|

Söke turunçgili doğal yolla koruyacak

Aydın Söke''de Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi projesi kapsamında, 'Turunçgilde Biyoteknik Mücadele' konulu Çiftçi Tarla Okulu eğitim çalışması gerçekleştirildi. Eğitim ile, Akdeniz meyve sineği ile biyolojik mücadeleye örnek olarak Söke turunçgil bahçelerinde görülen unlu bit zararlı şekilleri, biyolojileri ve mücadeleleri konusunda bilgiler verildi.

İha
00:00 - 23/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:37 - 23/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Söke turunçgili doğal yolla koruyacak
Söke turunçgili doğal yolla koruyacak

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi tarafından Söke''de Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında,"Turunçgilde Biyoteknik Mücadele" konulu Çiftçi Tarla Okulu eğitim çalışması gerçekleştirildi. Söke Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün organizasyonu ile Söke Sazlı Mahallesi''nde, düzenlenen Çiftçi Tarla Okulu eğitim çalışmasına Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik, Söke Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü M. Ali Körlü, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, turunçgil il ve ilçe sorumlusu ziraat mühendisleri ve üreticiler katıldı. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal düzenlenen eğitim çalışması ile ilgili yaptığı konuşmada biyolojik mücadelenin önemine değinerek, "Bu gün burada Turunçgil'de biyoteknik mücadeleye örnek olarak, ilimizde ana zararlı konumunda olan Akdeniz meyve sineği ile biyolojik mücadeleye örnek olarak Söke turunçgil bahçelerinde görülen unlu bit zararlı şekilleri, biyolojileri ve mücadeleleri konusunda bilgiler vererek, çiftçilerimizi bu konularda bilinçlendirmek istedik.'' dedi.

DEKAR BAŞI 35 TL DESTEK VERİLİYOR

Tarımsal faaliyetlerin temel taşı olan çiftçilerin bilinçli olup, tüm tarım tekniklerini usulüne uygun olarak uygulamaları için gerekli eğitimlerden geçmelerinin ihtiyaç olduğunu vurgulayan Köksal, ''Yapılan Çiftçi Tarla Okulu eğitim çalışmalarını çok önemsemekteyiz. Bakanlığımızın biyoteknik ve biyolojik mücadeleye dekar başı 35 TL destek verdiğini ve üreticilerimizin bunu da dikkate alarak bitki hastalık ve zararlılarına karşı yapılan mücadele uygulamalarında daha dikkat etmeleri gerekmektedir. Biyoteknik mücadeleyi benimsetmek amacıyla üreticilerimize İl Özel İdare kaynaklarıyla temin edilmiş olan, Akdeniz meyve sineğinin mücadelesinde kullanılmak üzere ücretsiz olarak kitlesel tuzak dağıtımını yapmayı planlamaktayız" diye konuştu.

TUZAKLAR UYGULAMALI OLARAK GÖSTERİLDİ

Turunçgil EKÜY İl sorumlusu Dr. Nevin Başpınar anlatmış olduğu derste Turunçgil'de biyoteknik mücadeleye örnek olarak, Aydın''da ana zararlı konumunda olan Akdeniz meyve sineği ile biyolojik mücadeleye örnek olarak Söke turunçgil bahçelerinde görülen unlu bitin zarar şekilleri, biyolojileri ve mücadeleleri konusunda bilgiler verdi. Yapılan sunumun ardından bahçe içerisinde devam eden eğitimde üreticilere Akdeniz meyve sineğine karşı uygulanan biyoteknik mücadelede kullanılan kitlesel tuzakların ağaçlara hangi sıklıkla nasıl asılacağı, uygulamalı olarak gösterildi.

10 yıl önce