|

Ortadoğu satrancında yeni oyuncular: IŞİD ve Kürtler-2

Terör örgütü IŞİD''in Suriye''de /Rojava''da Kürtlere karşı başlattığı savaşı Irak ve Irak Kürdistan Yönetimi başkenti Erbil''e taşıma eylemi, Ortadoğu''nun en kadim halklarından biri olan Kürtlerin tarihte bir ilk olarak müşterek düşmana karşı bir araya gelmelerini sağlamıştır.

Vahteddin Bingöl
00:00 - 14/09/2014 Pazar
Güncelleme: 21:18 - 13/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Ortadoğu satrancında yeni oyuncular: IŞİD ve Kürtl
Ortadoğu satrancında yeni oyuncular: IŞİD ve Kürtl

Kürt güçleriyle IŞİD arasında bölgede adeta hakimiyet ve kimlik savaşı başlamıştır. Rojava bölgesi Kürt militanları (YPG,YPJ) peşmergelerden önce Sincar bölgesine ulaşarak tarihte ilk kez Irak, Suriye, İran ve Türkiye Kürt militanları bir araya gelerek IŞİD''e karşı onur ve haysiyet savaşına girmişleridir.

Irak ve Suriye topraklarında ABD ve Batının da desteğiyle devam eden Kürt-IŞİD savaşı IŞİD''in Kürtlerden önce ortadan kaldırmaya acele ettiği, Sykes- Picot Anlaşması''nın bir asra yakın zamandır siyasi sınırlara hapsettiği coğrafya üzerinde Kürt milli kimliğinin dirilmesi azmini ciddi şekilde güçlendirmiş görünmektedir.

Erbil, Bağdat ve ABD yönetimleri arasında gerçekleşen işbirliği sonucu Selahaddin, Kerkük, Diyali bölgeleri ile Ninova cephesinde IŞİD''ın ilerlemesi durdurulmuştur. Başta Musul Barajı olmak üzere birçok bölge kurtarılmıştır.

ABD''NİN IŞİD PLANI

Başkan Obama''nın IŞİD''e karşı havadan operasyonlar başlatması kararının hemen ardından İngiltere, Fransa ve Almanya desteği gelmiştir. Bunu Avrupa''nın Kürtleri silahlandırma kararı takip etmiştir. Karardan önce de IŞİD terörüne karşı savaşmayı gerektiren 2170 sayılı uluslararası karar çıkmıştır.

IŞİD''e müdahale bir yandan Irak''ın siyasi geleceği hakkında bölge ülkeleriyle Amerikan işbirliği için yeni bir açılım, diğer yandan da Maliki''nin yönetimden uzaklaştırılmasıyla Irak''ta yeni politik haritanın çizimi için bir süreç oluşturulmuştur.

ABD''nin beklenmedik süratli müdahalesi İran''ın Irak''taki nüfuzuna darbe vurmak ve sadece Irak''ta IŞİD''i bitirmek değil, aynı zamanda Suriye sorununun çözümü için stratejik önemi haiz Erbil ve Bağdat ile daha fazla askeri işbirliği için yeni bir zemin oluşturmaktır.

Müdahalenin Peşmerge/Kürt güçleri cephesi üzerindeki olumlu sonuçlarına gelince; IŞİD''e karşı hücumlarda bulunmak için Peşmerge güçleri için havadan bir güvenlik şemsiyesi oluşturulmuş, ani hücumlarından dolayı hayal kırıklığına uğrayan Kürt güçlerinin maneviyatı yükselmiştir. Bağdat yönetiminin Kürtlere koyduğu silah yasağı kaldırılarak, Kürtlerin gelişmiş yeni silahlarla silahlandırmaları sağlanmıştır. Ayrıca fazla tanınmayan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bu sayede uluslararası camianın takdirini kazanarak terör örgütü IŞİD''e karşı başlattığı mücadele yoğun destek bulmuş ve Batı dünyasında Kürtleri destekleyen önemli bir lobinin olduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır.

MÜDAHALENİN GEREKÇELERİ

Başta Suriye ve diğer birçok İslam ülkesi İŞİD''le aynı çizgide olan terör örgütleriye iç savaş ve çarpışmalarla kan kaybederken müdahale yapmaya yanaşmayan ABD, IŞİD''in Irak''ta Kürdistan bölgesini tehdit etmesi neticesinde acil müdahele kararı almıştır. Bu müdahalenin arkasında hangi nedenler bulunmaktadır? Bunlardan önemli olanları:

1. Amerika''nın stratejik çıkarları için büyük bir öneme sahip olan Kuzey Irak Kürdistan Yönetimi''nin düşmesini engellemek,

2.IŞİD tehlikesine karşı Kuzey Irak''ta faaliyet gösteren Batılı büyük şirketler ile dünya piyasalarına ulaştırılan petrol taşımacılığının doğrudan riske girmesini önlemek için gerekli güvenliği sağlanmak,

3. Irak Kürdistan Bölgesi''nin düşmesi sonucunda IŞİD güçlerinin komşu ülkeler için oluşturacağı risk ile ABD''nin stratejik önemi haiz bölgesel çıkarlarına yönelik oluşacağı tehditi önlemek,

4.Stratejik konuma sahip Musul Barajı''nın IŞİD güçlerinin eline geçmesi ile İŞİD''in Bağdat''ı tehdit etme yönünde elinin güçlenmesi, örgütün hem Irak hem de Suriyedeki konumununun güçleneceği ve beraberinde uzun süre devam edecek sokak savaşlarının önüne geçmek olarak sıralayabiliriz.

SONUÇ

ABD güçlerinin Irak''tan çekilmesi ve ''Arap Baharı''nın başlamasıyla bölgede yeni bir güvenlik konumu ortaya çıkmış ve Ortadoğu''da Kürt politikası için sağlam ve yeniden inşa edilen bir ortam doğmuştur.

Geçmişte Suriye, İran, Irak ve Türkiye''de güvenlik sorunlarıyla dış politika konularında muharrik güç olan Kürt sorunu, Arap Baharı sonucu bu dört ülke arasında tekrar ilişkiler kurmak üzere geri gelmiştir. Türkiye ile İran arasında bir takoz görevini gören Kürt sorunu, bölgenin iki büyük gücü olan bu iki devletin Ortadoğu''ya hükmetmek için de gerektiğinde basamak olarak kullanılmıştır.

Terör örgütü IŞİD''in Suriye''de /Rojava''da Kürtlere karşı başlattığı savaşı Irak ve Irak Kürdistan Yönetimi başkenti Erbil''e taşıma eylemi, Ortadoğu''nun en kadim halklarından biri olan Kürtlerin tarihte bir ilk olarak müşterek düşmana karşı bir araya gelmelerini sağlamıştır. Ayrıca başta ABD olmak üzere Batı dünyasının en güçlü devletlerinin de güvenini kazanmıştır. Batı''nın modern silahlarıyla silahlanması gerçekleştirilmiş ve bölge için en korkunç terör örgütü olarak kabul edilen IŞİD''in işlemekte olduğu İslam ve insanlık dışı işgal, vahşet ve zulme karşı başlayan savaş devam etmektedir.

10 yıl önce