|

'Toplum engelliler konusunda bilinçlenmeli'

Yahşihan ilçesindeki Özel Etik Grup Eğitim Okulu'nun açılış törenine katılan BMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, engel sorunu olmayan insanlara engel sorunlarının tanıtılması gerektiğini vurguladı. Toptan, engellerin aşılabileceği ortamların oluşturulmasını istedi.

Yeni Şafak
00:00 - 22/12/2008 Pazartesi
Güncelleme: 18:40 - 22/12/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
'Toplum engelliler konusunda bilinçlenmeli'
'Toplum engelliler konusunda bilinçlenmeli'

Kırıkkale Yahşihan ilçesi Yenişehir Mahallesi'nde yapılan Özel Etik Grup Eğitim Okulu'nun açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Açılış törenine katılan TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, engel sorunu olmayan insanlara engel sorunlarının tanıtılması gerektiğini belirtti. Engelli çocukların öğrenim alabilmeleri için açılan Özel Etik Grup Eğitim Okulu açılış törenine TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, Kırıkkale Valisi Mustafa Bahrettin Demirer, Prof. Dr. Cevdet Erol, Milletvekili Lokman Ayva, Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Salim Akça, Yahşihan Belediye Başkanı Şefik Güneşer, Kırıkkale Kızılay Şube Başkanı Cengiz Kaplanhan ve çok sayıda il idarecisi katıldı. TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan konuşmasında, engel sorunu olmayan insanlara engel sorunlarının tanıtılması gerektiğini belirtti. Toptan, engellilere özürlü diye hitap etmediğini belirterek, ' Onların engel sorunları var. Engelleri aşmaları için toplumun bu çocuklarımıza destek vermesi gerekmektedir. Bugün sırtında çocuğunu okula götürmekten hiçbir anne yılmaz, ama çocuğunun gittiği okulda birinci katta değil de, ikinci katta öğrenim görmesi aileyi üzer.'dedi. Engelli çocuklar için okullar yapılması gerektiğini vurgulayan Toptan, engelleri aşabilecekleri ortamların hazırlanması gerektiğini belirtti.


CEREN DUYGULANDIRDI

Engelli küçük kız Ceren Ayça Albayrak ise, çoğu katılımcıyı konuşmasıyla duygulandırdı. Konuşmasında ilk olarak bütün eğitimcilere, fizyoterapist ve öğretmenlerine teşekkür eden Albayrak, "Bize hep destek olan ailelerimize teşekkür ediyorum. Bizler yakınlarımızın en ufak iyiliklerinde mutlu olan insanlarız" dedi.Albayrak'ın konuşmasının ardından engelli çocukları bulunan ailelerin adına Gülhanım Kumaş tarafından konuşma yapıldı. Kumaş, "Bio-Etik Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim alan 13 yaşında bir kızım var. Kızımın ağır zihinsel engelli ve konuşma özürlülüğü var ve yürüyemiyor. Engelli ama çevremdeki birçok insandan daha insan ve daha erdemli benim çocuğum. Bazen en yakın arkadaştan, dosttan bazen de eşten daha iyi sırdaş olabilen harika bir çocuğum var.'diye konuştu.

Konuşmaların ardından okulun açılış kurdelesi Saime Toptan tarafından kesildi. Okul idarecileri Toptan'a ve beraberindeki heyete okulun teknik donanımı hakkında bilgiler verdi. Daha sonra çocukların bulundukları sınıfları gezen Saime Toptan, onların talep ve şikayetlerini dinledi. Daha sonra çocuklar için kurum tarafından düzenlenen Hacivat ve Karagöz gösterisi sunuldu.

15 yıl önce