|

Tarım Sektörü aklını birleştirdi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemaloğlu, tarım sektörü temsilcileri ve işletme sahipleriyle 'Bayburt İli Tarım Sektörü Ortak Akıl' toplantısında bir araya geldi. Kemaloğlu: "Bugün dünyada üç şey konuşuluyor birincisi su, ikincisi enerji, üçüncüsü gıda ve tarım. Yarın makineler yiyemeyeceğiz, üretmek zorundayız" dedi.

Aa
00:00 - 1/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:31 - 1/11/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Tarım Sektörü aklını birleştirdi
Tarım Sektörü aklını birleştirdi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Kemaloğlu, "Bugün dünyada üç şey konuşuluyor birincisi su, ikincisi enerji, üçüncüsü gıda ve tarım" dedi. Beyzade Toplantı Salonu'nda sektör temsilcileri ve işletme sahipleriyle 'Bayburt İli Tarım Sektörü Ortak Akıl' toplantısında bir araya gelen Kemaloğlu, hayvancılık ve tarımda dünyada dengelerin değiştiğini belirtti. Kemaloğlu, toplantıların amacının gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında neler olup bittiğini, sorunların neler olduğu, nerelerde tıkanıklıklar yaşandığı ve bölge için nelerin yapılabileceğini konuşmak olduğunu belirtti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın derdinin bu alandaki yetiştirici, üretici ve işletmelere hizmet etmek olduğunu ifade eden Kemaloğlu, "Bizim amacımız tarım ve hayvancılığın gelişmesini sağlamak, ilerlemesini sağlamak. Burada bu işi yapan insanlar yaşayamazsa, biz bu işi yapan insanları burada tutamazsak, yeni nesil bu işe ilgi duymazsa bunu şehirlilerin yapacak hali yok. Toprak çok önemli, tarım çok önemli. Dünya bu işe böyle bakıyor, biz de böyle bakmak zorundayız" dedi.

'HAYVANCILIK BİR YAŞAM TARZIDIR'

Kemaloğlu, hayvancılığa Türkiye ile dünyanın bakışının farklı olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Biz hayvancılığı bir kırsal organizasyon olarak görüyoruz. Hayvancılık, dünyaya baktığınızda bir yaşam tarzıdır. Toprak olmadan, arazi olmadan, ot olmadan, mekan olmadan bu işin iktisadı yoktur. Bu işte kırsaldaki insanlar ağırlıklı olarak yetiştiricidir, yetiştirici olmadan besici olmaz. Bunun ekonomisi bunu götürmez. Onun için bunun iktisadi olması için yetiştirici dediğimiz kitleyi mutlaka büyütüp yeşertmeliyiz. O kitle olmadan besici dediğimiz adam için iktisadi bir hayvancılık kurgulanamıyor. Onun için hayvancılıkta kırsalın mağdur olması diye bir şey söz konusu değil."

'YARIN MAKİNELER YİYEMEYECEĞİZ'

Hayvancılığın dışarıdan görüldüğü gibi kolay olmadığını ifade eden Kemaloğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu bir yaşam tarzı. Altını çiziyorum bu bir canlı yönetimi, herhangi bir iş değil. Onun için bu işi yapanları biz yaşatmak zorundayız. Tarım dediğimiz dünyada dengeler değişiyor. Bugün dünyada üç şey konuşuluyor birincisi su, ikincisi enerji, üçüncüsü gıda ve tarım. Yarın makineler yiyemeyeceğiz, üretmek zorundayız. Üreten insanlarımızı da biz koruyup büyütmek zorundayız. Biz bilgiyle sermayeyi toprakla buluşturamazsak bu iş arzu ettiğimiz noktaya gitmez." Toplantıya Bayburt Vali Yardımcısı Abdulhamit Karaca, bakanlık yetkilileri, sektör temsilcileri ve hayvancılık tesislerinin sahipleri katıldı.

9 yıl önce