|

Üniversite-sanayi iş birliğinden doğan güç

Kütahya'da DPÜ tarafından kurulan İleri Tekonoloji Merkezi, tıp, savunma sanayi ve özel sektörlere oluşturduğu Ar-Ge desteğiyle firmaların büyük bir açığını kapatıyor. Merkezde, iğneden ipliğe bütün sektörlere yönelik olarak son model cihazlarla tasarım yapılıp, prototip üretiliyor.

Aa
00:00 - 2/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:47 - 2/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Üniversite-sanayi iş birliğinden doğan güç
Üniversite-sanayi iş birliğinden doğan güç

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) tarafından kurulan ve Türkiye'deki en başarılı örneklerinden olan İleri Teknolojiler Merkezi (İLTEM), tıp alanı ve sanayiye sağladığı katma değerlerle ön plana çıkıyor. Merkezde, oluşturulan tıp, sanayi, silah ve savunma ile takı tasarım merkezleri ve teknokent gibi alt birimlerinde oluşturulan Ar-Ge araştırmaları, birçok ulusal ve yerel firmalar ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ne büyük projeler hazırlıyor. DPÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı ve İLTEM Müdürü Doç. Dr. Alpaslan Duysak, ülkelerin klasik yöntem ve geleneksel sanayi ile üretebilecekleri refah seviyesinin oluşturacağı istihdam potansiyelinin çok sınırlı olduğunu söyledi.

DÜNYA PİYASALARIYLA REKABET

Türkiye'nin sanayi ve ekonomisinin iyi seviyelere çıktığını belirten Duysak, "Bu sınırın, bu seviyenin ötesinde, A sınıfı sanayiler ve ekonomiler vardır. Bunlar teknoloji üretirler, çip, nano, gelişmiş malzeme ve yazılım teknolojileri gibi. Şu an Türkiye Cumhuriyeti devleti, bunların farkındadır ve yüksek katma değer üreten teknolojilerin ülkemizde filizlenmesi, gelişmesi, patentlenmesi ve dünya piyasalarında rekabet edebilmesi için uygun ortamların ve teknolojik platformlarının oluşturulması yönünde, planlama ve çalışmalar yapmaktadır" diye konuştu. Duysak, bu çalışmaların temel olarak üç ana yönü bulunduğunu bunların, üniversitelerde merkezi laboratuvarların kurulması, üniversite sanayi iş birliği kapsamında teknokentlerin oluşturulması ve Ar-Ge projelerinin devlet tarafından desteklenmesi olduğunu aktardı.

LABORATUVARLAR İLGİYİ HAK EDİYOR

Kütahya'nın her üç destekten de faydalandığını anlatan Duysak, şöyle konuştu: "Şu an Türkiye'nin 37'nci teknokenti olarak 11 firma, 3 milyon 500 bin işlem hacmi, birçok büyük projeleriyle faaliyettedir. Üniversitedeki bilim insanlarımız, bu yıl itibariyle 10 milyon lira üzerinde parasal büyüklüğe sahip bilimsel projeler yürütmektedir. Kütahya'da, teknolojik çalışmaların yapılabilmesine olanak veren, uygun bir bilimsel platform oluşturan İLTEM, Dumlupınar Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur ve aktif olarak hizmet vermektedir. İLTEM'in hizmet yelpazesi çok geniştir. Kanser ve Gen Araştırma Laboratuvarı, Malzeme Karakterizasyon Laboratuvarı, Tersine Mühendislik Laboratuvarı, Dental Tasarım Laboratuvarı hatta Takı Tasarım Laboratuvarı olmak üzere 10'un üzerinde birim ile araştırmacı ve sanayicilerimizin hizmetindeyiz. Her bir laboratuvar kendi içinde bir gelişmiş merkez olup, özel bir ilgiyi hak etmektedir. İLTEM oluşturulurken bazı prensipler çerçevesinde hareket ettik. Öncelikle üniversitemizdeki bilim insanlarının kapasiteleri, kabiliyetleri ve Kütahya sanayisinin ihtiyaçları göz önünde bulunduruldu. Genel ülke ihtiyaçları da göz edilerek laboratuvarlarımızı kurduk."

10 yıl önce