|

Malatya'da AB için melez kayısı üretilecek

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, Avrupa Birliğinin (AB) istediği iri ve kırmızı renkli kayısı çeşidini yetiştirmek amacıyla 'Sofralık ve Kurutmalık Kayısı Çeşitlerinin Geliştirilmesi' projesi kapsamında Balkan ülkelerinden getirilen kayısı çeşitleriyle Malatya'daki kayısıları melezliyor

Hanifi Evren
00:00 - 27/05/2008 Salı
Güncelleme: 18:26 - 27/05/2008 Salı
Yeni Şafak
Malatya'da AB için melez kayısı üretilecek
Malatya'da AB için melez kayısı üretilecek

Malatya Meyvecilik Enstitüsün Ziraat Yüksek Mühendisi ve Proje Koordinatörü Mehmet Naim Demirtaş, yaptığı açıklamada, geçen yıl başlatılan projenin 4 alt proje ile yürütüldüğünü söyledi. Proje kapsamında 16 ziraat mühendisinin çalıştığını belirten Demirtaş, şu bilgiyi verdi: 'AB iri ve rengi kırmızı kayısı istiyor, bu niteliklere sahip kayısıyı elde etmek için 54 bin çiçek tozlaması yaptık. 'Geç Çiçek Açan Kurutmalık Kayısı Çeşitlerinin Elde Edilmesi' projesi ile ilkbahar geç donlarına yakalanmayan, geç çiçek açan çeşitlerin geliştirilmesi hedeflendi. Bu kapsamda 'Hacıhaliloğlu', 'Kabaaşı' ve 'Çataloğlu' gibi Malatya'nın bilinen kayısı çeşitlerini Balkan ülkelerinden getirilen kayısı çeşitleriyle melezledik. 12 ayrı melezleme yaptık ve 310 melez elde ettik.' 'Kurutmalık Hacıhaliloğlu, Kabaaşı ve Çataloğlu Kayısı Çeşitlerinin Meyve Verim ve Kalite Özelliklerinin İyileştirilmesi' projesi kapsamında bu kurutmalık çeşitlerin meyve iriliği, verim ve kalite özelliklerinin iyileştirilmesini hedeflediklerini dile getiren Demirtaş, 'Bu kapsamda 15 ayrı melezleme yaptık. 'Hacıhaliloğlu', 'Kabaaşı' ve 'Çataloğlu' kayısı çeşitleriyle bir meyvesi 50-100 gram ağırlığında olan 'Hasanbey', 'Alyanak', 'Güz Aprikozu', 'Paviot' gibi çeşitlerle melezledik ve 233 melez elde ettik' dedi. 'Geç Olgunlaşan Sofralık Kayısı Çeşitlerinin Geliştirilmesi' projesi kapsamında da 12 melezleme yaptıklarını anlatan Demirtaş, iri ve kaliteli sofralık kayısı çeşitleriyle küçük, kalitesi düşük ama eylül ya da ekim aylarında, yani geç olgunlaşan kayısı çeşitleriyle melezlediklerini, bu çalışma sonunda da 287 melez elde edildiğini ifade etti. Demirtaş, projenin Çukurova Üniversitesi ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakülteleri işbirliği ile yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

16 yıl önce