP İL

Jörg Bode başkanlığında heyeti, daha sonra Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i makamında ziyaret etti. Akyürek, Konya'nın uygun arazi yapısı ve 4 üniversitesi, buna bağlı yetişmiş insan gücüyle önemli yatırım avantajlarına sahip olduğunu belirtti. Konya'da sayıları az da olsa Alman firmaları ile ortaklık yapan şirketlerin bulunduğunu ifade eden Akyürek, 'Konya, Türkiye'de en çok KOBİ işletmesine sahip ildir. Ayrıca kentimizin üretim çeşitliliği çok fazladır. Almanya'da çalışmakta olan ya da Almanya'da çalışıp Türkiye'ye dönen çok sayıda vatandaşımız da iki ülke arasındaki başka bir önemli bağı oluşturuyor. Daha önce Alman yetkililere, bir Alman üniversitesinin tarımsal ağırlıklı bir fakülte ya da bölümünün Konya'ya kurulabileceğini söylemiştik. Ayrıca Almanya'nın önem verdiği güneş enerjisinden elektrik üretimiyle ilgili yatırımlarda, doğal avantajları olan Konya'da iş birliğine hazırız. Biz belediye olarak, kente yatırım yapmak isteyen firmaların işini kolaylaştırmaya yönelik altyapı hizmetlerine önem veriyoruz. Bu ziyaretin ilişkilerimizi daha da güçlendirmesini diliyorum' diye konuştu.


'MESLEK ODALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ OLMALI'

Bode ise Konya'da Türk ve Alman işadamlarının yapmakta oldukları görüşmelerden yeni imkan ve iş olanaklarının çıkmasını diledi. 'Ülkemizden ilk defa böyle bir heyet Konya'yı ziyaret ediyor. Konya'nın son yıllarda ne kadar hızlı ilerlediğinin farkındayız' diyen Bode, şöyle devam etti: 'Meslek odaları arasındaki iş birliğinin olmasını, var olan iş birliğinin ise daha da verimli hale gelmesini istiyoruz. Ortak yönlerimiz çok. Eyaletimiz otomotiv ve yedek parça üretiminde dünyada önemli bir yere sahip. Örneğin Volkswagen firması bölgemizde üretim yapıyor. Biz KOBİ'lerin desteklenmesine de büyük önem veriyoruz. KOBİ'lerin ne kadar dış bağlantıları, dış tecrübeleri olursa o kadar başarılı olacaklarına inanıyoruz.' Türk kahveleri eşliğinde bir süre sohbetin edildiği ziyarette Akyürek, konuk bakana Mesnevi'nin Almanca tercümesi ile Mevlevi sikkesi şeklinde yapılmış çini işlemeli vazo hediye etti. Alman Bakan Bode ise Akyürek'e, Aşağı Saksonya Eyaleti'nde kalem üreten ünlü bir firmanın kalemlerinden armağan etti.


12 yıl önce