|

Savaş büyüyecek

Türkmen Birliği Komutanı Ömer Dede, PYD’nin Tel Abyad'da hükümet kurmaya kalkışması durumunda savaşın giderek büyüyeceğini söyledi. Dede, “Deraa’dan Şam’a tüm ordular asker gönderelim diyor. Aşiretler ayakta. Hükümet ilan ederlerse Suriye savaşı buraya kayacak" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/06/2015 Salı
Güncelleme: 08:11 - 16/06/2015 Salı
Yeni Şafak

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD, iç savaş sürecinde ilan ettiği kantonları birleştirerek Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurmaya çalışıyor. Koalisyon güçlerinin açık destek verdiği PYD güçleri Tel Abyad'da hedefine ulaşmak için halkı göçe zorluyor. Su kuyularını kapatan ve tarım arazilerini ateşe veren örgüt bugüne kadar 35 bin Suriyelinin göç etmesine neden oldu. Afrin'den Tel Abyad'a kadar olan 261 km'lik bölgeye hükmetmeyi amaçlayan YPG, burada siyasi bir oluşum kurmayı planlıyor.



AŞİRETLER AYAKLANDI


Suriye'deki muhalif komutanlardan Ömer Dede, PYD'nin Tel Abyad bir hükümet kurmaya kalkışması durumunda savaşın giderek büyüyeceğini söyledi. Tel Abyad'ı bırakmamaya karar verdiklerini söyleyen Dede, “Deraa'dan Şam'a kadar Suriye'nin bütün ordularından telefon geliyor, Ceyş-ül İslam ve Ahrar-u Şam asker ve silah gönderme talebinde bulunuyor. Aşiretler ayağa kalkmış durumda. Bu şehri bırakmamaya karar verdik. Bunlar ikinci Beşar Esed. Burada bir hükümet kurmaya çalışırlarsa Suriye'deki savaş buraya kayacak" dedi.



TEL ABYAD'I BIRAKMAYIZ


Suriye'de Esed rejimi ve IŞİD'e karşı savaşan askeri örgütler de Tel Abyad'daki olayları yakından takip ediyor. Eğer bölgede bir Kürt devleti kurulursa, binlerce muhalif askeri güce sahip olan örgütler güçlerinin bir kısmını Tel Abyad bölgesine çekecek. Bu da bölgenin daha uzun bir süre şiddet sarmalında kalacağının işareti.



IŞİD GİTTİ PYD GELDİ


Türkmen komutanlardan Abu Nur Muhammed, Suriye'deki iç savaşı başlamadan önce Halep Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 4. Sınıf öğrencisiydi. Tel Abyad yakınlarındaki Sülük kasabasında Esed tanklarına karşı 15 kalaşnikofla savaşan, Tel Abyad sınır kapısını 22 saatlik bir çatışmanın ardından ele geçirmeye başaran Türkmen komutan Muhammed, “Esed tank ve toplarla bizim köyleri bombalamaya başladı. Savaşı büyüterek onları bölgeden temizledik. Sonra IŞİD'le savaştık. Bu kez karşımıza PYD çıktı" diye konuştu.



İSRAİL'İN GÜVENLİĞİNİ İÇİN TAMPON BÖLGE


Komutanlardan Ebu Abbas ise savaşın başlamasıyla birlikte Liva El Masır adında bir birlik kurarak 238 savaşçıyla Esed rejimine karşı mücadele etmeye başladı. Rejim oradan ayrılınca bu kez PYD güçleri tarafından tehdit gördü ve PYD'yle savaştı. “Rejim ve PYD Suriye'yi bölmek istiyor" diyen Ebu Abbas, “PYD arazileri yakarak insanları göçe mecbur ediyor. Her Arap'ı IŞİD'ci gibi gösterip can güvenliğini elinden alıyor" dedi. PYD eliyle Suriye'nin bölünmeye gibi gittiğini ve İsrail'in güvenliğini sağlayacak bir tampon bölge oluşturulduğunu öne süren Ebu Abbas, “Devrim boyunca en değerli 200 bin gencimiz şehit oldu. Bu gençlerin elinde sadece sopa olsaydı bile İsrail'e karşı çok büyük bir tehdit olurdu" diye konuştu.



35 bin kişi göç etti


Muhalif askeri komutanlardan Abdulcebar Abdulvelid, PYD uygulamaları nedeniyle tüm Rojava bölgesinden yaklaşık 35 bin Arap, Kürt ve Türkmen'in göç etmek zorunda kaldığını belirtti. Abdulvelid, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının yaptığı araştırmayla bu sonuca ulaştıklarını söyledi. Yaklaşık 1 yıldır PYD'nin elinde bulunan Haseke'de OSÖ bünyesindeki Liva Şuheda Guveyran birliği içinde savaşan komutanlardan Abdulcebbar Abdulvelid, YPG güçlerinin su kuyularını kapattığını ve tarlaları yaktığını iddia etti. Buradaki amacın halkı göçe zorlamak olduğunu ifade eden Abdulvelid, Özgür Suriye Ordusu'nun yaptığı araştırmalarla ortalama 30 ila 35 bin Arap, Kürt ve Türkmen'in şu an PYD tarafından yerlerinden sürgün edildiğini belirtti.







Bölgeyi boşaltın anonsu


Mülteci olarak Türkiye'ye gitmeyen Arap, Türkmen ve Kürtlere; YPG milisleri, “Burası askeri bir alandır, bölgeyi boşaltın" anonsları yapıyor. Suriyeliler IŞİD ile YPG arasındaki sıcak çatışmalar bitse bile kendilerine bir daha buralarda hayat hakkı tanınmayacağı görüşünde. Bunun ilk işaretleri Haseki ve Rasulayn'da gelmişti. Buraların kontrolünü ele alan YPG milisleri, yöre halkının göç etmesi için çok yönlü bir şiddet politikası uygulamaya başladı. PYD'nin yönetimini ele geçirdiği bölgelerde yaşayan 17 yaşından büyük çocuklar asker olarak YPG'ye alınıyor. Erkek çocuklar YPG'ye, kız çocuklar ise YPJ'ye asker olarak yazılmak zorunda. Çocuklar YPG'ye ait askeri kamplarda tutuluyor ve ideolojik propagandaya tabi tutuluyor.



Tel Abyad düştü




ABD'nin günlerdir devam eden bombardımanın ardından Tel Abyad dün akşam saatlerinde PYD'nin kontrolüne geçti. Bu gelişme üzerine Türkiye tarafına kaçan 3 IŞİD militanı gözaltına alındı.



Işid, pyd'nin önünü açtı


Suriye rejimi, PYD ve IŞİD'le savaştıklarını anlatan muhalif komutan Abdulcebbar Abdulvelid, “Rasulayn'ı rejim güçlerinden biz temizledik. PYD hazır şehre konmak istedi. Bizimle PYD arasında gerginlik başlayınca şimdi IŞİD dediğimiz grup (o zaman Nusra içinde faaliyet gösteriyordu) bizi kafir ilan ederek şehrin PYD eline geçmesini sağladı. IŞİD muhasarası altına girince silahları bırakmak zorunda kaldık. IŞİD bizi zayıflattı, şehir PYD'nin eline geçti. Suriye savaşı boyunca IŞİD hep muhalif grupları zayıflattı. Bu durum PYD'nin işine yaradı" dedi.



ABD 200 sivili öldürdü


Komutanlardan Ebu Abbas ise PYD'nin tüm Arapları IŞİD'çi gibi gösterip can güvenliğini elinden aldığını anlattı. Ebu Abbas, “Suriye PYD eliyle bölünmeye doğru gidiyor. İsrail'in güvenliğini sağlayacak bir tampon bölge oluşturuluyor" diye konuştu. Bir aydır havadan bomba yağdıran ABD uçakları ise 200'e yakın sivili öldürdü.





#pyd
#ışid
#suriye savaşı
9 yıl önce