|

Yalova şehircilikte DEVRİM yaşadı

Belediye Başkanı Barbaros H. Binicioğlu, 'Yalova'da hayat güzeldir' sloganıyla başlatılan projeyle şehre yeni bir çehre kazandırdı. Devrim niteliğindeki projelerle kentin geleceğini şekillendirdikleri belirten Binicioğlu, '5 yıldızlı kente dönen Yalova'da ulaşım şimdi daha kolay. Sosyal belediyecilik anlayışıyla eğitim, tarih ve turizme de büyük önem veriyoruz' dedi.

Reşit Aydın
00:00 - 24/12/2008 Çarşamba
Güncelleme: 09:53 - 24/12/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Yalova şehircilikte DEVRİM yaşadı
Yalova şehircilikte DEVRİM yaşadı

Yalova son dönemde belediyecilikte devrim yaşadı. Başkan Barbaros H. Binicioğlu'nun kentin vizyonunu değiştiren eğitim, tarih, turizm, altyapı ve sosyal belediyecilik projeleri Yalovalıların geleceğini aydınlattı.

Yalova'da şehirciliğin en güzel örnekleri arasında Sahil ve Cumhuriyet Meydanı Çevre Düzenleme Projeleri yeralıyor. 'Yalova'da hayat güzeldir' sloganıyla başlatılan sosyal, kültürel alt ve üst yapıyı güzelleştirme projeler, denizle, parkları, yeşille maviyi bütünleştirdi. Başkan Birincioğlu, yalnız günü değil geleceği de düşünerek plan ve projelerini hazırladıklarını söyledi. Sahil Projesinde Yalova Belediyesinin ana teması toplumun benimseyeceği, kentin geçmişten günümüze gelen değerlerini koruyan, toplumun ihtiyaçlarını karşılayan, doğaya saygı çerçevesinde sosyal ve görsel faaliyet alanları oluşturan değerler üzerinde şekilleniyor.

Projede ana ilke dolgu alanlarının yapılacak düzenlemelerle daha kullanılabilir hale gelmesi, denizin algılanması, rekreasyon imkanlarının sağlanabilmesi, sahil kenti olan Yalova'da İstanbul bağlantılarının güçlenmesi, bölgenin yaya trafiğiyle yoğunlaşması, Bursa bağlantısının artmasıyla da Bursa-İstanbul arasındaki araç trafiğinin daha düzenli yönlendirilmesi olarak belirleniyor.


PROJEDE NELER VAR

Projede Kent müzesi, Çay bahçesi servis üniteleri, Fıskiyeli meydan, Reklam panoları, Gazete büfesi, Çiçek satış büfesi, Taksi iletişim büfesi, Ayaküstü yiyecek büfesi, Mevcut iskele binası, Anıt ve tören alanı, Balıkçılar Kooperatifi tahsis alanı, İnkılap Gemisi turizm alanı, Balık lokantaları, Düğün meydanı, Yerüstü tuvaletleri, Tonami kardeşlik çeşmesi, Gözlemevi, Mevcut havuz, Mevcut karakol binası, Çay bahçesi, Barış çanı, Branda çatılı seyir bankları, Bisiklet otoparkları, Ayakkabı boyacıları, Çocuk oyun alanları, Kiremit çatılı seyir bankları, Kaya bahçesi, Heykel bahçesi (Yalovalı sporcuların ödül aldıkları figürlerinin heykelleri), Oturma bankları, İDO terminal binası, güvenlik noktası ve engelliler parkı yer alıyor.


ULAŞIM KOLAYLAŞTI

Başkan Birincioğlu, Yalova'nın çevresindeki İstanbul ve Bursa gibi dev metropollerin gölgesinde kalmamak, her iki ilin potansiyel nimetlerini Yalova'ya akıtmak için ulaşım çalışmalarına ağırlık verdi. Yalova Şehirlerarası Otobüs Terminalinin açılışı büyük coşku ve sevinçle gerçekleşti.

Açılış törenine AK Parti İstanbul Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Feyzullah Kıyıklık'ın yanı sıra Yalova Milletvekili İlhan Evcin, Vali Yardımcısı İsmail Akman, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Emniyet Müdürü Ahmet Kaplan, Ak Parti İl Başkanı Şinasi Bayrak, İlçe Başkanı Kemalettin Öztürk, Sivil Toplum Örgütlerinin ve kamu kurumlarının çeşitli temsilcileri katıldı.


5 YILDIZLI KENTE DÖNÜŞTÜ

Terminal açılışında Yalovalılar renkli görüntüler oluşturdular. Başkan Binicioğlu açılışta yaptığı konuşmada Yalova'nın artık 5 yıldızlı bir kente dönüştüğünü hatırlatarak 'Kısa zamanda hayal denilen doğalgazı ilimize getirdik. Şu an kurulan Terminal hizmet binamızın da yakınında yer alan çöp tepesini kaldırdık. Yalova'nın hava, deniz, suyundaki tüm sıkıntıları çözüyoruz. Sahillerimizi halka açtık. Her mahallede KİDEM binaları kadınlarımıza sosyal olanaklar sunuyor. 20 senede yapılmayan kadar asfalt yol yaptık. Bunun yanında vatandaşlarımızı her gece evinde ziyaret ediyor, bizzat kendi yerlerinde onları dinliyoruz. Kültüre yaptığımız yatırımlarla Konservatuvarı, Güzel Sanatlar Merkezini, Şehir Tiyatrosunu kurduk. Tüm çalışmalarımızı hükümetimizin ve iktidarımızın desteğiyle yaptık. Bunları anlatıyorum çünkü 5 sene çalıştık şimdi konuşma zamanı" dedi.


MODERN SEYAHAT İMKANI

Modern bir terminal için gerekli tüm teknik donanımın mevcut olduğu terminal 7782 m2 kapalı alanı, 17.000 m2 yerleşim alanı ile, bodrum, zemin ve üstte 2 kademe daha olmak üzere toplam 4 kattan oluşuyor. Araç kapasitesi 46'yı bulurken, terminal konumu, temizliği, güvenliği, donanımı, mimarisi ile örnek teşkil ediyor. Yalovalılar, Şehirlerarası Otobüs Terminaliyle modern seyahat imkanına kavuştu.


EĞİTİME YEREL DESTEK

Yalova Belediyesi iki okul yaptırarak kent tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Daha önce prefabrikte eğitim gören Bağlarbaşı Mahallesinde yaşayan öğrenciler modern donatılı bir okula kavuşurken, Kazımkarabekir Mahallesinde bölgede okul olmadığı için uzak okullara giden öğrencilere de yeni bir okul armağan edildi.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Feyzullah Kıyıklık'ın da yer aldığı Müfettiş Hamdi Girgin İlköğretim Okulunun açılışında öğrenciler yeni okullarına kavuşmanın heyecanını bir kez daha yaşadı. Başkan Barbaros H. Binicioğlu, "Daha önce değerlendirilmeyen ihtiyaçlara cevap verdik, Yalova Belediyesi olarak tarihimizde ilk kez iki okul yaptırdık. Marmara Depreminden bu yana prefabrikte öğrenim gören öğrenciler şimdi yeni okullarında çağdaş koşullarda öğrenim görecek. Bu hizmeti sunmanın gururunu taşıyoruz" şeklinde konuştu.

Milletvekili Feyzullah Kıyıklık da yaptığı konuşmasında eğitime yapılan yatırımın önemine değinerek, "Okul yapmak kadar güzel bir şey yok, bu başarı halkın ve dolayısıyla onların seçtikleri başkanların, yöneticilerin başarısıdır" dedi.


KAZIMKARABEKİR'E EĞİTİM YUVASI

2008 yılında faaliyete geçen Müfettiş Hamdi Girgin İlköğretim Okulunda 9 derslik, bodrumda yemekhane, sığınak, teknik eğitim dersliği, 1 adet okuma salonu, 2 laboratuar, 1 bilgisayar dersliği de yer alıyor. Zemin kat 6 derslikten, birinci kat 4 derslik ve yönetim odalarından, ikinci kat da 6 derslik ve kütüphaneden oluşan, çevre düzenlemesi de tamamlanan okul 16 derslikle Kazımkarabekir Mahallesinin eğitim hayatına armağan edildi.


KİDEM KADINLARIN EN BÜYÜK ŞANSI

Yalova Belediyesi Kadın İletişim ve Destek Merkezi Yalova'da yaşayan kadınlara sağlık, sosyal çalışmalarla ve meslek edindirme programları ile destek oluyor. KİDEM, kadınların sosyal yaşamda daha aktif olmaları ve daha fazla üretmeleri amacını taşıyor.

KİDEM'de sağlık destek çalışmaları, sosyal-kültürel programlar ve meslek edindirme kursları düzenleniyor. Bilgisayar, bilgisayarlı muhasebe, el sanatları, spor, dikiş, mefruşat,okuma-yazma, Benim Ailem Programı, NLP, mevsimlik bitki üretimi, İngilizce kursları bulunuyor. Bu kursların yanı sıra konserler, tiyatrolar, söyleşiler gibi sosyal-kültürel etkinlikler, sağlık seminerleri, ücretsiz sağlık ölçümleri yapılıyor ve hukuksal danışmanlık hizmeti veriliyor.

KİDEM ile Yalovalı kadınların sosyolojik profilinin değiştiğini söyleyen Başkan Barbaros H. Binicioğlu, "Daha önce sayısı Bahçelievler Mahallesindeki merkezi olarak sadece bir tane olan KİDEM'i tüm mahallerimizde yaygınlaştırma hedefine girdik. Talepler ve hızla sürdürülen çalışmalarımızla KİDEM şubelerinin sayısı yediye ulaştı. Merkeze inemeyen kadınlara mahallelerinden ulaşıyoruz. Tüm KİDEM şubelerimizde etkinlikler beğeniyle takip ediliyor, talepler üzerine açılan kursların sayısı gittikçe artıyor. Yalovalı kadınlarımız da yıllardır ulaşamadıkları olanaklara KİDEM ile kavuştu" dedi.


YÜRÜYEN KÖŞK PROJESİ İLE TARİHİMİZE SAHİP ÇIKTIK

Atatürk, Yalova kıyılarından teknesiyle geçerken sahildeki çınar ağacından çok etkilenerek burada bir köşk yaptırır. Fakat zamanla köşkün çatı ve duvarları çınar ağacından etkilenince burada çalışanlar çınarın köşke doğru uzanan dalını kesmek için izin Ata'dan izin ister. Çınarın dallarının kesilmesi gerektiği söylense de Atatürk bunu kabul etmez ve 'Dal kesilmeyecek, köşk yürüyecek' talimatını verir. Böylece Köşk, uzman ekipler denetiminde raylar üzerinde 4.80 metre kaydırılır. Yalova'nın değeri olan Atatürk'ün yaptırdığı bu yapı "Yürüyen Köşk" ismini de bu hikayeden alır.

Ata'nın mirası Yürüyen Köşk'ün yıllardır unutulan ve atıl vaziyette olan durumundan kurtarılmasında büyük rol oynayan Yalova Belediye Başkanı Barbaros H. Binicioğlu, çok kapsamlı bir projeyle Yürüyen Köşk'ü yeniden restore ettirerek Yalova'nın kimlik binası haline getirdi. Geçmiş yıllarda Yürüyen Köşk'ün varlığından haberi olmayanlar, şimdi köşkü diledikleri gibi gezebiliyorlar. Köşkü gezenler, Ulu Önder Atatürk'ün aynı zamanda iyi bir çevreci olduğunu bu yapı ile birlikte öğreniyorlar. Atatürk ve Yürüyen Köşk'ün anılarını canlı tutan çeşitli eşyaların da bulunduğu Köşk'ten ziyaretçiler bu ürünleri almadan köşkten ayrılmazken Köşk içinde yer alan Atatürk'ün balmumu heykeli herkesi şaşkınlık ve sevinç içinde bırakıyor.


ŞANLI BAYRAĞIMIZ BAYRAKTEPE'DE DALGALANIYOR

Yalova'ya hakim manzarasıyla bir çekim merkezi olan Bayraktepe Çamlık Parkı tüm Yalovalılar tarafından ilgi görüyor. Kente hakim manzarasıyla özel bir yere sahip Çamlık Tepesinde bulunan Bayraktepe Çamlık Parkı, yaklaşık 5 dönüm arazinin çeşitli programlara ayrılmasıyla şekillenen sosyal tesisler olarak düzenlendi.

Başkan Binicioğlu, "Vatandaşların direkt kullanımına hizmet verecek donatılarla Bayraktepe Çamlık Parkını düzenledik. Parkımız kapalı ve açık alanları bulunan bir restoran, çay bahçesi, teleskopu, dinlenme ve oyun alanlarıyla dikkat çekiyor. 900 m2'lik açık alana da hizmet veren kafeterya; ahşap yapısıyla doğal siluete uyum sağlıyor.

Arazi eğiminin kullanılmasıyla oluşturulan şelale de bu açık oturma alanında havuz oluşturarak ortamın daha keyifli olmasına olanak veriyor" bilgisini verdi.

İsmini aldığı 10X15 metre ebatlarındaki şanlı Türk bayrağı da durmadan dalgalanarak kentin her noktasından görülebiliyor. Fevziçakmak Mahallesi sakinleri başta olmak üzere dinlenmek ve eğlenmek için kısa zamanda Yalovalıların en çok tercih ettiği mekanlardan oldu.


15 yıl önce