|

Mezopotamya beşlisini kuralım

Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal, ''Ortadoğu''daki kaosu bitirmenin en kestirme yolu Şanghay Beşlisi benzeri bir yapılanma önerisi olan Mezopotamya beşlisidir. Türkiye, İran, Kürdistan, Irak ve Suriye topraklarını kapsayan uygarlıklar beşiği Mezopotamya, geçmişten gelen kültürü ve tarihsel birikimi ile bu ülkeleri bütünleştirerek yeni bir sinerji yaratabilir" dedi.

İha
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:29 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Mezopotamya beşlisini kuralım
Mezopotamya beşlisini kuralım

Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, Türkiye, İran, Kürdistan, Irak ve Suriye''nin içinde bulunacağı Mezopotamya Beşlisi oluşumunu önerdi. GÜNGİAD Başkanı Akbal, basın mensupları ile gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Akbal Ortadoğu''daki kaosu bitirmenin en kestirme yolunun ''Şanghay Beşlisi'' benzeri bir yapılanma önerisi olan ''Mezopotamya Beşlisi'' olduğunu kaydetti. Ortadoğu coğrafyasının 1991''de yaşanan 1. Körfez Savaşı''ndan itibaren çok uluslu güçlerin de dahil olduğu çatışmalarla derinleşen istikrarsız yapıya dönüştüğünü kaydeden Akbal, ''2011 yılı başından itibaren mezhep çelişkileri üzerinden gelişen Suriye iç savaşı, Basra Körfezi ile Akdeniz havzasının doğusunu boydan boya çatışma alanına dönüştürmüştür. Güneyinde kronikleşmiş İsrail-Filistin çatışmaları, merkezinde ise Suriye ve Irak çatışmalarının yer aldığı Mezopotamya topraklarını, geçmişte anıldığı gibi verimli hilale dönüştürecek ittifaklar geliştirilmelidir. Türkiye, İran, Kürdistan, Irak ve Suriye topraklarını kapsayan uygarlıklar beşiği Mezopotamya, geçmişten gelen kültürü ve tarihsel birikimi ile bu ülkeleri bütünleştirerek yeni bir sinerji yaratabilir'' diye konuştu.

'ÖNERİMİZ TÜRKİYE''YE BÜYÜK GÜÇ KAZANDIRACAK'

Mezopotamya Beşlisi olarak tarif ettikleri Türkiye, İran, Irak, Kürdistan ve Suriye''yi kapsayacak yapının, özellikle ulus-devlet olarak inşa edilen 19''uncu yüzyıl paradigmasına alternatif yeni ulus-üstü entegrasyonların bir tezahürü olarak gelişebileceğini ifade eden Akbal, ''Irak, Kürdistan ve Suriye''nin dahil olmasıyla toplamda 2 trilyon 350 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşan Mezopotamya Beşlisi, GSMH açısından Rusya, Brezilya, İngiltere ve Fransa gibi dünyanın en önemli ekonomilerinin önüne geçmekte. Kürdistan Bölgesel Yönetimi''yle doğrudan petrol transfer anlaşması yapan ve bu girişimiyle de Kürdistan''ı dolaylı olarak muktedir bir muhatap kabul eden Türkiye''nin de bu oluşuma mesafeli olmadığı anlaşılmaktadır. Mezopotamya Beşlisi olarak önerdiğimiz çatı örgütün İran''la birlikte liderliğini üstlenecek olan Türkiye''nin liderlik vasıflarını güçlendirerek daha ileriye taşıması için, kurulması muhtemel Kürdistan konusundaki dolaylı desteklerini somutlaştırması gerekmektedir. Önerdiğimiz Mezopotamya Beşlisi oluşumu kapsamında, Türkiye''nin aktif politikasıyla, dört devlet ile eşit statüde ve eşit oranda muktedir olarak Kürdistan''ın yapıya dahil olması sağlanmalıdır. Politik ve ekonomik olarak ülkemize büyük güç kazandırma ihtimali olan bu öneri ve fırsatların iyi bir şekilde değerlendirilmesini ve en azından hükümetimize ve bürokrasimize bir öncü fikir vermesini umut ediyoruz. Unutulmamalıdır ki, bütün savaşların temelinde çıkarların, özellikle de ulusal çıkarların çatışması bulunmaktadır. Bu nedenle savaşlar bitirilmek isteniyorsa tarafların birbirleriyle çatışmalarına sebebiyet vermek yerine, ulusal çıkarlarına ulaşmalarının yolu açılmalıdır'' şeklinde konuştu.


10 yıl önce