|

Tarihi Ordu Caddesi turizme kazandırılıyor

Kars'ta, Rus yapılarının yoğunlukta olduğu Ordu Caddesi'ndeki tarihi binalar, "Sokak Sağlıklaştırması Projesi" kapsamında turizme kazandırılacak.

Aa
00:00 - 1/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 10:37 - 1/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Tarihi Ordu Caddesi turizme kazandırılıyor
Tarihi Ordu Caddesi turizme kazandırılıyor

Kars'ta, Rus yapılarının yoğunlukta olduğu Ordu Caddesi'nde bulunan tarihi binalar, "Sokak Sağlıklaştırması Projesi" kapsamında turizme kazandırılacak. Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından desteklenen projeyle, caddedeki yapılardan restorasyona ihtiyacı olanların dış yüzeyleri iyileştirilecek. SERKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Özdoğan, Kars'ın mevcut bir Rus mimarisine sahip olduğunu belirterek, bunun Türkiye'de de tek örneğinin olduğunu söyledi. Eskişehir Odunpazarı, Ankara Hamamönü ve Bursa'da Cumalıkızık'ta bu konuda çeşitli incelemelerde bulunduklarını ifade eden Özdoğan, "Bu bölgenin de kendine has özelliklerini göz önünde alarak birtakım işler düşündük. Avrupa'da baktığımız zaman hemen hemen bütün ülkeler böyle bir koruma anlayışına sahip. Bu yapıların ekonomik hayata kazandırılarak aynı zamanda yerel halkın da bu konuda bilinçlenmesini sağlayarak bir noktaya geliyorlar" dedi.

'TARİHİ YAPILARI KORUYALIM'

Avrupa'nın küçük ülkelerinin bile muazzam bir tarihi kimlik ve dokuya sahip olduğunu anlatan Özdoğan, "Maalesef biz burada Rus dönemindeki binaların büyük yüzde 60-70'ini kaybetmişiz. Biz de diyoruz ki mevcutları koruyalım ve onların yerine konulanları da cephelerine iyileştirerek ya da dokuyu onlarla benzeştirerek bu şehri turizm için çok daha önemli bir noktaya getirelim. İnşallah faydalı olur. Bu kapsamda Ordu Caddesi'nde bir Avrupa Birliği projemiz var. 9,5 milyon avroluk. Bu proje şu anda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda onay aşamasında. Onaylandığı anda ihaleye çıkılacak. Ordu Caddesi'nin bir kesimini sokak sağlıklaştırması yoluyla Rus mimarisine benzer şekilde cephelerini yeniden iyileştireceğiz. Onunla birlikte sokakları aydınlatarak, bilgilendirme levhaları asacağız." Özdoğan, Ordu Caddesi üzerinde kamu binalarının yoğunluğunun fazla olduğunu, bu nedenle kamulaştırma işine fazla girmeyeceklerini belirtti. Projenin ödeneğinin yüzde 30'unun teknik desteğe gittiğine vurgu yapan Özdoğan, "Belli bir kısmı müşavirliğe gidiyor. Geriye 6,5 milyon avro kalıyor. Bununda 750 bin avrosu Ani'ye gidecek. Kalan para da buranın sağlıklaştırılması için kullanılacak" şeklinde konuştu.


10 yıl önce