|

Leblebi diyarından "baklava" ihracatı

Türkiye'nin leblebi üretimi konusunda en meşhur ili konumundaki Çorum'da bir firma, Çin ve Dubai'ye, 2 yıl dondurulmuş olarak muhafaza edilebilen bademli baklava ihracatı gerçekleştiriyor.

Aa
00:00 - 25/08/2014 Pazartesi
Güncelleme: 10:43 - 25/08/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Leblebi diyarından "baklava" ihracatı
Leblebi diyarından "baklava" ihracatı

Türkiye'nin leblebi üretimi konusunda en meşhur ili konumundaki Çorum'da bir firma, Çin ve Dubai'ye, 2 yıl dondurulmuş olarak muhafaza edilebilen bademli baklava ihracatı yapıyor. İlde 1969 yılında babalarının açtığı işkembe lokantasını büyük bir restorana dönüştüren iki kardeş, 2007 yılında sektörlerini değiştirerek, sütlü ve şerbetli tatlı konsepti üzerine işletmeler açtı. Firmanın sahiplerinden Uğur Cevher, kardeşi Timur ile babalarından devraldıkları lokantayı büyütüp geliştirerek restorana dönüştürdüklerini söyledi. 2002 yılında restorana gelenlere tatlı da ikram etmeye karar verdiklerini belirten Cevher, bu konuda kentteki bir tatlıcıyla görüştükleri ve tatlıcıya "restoranda stant aç, kendi tatlını sat" önerisinde bulunduklarını kaydetti. Cevher, tatlıcı ile anlaşamayınca bu işi kendileri yapmaya karar verdiklerini belirterek, "Tatlı ustası transfer ederek restoranda kendi tatlımızı üretmeye başladık. Üretim ve satışlarımız iyi gitti. Daha sonra pasta üretimine de başladık" dedi. Tatlı ve pastacılık sektöründe faaliyet gösteren birçok firma ile görüştüklerini bildiren Cevher, 2005 yılında şirket kurduklarını söyledi. Satışların oldukça iyi durumda olduğunu vurgulayan Cevher, ilk yıllarda Şanlıurfa, Gaziantep, Samsun ve İstanbul'a tatlı gönderdiklerine dikkati çekti.

ÇİN VE DUBAİ'YE BAKLAVA İHRACATI

Müşterilerden gelen olumlu görüşler nedeniyle yurt dışına da baklava ihracatı yapmaya karar verdiklerini ifade eden Cevher, yaptıkları araştırmalar sonucu Çin ve Dubai'de, özellikle Müslümanların tercih ettiği bölgelerde baklavaya rağbet gösterildiğini belirlediklerini anlattı. Hong Kong'a giderek görüşmeler yaptıklarını anlatan Cevher, şöyle konuştu: "Aynı standarttaki ürünümüzü yurt dışına da satalım dedik ve numunelerimizi alarak Hong Kong'a gittik. Orada bir firma ile görüştük. Onlar da Türkiye'den ürün getirdiklerini ancak ürünlerin çabuk bozulup küflendiğini söyledi. Ben de ürünümün iki yıl dondurucu ömrü olduğunu anlattım. Önce inanamadılar. Sonra ürünün Türkiye'deki üründen farkı olmadığını ve dayanıklı olduğunu gördüler. Öyle başladı yurt dışı hikayesi. Hong Kong'a iki yıldır ürün veriyoruz. Sonra Dubai'ye de ürün vermeye başladık. Bu ürünlerimizi marketlerde ve otellerde satışa sunuyoruz." Yurt dışına yaklaşık 2 yıldır baklava ihracatı yaptıklarını ifade eden Cevher, Çin ve Dubai'ye aylık ortalama 2 ton baklava gönderdiklerini söyledi. Çinlilerin fındık ve ceviz yerine daha çok badem tükettiklerini belirten Cevher, bu nedenle Çin'e ihraç ettikleri baklavaları bademli hazırladıklarını kaydetti. Uğur Cevher, ürettikleri baklavaların 2 yıl dondurulmuş olarak muhafaza edilebildiğini dile getirdi.


10 yıl önce