|

Muz diyarı çileğe, limon diyarı da muza dönüyor

Anamur deyince akla muz gelir. Çünkü Türkiye'nin muz üretiminin yüzde 50'sini karşılayan bu ilçe ithalat ve girdi maleyetleri yüzünde çileğe yöneldi. Ülkenin limon ihtiyacının yüzde 65'ini karşılayan Erdemlili üreticiler ise satış sıkıntısı yüzünden limona yöneliyor

Aa
00:00 - 30/04/2007 Pazartesi
Güncelleme: 17:41 - 30/04/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Muz diyarı çileğe, limon diyarı da muza dönüyor
Muz diyarı çileğe, limon diyarı da muza dönüyor

Türkiye muz üretiminin yüzde 50'sini karşılayan Mersin'in Anamur ilçesinde üretici çileği, ülkenin limon ihtiyacının yüzde 65'ini karşılayan Erdemlili üretici ise muzu "kurtuluş yolu" olarak görüyor.

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ambarları arasında gösterilen Mersin'de üreticiler, her zaman dile getirdikleri gibi "doğa ile savaş" diye tabir ettikleri tarımsal faaliyetlerinde son yıllarda arzu ettikleri karı yakalayamayınca arayışa yöneldiler.

İthal muza karşı verdikleri mücadeleyle seslerini duyurmaya çalışan ve ülkenin muz ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayan Anamur ilçesinde, açıkta ve örtü altında yetiştirilen bu ürün son yıllarda girdi maliyetleri nedeniyle üreticiyi üzünce çileğe yöneliş başladı. Anamur İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Niyazi Sarıoğlu, yaptığı açıklamada, yaklaşık 16 bin 600 dekar alanda yıllık 96 bin ton muz üretiminin yapıldığı ilçede, muz fidanı dikim alanlarının duraklama devresine girdiğini, buna karşın çilek ekim alanlarının hızla artarak 15 bin 200 dekara ulaştığını ifade etti. Sarıoğlu, ilçe halkının geleneksel ürünü muzdan vazgeçmeyeceğini, ancak hızla muz ekim alanına yaklaşan çileğe yöneliş nedeninin bu ürünün girdi maliyetlerinin daha düşük olmasından kaynaklandığını belirterek, "Yılda 53 bin ton olan çilek üretiminin gelecek yıllarda daha da artış göstereceğini tahmin ediyoruz. Anamur, yakın bir gelecekte muzdan ziyade çileği ile ön plana çıkabilir" dedi. Bu arada, bu yıl artan çilek üretimi nedeniyle ilçe dışından araç ve işçi teminine gidilmesi de dikkat çekiyor.


LİMON ÜRETİCİSİNİ ÜZÜYOR

Türkiye'nin limon ihtiyacının yüzde 65'ini karşılayan ve limonla sembolleşen Erdemli ilçesinde ise son yıllarda yaşanan satış sıkıntısı ve hava koşullarının kötü gitmesinden kaynaklanan olumsuz gelişmeler, bu yörede üreticileri muz ekimine yönlendiriyor.


Son yıllarda aranılır bir cins olmasına karşın yurt içi ve dışı pazarda yeteri kadar alıcısı çıkmayan "lamas" limonu bile pazar bulamayan üretici, limon bahçelerini sökerek, yerine muz serası inşa ediyor. Özellikle Limonlu beldesi çevresinde muz seraları hızla artan Erdemli, yakın bir gelecekte Anamur'a rakip olmanın planlarını yapıyor. Üreticilere muz yetiştiriciliğinin avantajlarını anlatmak için Erdemli'ye gelen Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akıllı da "Kar sağlamak isteyen üretici, ülkenin ithal ettiği ürünlere yönelmeli" diyerek, muz üretiminin yaygınlaşmasının önemine işaret etti.


Türkiye'nin muz ihtiyacının büyük bölümünün ithalatla karşılandığını vurgulayan Akıllı, "Bazı yıllar piyasa ve hava koşulları nedenle muz istenen getiriyi elde ettirmese de her zaman katma değeri yüksek olan bir tarımsal faaliyettir" diye konuştu.

Akıllı, yöre üreticilerinin limondan vazgeçip muza yönelmesini olumlu karşıladığını vurgulayarak, "Çünkü, limon birçok yerde yetişebilir, ancak muz yetiştiriciliği özel iklim koşulları ister. Ayrıca, ithalatı fazla olduğu için devlet, muz üretimi yapmak isteyenlere teşvik kredisi de veriyor" görüşünü dile getirdi. Erdemli'nin Limonlu beldesinin kuzeyi, batısı ve doğusunun kapalı, sadece güneyinin açık olmasından dolayı ayrı bir ekolojik toprak yapısına sahip olduğunu ifade eden Akıllı, nemli ortam sağlayan bu iklim yapısının muz yetiştiriciliği için ideal olduğunu kaydetti. Muzun dikimden itibaren bir yıl içinde meyve vermeye başladığını, hava şartlarının uygun gitmesi halinde 1 dönüm muz bahçesinden 8-9 ton ürün alınabildiğini, iyi bir muz çeşidi yetiştiriciliğinde ise dönüm başına verimin 9-10 tona kadar çıktığını sözlerine ekledi.

Erdemli İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ise birkaç yıl içinde ilçedeki muz serası alanının 10 kat artabileceğini söylediler.


17 yıl önce