|

Oğuzlar'a 5 milyon YTL'lik 'Ali Ağa' cevizi dopingi

Kaymakamı Ahmet Dalkıran, Oğuzlar'da 50 bin adet ceviz ağacı bulunduğunu "Ali Ağa" adıyla yetiştirilen ve Türkiye ihtiyacının yaklaşık yüzde 1,5'ini karşılayan cevizin ilçe ekonomisine yıllık 5 milyon YTL katkı sağladığını söyledi.

Aa
00:00 - 30/09/2007 Pazar
Güncelleme: 17:56 - 30/09/2007 Pazar
Yeni Şafak
Oğuzlar'a 5 milyon YTL'lik 'Ali Ağa' cevizi doping
Oğuzlar'a 5 milyon YTL'lik 'Ali Ağa' cevizi doping

Çorum'un Oğuzlar ilçesinde "Ali Ağa" adıyla yetiştirilen ve Türkiye ihtiyacının yaklaşık yüzde 1,5'ini karşılayan cevizin ilçe ekonomisine yıllık 5 milyon YTL katkı sağladığı bildirildi.

Oğuzlar Kaymakamı Ahmet Dalkıran, yaptığı açıklamada,yaklaşık 300 ailenin ceviz işleyerek geçimini sağladığı ilçede yıllıkbin 200 ton kabuklu ceviz üretimi yapıldığını belirtti. Türkiye'nin ceviz ihtiyacının yüzde 1,5'unu karşılayan Oğuzlar'da 500 hektarlık alanda yaklaşık 50 bin adet ceviz ağacı bulunduğunu ve buağaçlardan 30 bininin meyve veren yaşta olduğunu vurgulayan Dalkıran,ilçenin "Ali Ağa" adı ile bilinen cevizi ile meşhur olduğunu kaydetti. Ali Ağa cevizinin kabuğu ince, kolayca kırılan, içi tam dolu, bütün olarak çıkma özelliği yüksek, açık beyaz renkli ve tadı oldukça güzelolan bir ceviz türü olduğunu anlatan Ahmet Dalkıran, bir ceviz ağacındanortalama 35 ile 45 kilogram arasında ürün alındığını kaydetti. Üretilen cevizlerin Oğuzlar ilçesine katkısının yaklaşık 5 milyon YTLolduğunu ayrıca, hasat edilen cevizlerin evlerde iç ceviz olarakişlendiği için ev kadınlarına iş sahası oluşması bakımından da çokfaydalı olduğunu anlatan Kaymakam Dalkıran, şöyle konuştu:"Üretilen cevizlerin birçoğu iç ceviz olarak satılmakta olup,üreticilerimiz cevizlerini daha çok ceviz tüccarlarına vermektedir. 2007yılı fiyatları 1 kilogram kabuklu ceviz 8-10 YTL, iç ceviz ise 18-25 YTLarasında satılmaktadır. Cevizin ilçeye yıllık getirisi tahminen 5 milyonYTL civarındadır. Cevizin ev kadınlarına iş sahası oluşturması yanındadış kabukları kışın yakacak olarak da kullanılmaktadır. "

ALİ AĞA CEVİZİ" MARKALAŞMA YOLUNDA

Kaymakam Ahmet Dalkıran, ilçedeki Ali Ağa adıyla üretilen cevizintescili ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü belirterek, tescilçalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Oğuzlar cevizinin bir markaolacağını söyledi. Üstün özellikleri bakımından Ali Ağa cevizinin iç piyasada aranan birceviz türü haline geldiğini anlatan Kaymakam Dalkıran, "Tescilçalışmaları Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü veAnkara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri ilebirlikte şuan Tarım Bakanlığı Tohum Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğündeyürütülmekte. . . İnşallah bu çalışmalar 2 yıl içinde tamamlanacak. Böylece Ali Ağa cevizi markalaşmış olacak" diye konuştu.

Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülenproje kapsamında ilçeye erken uyarı sistemi kurulduğunu dile getirenDalkıran, bu sistem sayesinde çiftçilerin hastalık ve zararlılarkonusunda daha teknik mücadele yapacağını vurguladı.

ORGANİK CEVİZ ÜRETİMİ

Dünya Bankası ve Tarım Bakanlığı desteği ile ilçede organik cevizüretimine başlandığını belirten Kaymakam Dalkıran, ilçede 77 adetçiftçinin 380 dekar alanda üretim çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

Dalkıran, organik ceviz üretiminin Oğuzlar'da ceviz kalitesiniyükselteceğini belirterek, önümüzdeki yıllarda ürün alacaklarını ifadeetti.

İlçedeki tarım alanlarının çok az, dağlık ve kayalık olmasının tarımsalfaaliyetleri kısıtladığına ve çayır ve mera alanlarının olmamasının dahayvancılığın gelişmesini engellediğine dikkati çeken Ahmet Dalkıran, bunedenle ilçe tarımı ve ekonomisi açısından cevizin öneminin daha daarttığını sözlerine ekledi.

17 yıl önce