|

Zambiya'dan Konya çıkarması

Zambiya''nın Türkiye Büyükelçisi Miriam Mulenga ve beraberindeki heyet, Konya Ticaret Borsası''nı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk''ü ziyaret etti. Konuk Büyükelçi, ülkesinde tarım ve sanayide büyük fırsatlar olduğunu belirterek Konyalı firmaları yatırıma davet etti.

Yeni Şafak
00:00 - 2/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 11:05 - 2/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Zambiya'dan Konya çıkarması
Zambiya'dan Konya çıkarması

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Konya''ya gelen Zambiya''nın Türkiye Büyükelçisi Miriam Mulenga ve beraberindeki heyet, Konya Ticaret Borsası''nı (KTB) ziyaret ederek Başkan Muhammet Uğur Kaleli''den Konya tarımı ve tarımsal ticareti hakkında bilgi aldı. İki ülke arasındaki ilişkilerin Türkiye'nin Afrika stratejisi doğrultusunda önemli mesafe aldığını ve karşılıklı büyükelçiliklerin açıldığını ifade eden KTB Başkanı Kaleli, ''Yine de Türkiye- Zambiya arasındaki ticaret, bu alandaki potansiyeli yansıtmaktan uzak. Türkiye ile Zambiya arasında yaklaşık 23 milyon dolarlık ticaret hacminin bulunuyor. Bunun yaklaşık 1 milyon dolarlık kısmını tarım sektörü oluşturuyor. İki ülke arasında çerçeve mutabakat zaptı hazırlandı. Zapt, Zambiya'da bir iç prosedür tamamlama sürecini bekliyor. Bu, kırsal kalkınma, tarım ve hayvancılıkta önemli bir süreci başlatacaktır, ilişkilerimizin ileride daha da ilerleyeceğini umuyorum" dedi.

ZAMBİYA''YI KEŞFEDİN

Zambiya''nın Türkiye ile ticari ilişkilerini geliştirmek istediğini belirten Büyükelçi Mulenga da, özellikle tarım konusunda Konya''nın ve Konya Ticaret Borsası''nın bilgi, tecrübe ve ticari işbirliğinden faydalanmak istediklerini belirterek, Başkan Kaleli''nin ticaret heyetleri oluşturulması önerisini değerlendireceklerini ifade etti. Bu amaçla yapılacak çalışmalarda Konya Ticaret Borsası''nın desteğini almanın kendileri açısından değerli olduğunu belirten Mulenga, sıcak karşılama için Başkan Kaleli''ye teşekkür etti.

YOĞUN BİR PROGRAM YÜRÜTÜYORUZ

Büyükelçi Mulenga daha sonra Konya Ticaret Odası''nı (KTO) ziyaret ederek KTO Başkanı Selçuk Öztürk ile görüştü. Büyükelçi Mulenga, burada yaptığı açıklamada, "Türkiye son on iki yılda çok büyük bir gelişim gösterdi bu sebeple büyükelçilik olarak Türkiye ile işbirliğine büyük önem vermekteyiz. Sanayisi ve ticaretiyle Konya''nın bu gelişimde büyük payı olduğunu biliyoruz. Ziyaretimiz ile Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu''nun da tavsiyesini yerine getirmiş olduk'' dedi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren KTO Başkanı Öztürk de, büyüyen Afrika ekonomisinde Konya''nın da yer alması için yoğun bir faaliyet programı yürüttüklerini ifade etti. Öztürk, ''Konya ve Zambiya arasında ticari işbirliği iyi seviyede fakat daha da artırabiliriz. Şehrimizin güçlü olduğu tarım makineleri ve otomotiv yedek parça sektörlerinde Zambiya ile büyük bir işbirliği potansiyeli mevcuttur'' diye konuştu.


9 yıl önce