|

STK yöneticileri artık daha bilinçli

Bursa İl Dernekler Müdürü Osman Dikmen, STK Yöneticisi Eğitimi Projesiyle yasal işlemlerin bilinmemesinden kaynaklanan hataları önlemeyi hedeflediklerini vurguladı.

Atilla Sağım
00:00 - 6/02/2009 Cuma
Güncelleme: 17:42 - 6/02/2009 Cuma
Yeni Şafak
STK yöneticileri artık daha bilinçli
STK yöneticileri artık daha bilinçli

Bursa İl Dernekler Müdürü Osman Dikmen, Türkiye'de 80 bin, Bursa'da ise 3 bin 60 sivil toplum kuruluşunun(STK) bulunduğunu söyledi. Sivil Toplum Örgütleri'nin devletlerin vazgeçilemez parçaları olduğunu belirten Dikmen, Türkiye'de bir ilk olarak 'STK Yöneticisi Eğitimi Projesi' ile sivil toplum örgütlerinde uyulması ve gerçekleştirilmesi zorunlu olan iş ve işlevler, STK yönetimi ve idaresi konularında dernek yöneticilerine eğitim verildiğini ifade etti. Eğitim çalışmalarının 9 hafta sürdüğünü belirten Dikmen, projenin maddi kaynağının İngiltere Büyükelçiliği tarafından karşılandığını söyledi.

Dikmen, bu çalışmayla yasal işlemlerin bilinmemesinde kaynaklanan hataları önlemeyi, sivil toplum örgütlerimizin AB fonlarından daha fazla yararlanabilmesini ve STK yönetim ve sekreterlik bölümlerinin birer meslek grubu haline gelmesini amaçladıklarını ifade etti.

Avrupa Birliği'ne uyum süreciyle birlikte 2004 yılında Dernekler Yasası'nda ciddi değişmeler olduğunu belirten Osman Dikmen, "Yeni yasayla birlikte sivil toplum kuruluşlarının iş ve işleyişlerinin kontrolü artık sivil birimlere devredildi. Dernekler Yasası daha özgürlükçü bir hale geldi. Bu yasayla devletimizin artık sivil toplum örgütlerine ne kadar güvendiği görüldü. Sivil toplum örgütleri artık ülkemizde de vazgeçilmez bir unsur haline geldi." dedi.


"STK'LAR ÜLKEMİZİN VAZGEÇİLMEZ UNSURUDUR"

STK'ların Türkiye'de 25-30 bin kişiye istihdam sağladığını belirten Dikmen, " STK'lar artık ülkemizin vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldi. Bursa'da herhangi bir STK'ya üye olan insanlarımızın ortalaması diğer şehirlerimizden daha fazla. Bursa'nın eğitim ve sanayi şehri olması ve dışarıdan göç alması STK'ların bu kadar etkin olmasının en büyük sebeplerindendir. " açıklamalarında bulundu. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi'nin başlattığı "E-Dernek" uygulamasına da değinen Dikmen, dernek yöneticilerinin, iş ve işlevlerini internet üzerinden yürütebileceğini ifade etti.


15 yıl önce