|

Tutmaç Köyü'nde rehabilitasyon amacına ulaştı

Orman İşletme Müdürü M. Mustafa Güner, orman iyileştirme çalışmalarının sonuç verdiğini söyledi. Güner, bu çalışmalar sayesinde çam fidanlarının geliştiğini söyledi.

Hikmet Dağ
00:00 - 23/12/2008 Salı
Güncelleme: 17:22 - 23/12/2008 Salı
Yeni Şafak
Tutmaç Köyü'nde rehabilitasyon amacına ulaştı
Tutmaç Köyü'nde rehabilitasyon amacına ulaştı

Oltu Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Tutmaç Köyü'nde yapılan orman iyileştirme çalışmaları sonucu çam fidanları gelişerek kendini gösterdi. Yapılan rehabilitasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Orman İşletme Müdürü M. Mustafa Güner, "Tutmaç Köyü Rehabilitasyon Uygulama Projesi kapsamında 2005 yılında itibaren orman iyileştirme çalışmalarımız devam etmektedir. Bu uygulamanın asıl amacı, kavak ağacı topluluklarının altında kalıp yeterli ışık ve topraktan bitki besin elementleri alamayarak ezilen, gelişme gösteremeyen sarıçam fidanlarının üzerini açarak bu fidanlara yeterli gelişme ve büyüme şansı tanımaktır" dedi. Yapılan işlevin önemine değinen Güner, "Bu amaçla kavak meşcereleri seyreltilmiş, böylece sarıçam fidanlarının üzeri açılarak ışık alması sağlanmıştır. Sarıçam hem odun kalitesi olarak hem de biyolojik özellikleri bakımından kavağa göre daha değerli bir türdür. Bu çalışma ile sarıçama gelişme şansı tanınarak hem ekonomik kazanç sağlamış oluyoruz hem de çıkarılan ürünleri çok cûzi bir bedel karşılığı köylülere veriyoruz. Bu sayede yöre halkının kışlık yakacak odun ihtiyacınıda karşılamış oluyoruz" diye konuştu.


50-70 CM ARASI BÜYÜME SAĞLANDI

Rehabilitasyon çalışmaları sonrası sarıçam fidanlarında yıllık 50-70 cm arası bir büyüme ve gelişme sağlandığını kaydeden Güner, "Bu da bizim asıl hedefimize ulaştığımızın bir göstergesidir. Yaptığımız meşakkatli çalışmaların bu şekilde karşılığını aldıkça ekip olarak yorgunluğumuzu unutup daha bir şevkle yeni çalışmalar yapıyoruz" dedi. Tutmaç Köyü sakinleri ise çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


15 yıl önce