|

Tarihi fabrika, kağıt müzesi oluyor

Cumhuriyet tarihinin ilk kağıt fabrikası, 1,5 yıldır devam eden restore çalışmalarının tamamlanmasının ardından kağıt müzesi olacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Büyükakın, "Tamamlandığında Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi olacak. Böyle bir kağıt müzesi ne Türkiye'de ne de Avrupa'da var" dedi.

Aa
00:00 - 2/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:52 - 2/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Tarihi fabrika, kağıt müzesi oluyor
Tarihi fabrika, kağıt müzesi oluyor

Cumhuriyet tarihinin ilk sanayi kuruluşlarından olan İzmit'teki SEKA Kağıt Fabrikası, yaklaşık 1,5 yıldır devam eden restore çalışmalarının tamamlanmasının ardından Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın da en büyük kağıt müzesi olarak hizmete girecek. 1934 yılında dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından temeli atılan fabrika, 1936 yılında dönemin İktisat Bakanı Celal Bayar ve beraberinde gelen 2 tren dolusu davetliyle açıldı. Fabrika sayesinde, ülkenin kağıttaki ithal bağımlılığı sona erdi, gazeteler Kocaeli'de üretilen milli kağıtlara basılmaya başlandı.

TARİHİ MAKİNELER ONARILDI

Kuruluş sürecinde "zarar eder" şeklinde tartışmalara sebep olan fabrika kısa sürede daha da büyüyerek, bölgedeki binlerce insanın ekmek kapısı oldu. Özelleştirme Yüksek Kurulu'nca 1997 yılında bünyesinde bulunduğu Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları AŞ'nin (SEKA) özelleştirme kapsamına alınmasıyla yatırımları durdurulan fabrika, işçilerin ve bölge insanının tepkisi nedeniyle uzayan sürecin ardından 2005 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi ve üretim faaliyeti sonlandırıldı. Belediye, bu tarihten sonra fabrikanın bin 100 dönümlük arazisi üzerinde Türkiye'nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesini başlattı. Kıyı kesimini kapsayan alanda yapılan çalışmalar sonucunda 2006 yılında son halini alan Sekapark, ülkenin en büyük eğlence ve dinlence alanlarından biri olarak hizmete açıldı. Bunun yanında, fabrika binalarının değerlendirilmesi için de "Seka Bilim Merkezi" ve "Seka Kağıt Müzesi" projeleri hazırlandı. Yaklaşık 1,5 yıldır süren restore çalışmaları kapsamında üretimde kullanılan tarihi makineler onarılarak ilk günkü görünümüne kavuşturuldu. İç mekan düzenleme çalışmaları devam eden birinci fabrikanın, 2015 yılının ortalarında Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi olarak hizmete açılması planlanıyor.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK MÜZESI OLACAK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, İzmit'teki SEKA Kağıt Fabrikası'nın Cumhuriyetin endüstriyel bir mirası, ilk kurulduğu yıllarda kendi sanayisini oluşturmak isteyen Cumhuriyetin en önemli adımlarından biri olduğunu söyledi. Büyükakın, aslına uygun bir şekilde restore edilen fabrikayı gezenlerin o döneme ilişkin kağıt üretim teknolojisini görme imkanına sahip olacağına dikkati çekerek, "Tamamlandığında Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi olacak. Restorasyonu aslına uygun, endüstriyel dönüşüm şeklinde planlanmış böyle bir kağıt müzesi ne Türkiye'de ne de Avrupa'da var" ifadesini kullandı.

9 yıl önce