|

Tarihi kimlikli modern Meram

Belediye Başkanı Fatma Toru, sevdalısı olduğu Meram''a hizmet imkânını bulduğu için mutlu olduğunu söyledi. Doğal dokuya zarar vermeden, tarihi kimliğin öne çıktığı bir şehir planladıklarını anlatan Toru, 5 bölgede kentsel dönüşüm yapacaklarını ifade etti.

HAMDİ KOÇOĞLU / İSTANBUL
00:00 - 22/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 10:25 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Tarihi kimlikli modern Meram
Tarihi kimlikli modern Meram

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, kentsel dönüşüm projeleriyle yepyeni bir Meram tasarladıklarını, bunu hayata geçirmek için de canla başla çalıştıklarını söyledi. Yeni Şafak'ı ziyaret eden Toru, Meram ilçesinde yürütecekleri projeler hakkında bilgi verdi. Meram'da kaçak yapı sorununun 30 yıllık geçmişine atıfta bulunan Fatma Toru, dayanıksız yapıların fazla olduğunu ve bazı yapıların çökme ihtimali bulunduğunu belirtti. Meram halkının can ve mal güvenliği için projeler hazırladıklarını ifade eden Toru, 'Meram'da 5 ayrı bölgede çalışma başlattık. 2 bölgede kentsel dönüşüm, 3 bölgede ise riskli alan çerçevesinde çalışıyoruz. Projelerimizi olumsuzluklara çözüm bulacak şekilde ve var olan sorunları potansiyele dönüştürecek şekilde katma değer olarak görüyoruz' dedi.

SOSYAL PROJELER ÖNCELİKLİ

Meram'ın yeşilliği ve tarihsel yapısıyla ön plana çıktığını, buna karşılık işlevselliğini yitirmiş, ihtiyaçları karşılamayan yapılar bulunduğunu kaydeden Fatma Toru, şunları söyledi: "Sosyal donatılar eksik, yeşil alanlar yetersiz, otopark ihtiyacı var, doğalgaz almak isteyen vatandaşlar plansız yerleşim olduğu için istifade edemiyor. Önceliği olduğu için bu sorunların çözümüne yönelik dönüşüm yapmak istedik. Şehir merkezini de hareketlendirecek politikalarla büyük bir dönüşüm çalışmasına başladık'

BİNA YIKIP SİTE YAPMAK DÖNÜŞÜM DEĞİL

Kentsel dönüşümün son yıllarda farklı algılandığının altını çizen Fatma Toru, "Kentsel dönüşüm eski yapıları yıkıp yerine büyük siteler yapmak değildir" dedi. Dönüşümün toplumsal ve ekonomik dönüşümü de içermesi gerektiğini ifade eden Toru, 'Bunların yanında tarihi yapı ve orijinallik korunmalı. Dönüşen yapılar gün yüzüne çıkarılmalı' diye konuştu.

MAHALLE KÜLTÜRÜ CANLANDIRILMALI

Bölgede başlatılan kentsel dönüşüm projelerinde ciddi kriterler belirlediklerini anlatan Toru, bunları şu şekilde özetledi: 'Komşuluk kültürünü canlandırmak, milli ve manevi değerleri korumak ve mahalle kültürünü yaygınlaştırmak kriterlerimiz arasında yer alıyor. Şehrin en eski yerleşim alanı olan Hacıfettah ve Çaybaşı mahallelerinde başlatılan dönüşümde tarihi yapıyı korumak öncelikli hedefimiz. Planlama dâhilinde eski kültürlerin yaşatıldığı atölyeler, turistik eşyaların satıldığı dükkânlar, tarihi mimari ile donatılmış çevre, mini lokantalar, mini kır kafeleri, yürüyüş yolu, sanatsal mekanlar, meydan, cami, kültür merkezi planlar arasında yer alıyor'

EŞİM CESARET VERDİ

Türkiye'de özellikle son yıllarda kadınların siyasette rol alma eğiliminin yükseldiğine dikkat çeken Toru, şöyle konuştu: "İlk aday olduğumda 'kadından idareci olmaz' gibi yaklaşımlar oldu. Halkımız bu seslere itibar etmedi. Millet artık birikim ve tecrübe arıyor. Seçim süresince halkın sorunlarını dinledik ve projelerimizi anlattık. Bölgeye hâkimseniz kadın veya erkek değişmiyor. Halkımız kadın başkana fazlasıyla alıştı ve sadece projelere odaklandı' Adaylığında ve seçim sürecinde en büyük destekçisinin eşi olduğunu sözlerine ekleyen Toru, 'Eşim bana cesaret verdi. Eşimin fedakârlığı sayesinde buradayım' dedi.



10 yıl önce