|

Suyun bol olduğu yerde susuzluk çekiyorlar

Su içinde yüzen Muğla ile ülkenin dört bir köşesine su satan Aydın'da vatandaşlar içme suyuna hasret kaldı. Birçok köyde içme suyunun yanı sıra kullanma suyu da yok. Bazı yerlerde ise her türlü pisliğin bulunduğu kanallardan su alan vatandaşlar, bu suyu kaynatarak içiyor.

Yeni Şafak
00:00 - 27/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:35 - 27/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Suyun bol olduğu yerde susuzluk çekiyorlar
Suyun bol olduğu yerde susuzluk çekiyorlar

Ege'nin en sulak alanlarına, nehirlerine ve denizine sahip olan Aydın ve Muğla'da onlarca mahallede bugüne kadar görülmemiş bir susuzluk yaşanıyor. Büyükşehir Belediyeleri'nin hizmette gecikmesi vatandaşları mağdur ediyor. Muğla'nın Dalaman ilçesi Kapıkargın Mahallesi'nin içinden bir akarsu geçiyor, 3 göl var ve 3 tarafı da deniz. Kapıkargın buna rağmen susuzluk çekiyor. Halk, 3 kilometre uzaklıktaki İncebel Tatil Sitesi'nden plastik borularla su getirme çalışmalarına başladı. Sorunu Büyükşehir Belediyesi'nin çözmesi gerektiğini söyleyen Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, "Siteden su getirilerek içme suyu sorunu çözülecek. Kapıkargın halkına yaşattığımız bu sıkıntıdan dolayı halkımızdan özür dileriz" dedi.

SUSUZLUĞU PROTESTO ETTİLER

Fethiye'nin Esenköy Mahallesi sakinleri de, içinde her türlü pisliğin bulunduğu kanaldan hortumla su taşıyor. Vatandaşlar kirli suyu kaynatarak içiyor. Mahallede bağırsak enfeksiyonları başladı. Çeşmelerden su akmayan 50 haneli Bademli mevkiinde yaşayanlar, önceki gün isyan etti. Kanal suyuyla ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan vatandaşlarda bağırsak enfeksiyonlarının yanı sıra çocuklarda yaralar oluşmaya başladı. Defalarca MUSKİ ve diğer yetkililere sorunlarını iletmelerine rağmen çözüm bulamayan vatandaşlar, kanal başında toplanarak susuzluğu protesto etti.

POMPA ÇALIŞMIYOR

Marmaris'in Taşlıca Mahallesi'nde ise kullanma suyu tankerlerle komşu mahallelerden, içme suyu da eşeklerle kuyulardan taşınıyor. Yaklaşık 100 yıllık sorunu çözmesi beklenen içme suyu göleti tamamlanarak su tutmaya başladı. Bu defa da pompalar çalışmadığı gerekçesiyle su verilemiyor. Milas'ın Çiftlik Mahallesi de, pompa ve dinamoların arızalı olmasından dolayı 40 gün susuzluk yaşadı. Mahalle sakinleri, içme ve kullanma suyu sorununu eşek ve atlarla kuyulardan su taşıyarak karşıladı.

BANYO YAPAMIYORLAR

Fethiye'nin Esenköy Mahallesi'nde yaşanan susuzluk nedeniyle suyu kaynatıp içtiklerini belirten yöre halkı, "Bu çağda insanlığa yakışıyor mu? Günlerdir banyo yapamıyoruz. Sıcak havalarda kokudan eşlerimizin yanına bile yaklaşamıyoruz. Yetkililer de 10 gün yıkanmasınlar da görelim" diyerek tepkilerini dile getirdi. Aydın'ın Buharkent, Kuyucak, Karaca, Nazilli ve Sultanhisar'a bağlı birçok mahallede de susuzluk yaşanıyor. Geçmişte kendilerine ait bütçe ile sorunları çözen muhtarlar, mahalle statüsüne geçince bu imkânın ellerinden alındığını söylüyor.

GÜNDE 1-2 SAAT SU VERİLİYOR

Nazilli'de ise mahalleye dönüşen 60 köyün 4'ünde çok ciddi içme suyu sorunu yaşanıyor. Bu mahallelere günde 1-2 saat su veriliyor. Kuyucak'ta 28 mahallenin 20'sinde içme suyu problemi var. Zaman zaman yaşanan patlaklar sebebiyle vatandaşlar susuz kalıyor. Karapınar, Taşoluk ve Gencelli mahallelerinde ciddi su sorunu yaşanıyor. Pınarlardan sondajlarla su sağlanması gerekirken, ASKİ ekiplerinin aradan geçen haftalara rağmen gelmemesi muhtarları isyan ettiriyor. Buharkent'te 8 köyün 6'sında içme suyu problemi yaşıyor. Ortakçı Mahallesi'nde 3 aydır yaşanan sulama problemi giderilmesine rağmen ara ara sorunlar devam ediyor.


10 yıl önce