|

Tekstil atıklarından pamuk üretiliyor

Türkiye'de tekstil sektörünün önemli merkezlerinden Uşak'ta, dünyanın çeşitli yerlerinden toplanan tekstil atıklarından renkli pamuk ve iplik elde ediliyor. UOSB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım: "Geri dönüşüm ile yılda 500 bin ton iplik üretiyoruz. Bunları pamuk tarlalarından imal etmeye kalksak 1 milyon 500 bin hektarlık araziye ihtiyaç olur" dedi.

Aa
00:00 - 22/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 10:18 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Tekstil atıklarından pamuk üretiliyor
Tekstil atıklarından pamuk üretiliyor

Türkiye'nin önemli tekstil merkezlerinden Uşak'ta, dünyanın çeşitli yerlerinden toplanan tekstil atıklarından hiçbir kimyasal madde kullanmadan hazır renkli pamuk ve iplik elde ediliyor. İkinci kalite iplikler, orijinalinin üçte biri fiyatına satılıyor. Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden toplandıktan sonra Uşak'a getirilen konfeksiyon atıkları, kentteki firmalarda önce renk renk ayrıldıktan sonra kesim işlemi uygulanıyor. Daha sonra şifanoz makinesiyle pamuk haline getirilen atıkların bir kısmıyla keçe yapılarak otomobil sanayi, yatak yapımı gibi bir çok noktada kullanılırken, iplik haline getirilenlerden ise ev tekstil ürünleri, perde, kıyafet, koltuk kılıfı üretiliyor. Bir yandan geri dönüşümle bu atıklar tekrar ekonomiye kazandırılırken, diğer yandan toprak, traktör, su, boya ve hiç bir kimyasal madde kullanmadan hazır renkli pamuk elde ediliyor.

'TARLASIZ PAMUK İMAL EDİYORUZ'

Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım, Türkiye'deki 280 organize sanayi arasında alan büyüklüğünde 29, istihdam verilerinde 26, enerji tüketiminde ise 11'inci sırada yer alan UOSB'ye gelen tekstil teleflerinin yüzde 75-80'inin tekrar ekonomiye geri kazandırıldığını söyledi. "Uşağımız tarlasız pamuk imal ediyor" diyen Yıldırım, "Geri dönüşüm noktasında bir yılda 500 bin ton civarında iplik üretimimiz var. Biz bunları pamuk tarlalarından imal etmeye kalksak 1 milyon 500 bin hektarlık tarım arazisine ihtiyacımız olacak ama bizim sanayicimiz, kimyasal, su, boya kullanmadan bunu elde ediyor. En son verilere göre Türkiye'nin geri dönüşüm sektöründe 1.7 milyar dolar pazarı varmış, tekstil telefleri, pet şişe ve araba lastikleri geri dönüşümünün yüzde 70'ini Uşak sağlıyor. Bu da 1.2 milyar dolar civarında bir rakama tekabül ediyor" dedi.

MALİYET 3'TE 1 FİYATINA DÜŞTÜ

Bir geri dönüşüm firma sahibi İlhan Önal da yaklaşık 20 yıl evvel çöpe, nehirlere atılan, toprağa gömülen, sobalarda yakılan tekstil firelerinden 125 renk elyaf elde edip, 125 renk iplik ürettiklerini söyledi. Elde edilen bu ürünleri, Rusya, İspanya ve Arap ülkelerine ihraç ettiklerini anlatan Önal, "Geri dönüşüm ürünü ikinci kalite oluyor ama boya maliyetine iplik satıyoruz. Yani biz 3'te 1 fiyatına iplik üretiyoruz" dedi.

10 yıl önce