|

'Mutluluk meyvesi' tütüne alternatif

Adıyamanlı bir girişimcinin 4 yıldır 28 dönüm arazide üretimi yaptığı "Goji Berry" meyvesinin, tütüne alternatif ürün olabileceği bildirildi. Girişimci Atilla Sevilmiş, "Ekonomik değeri yüksek. Türkiye piyasasında kilogramı 70 ila 80 liradan satılıyor" dedi.

Aa
00:00 - 27/08/2014 Wednesday
Güncelleme: 10:38 - 27/08/2014 Wednesday
Yeni Şafak
'Mutluluk meyvesi' tütüne alternatif
'Mutluluk meyvesi' tütüne alternatif

Girişimci Atilla Sevilmiş, Doğu Asya'da yaygın olarak yetiştirilen, kuvvet verici olduğu ve ömrü uzattığı düşüncesiyle "mutluluk meyvesi" olarak adlandırılan "Goji Berry"nin, Adıyaman'da tütüne alternatif ürün olabileceğini söyledi. Yaklaşık 4 yıl önce, uzun ömürlü ağaçsı bir bitki olan ve Doğu Asya'da yaygın olarak yetiştirilen Goji Berry'nin bin 750 metre rakımdaki 28 dönümlük arazide üretimine başlayan Sevilmiş, meyvenin ekonomik getirisinin yüksek olduğunu belirtti. Goji Berry'nin halk arasında "Kurt üzümü" olarak bilindiğini dile getiren Sevilmiş, "Bu ürün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının üretim listesinde yoktu. İki yıl önce yaptığımız müracaatımız sonrasında Bakanlık, Türkiye'de yetiştirilebilir ürünler arasına koydu. Yürüttüğümüz proje kapsamında memleketim olan Tut ilçesinde bu ürünün yetiştirilmesi için çalışma başlattık" dedi. Kurt üzümünün eksi ve artı 35 derecede yetiştiğini hatırlatan Sevilmiş, üretim aşamasında verimi yüksek bu meyvenin her çalısından ortalama 8 kilogram ürün aldıklarını kaydetti.

TÜTÜNE ALTERNATİF OLABİLİR

Tütün üretimin yaygın olduğu Adıyaman'da bu ürünün alternatif olarak yetiştirilebileceğini anlatan Sevilmiş, şöyle konuştu: "Çünkü ekonomik değeri yüksek. Türkiye piyasasında kilogramı 70 ila 80 liradan satılıyor. Dünya piyasalarında da buna yakın rakamlardan alıcı buluyor. Buralarda da kaliteli ürün yetişiyor. Henüz bunu organik olarak yetiştiren yok. İlk defa biz üretiyoruz." Sevilmiş, henüz ürünün yurt dışına satışını yapmadıklarını, İzmir ve İstanbul'dan gelen talebi karşılayabildiklerini sözlerine ekledi.


10 years ago