|

Artık ilik naklinde sınırlar kalkıyor

Avrupa Kemik İliği Birliği'nden alınan akreditasyonun sürekli hale getirilmesiyle, hastalar yurt dışında da donör bulma şansı elde ediyor. Böylece ilik bulma şansı yüzde 80'e çıktı.

Aa
00:00 - 6/05/2008 Salı
Güncelleme: 22:52 - 5/05/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Artık ilik naklinde sınırlar kalkıyor
Artık ilik naklinde sınırlar kalkıyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Pediatrik Kemik İliği Nakil Ünitesinin, Avrupa Kemik İliği Birliğinden aldığı akreditasyon ile hastalar, kardeşleri dışında yurt içi ve yurt dışında da uygun donör bulma şansı elde etti. EÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Kemik İliği Nakil Ünitesi sorumlusu Prof. Dr. Savaş Kansoy, Türkiye'de ilik naklinin daha çok kardeşten yapıldığını, "kardeşine şifa olmak için" doğan çocuklar olduğunu kaydetti. Bir kardeşin diğerine uygun donör olma şansının yüzde 25-30 olduğunu belirten Prof. Kansoy, şunları söyledi: "Kardeşin donör olma oranı, doku tiplerinin uyup uymaması ya da başka özellikler nedeniyle yüzde 30'u geçememektedir. Gelişmiş ülkelerde kemik iliği ve kordon kanı bankalarının güçlendirilmesi sayesinde kardeş donörü olmayan hastalar için uygun kemik iliği kök hücre bulma şansı yüzde 80'e yükselmiştir."

108 NAKİL GERÇEKLEŞTİ

Prof. Dr. Kansoy, kurucusu olduğu ünitenin 10 yıldır hizmet verdiğini, merkezin kuruluşundan bu yana 26'sı 2007 yılında olmak üzere toplam 108 nakil gerçekleştirdiklerini, yatak kapasitesinin artırılmasıyla yıllık transplant sayısını 45-50'ye çıkarmak istediklerini kaydetti. Son 5 yıllık istikrarlı çalışmaları, yapılan nakil sayıları ve merkezin donanımına bakılarak Avrupa Kemik İliği Birliği tarafından geçen haziran ayında akredite edildiklerini belirten Kansoy, akreditasyonun daha sonra sürekli hale getirildiğini söyledi. Prof. Dr. Kansoy, akreditasyonun sürekli hale gelmesiyle hem yurt içi, hem yurt dışı kardeş dışı kemik iliği donörlerinin taranmasının ve bulunması halinde donör ya da ürünün getirilmesinin ve nakledilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Kansoy, ünitelerinde ayrıca kemik iliği, kök hücre nakli alanında tüm girişimlerin yapıldığını söyledi.


Türkiye'de kayıtlı verici sayısı yetersiz

Prof. Kansoy, Türkiye'de kayıtlı kemik iliği vericisi sayısının yetersiz olduğunu da ifade ederek, "Türkiye gibi nüfus yoğunluğu fazla olan bir ülkede en az 150 bin kayıtlı verici ve çok güçlü kan bankaları olması gerekiyor. Şu anda ülkemizde 30 bin civarında kayıtlı verici var, bunun 5 kat artması gerekiyor" diye konuştu. Kemik iliği nakil sayılarının son yıllarda arttığına işaret eden Prof. Dr. Kansoy, Türkiye'de 20 yıldır pediatrik ilik nakli yapıldığını, toplam sayının 1100 olduğunu, bu rakamın yarısının son 4 yılda gerçekleştiğini söyledi. Prof. Dr. Kansoy, nakil merkezlerinin sayıca artırılmasından ziyade, merkezlerin kapasitelerinin artırılması ve personel ihtiyacının karşılanması gerektiğini kaydetti. Kendi merkezlerinde kardeşten nakil bekleyen 30 hasta dışında, 60 hasta için kardeş dışı donör arayışının sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Kansoy, " Önümüzdeki aylarda kardeş dışı kök hücre nakilleri seri halinde yapılacaktır" dedi.



Türkiye'nin 3. kemik iliği bankası...


Prof. Dr. Kansoy,: "EÜ'de kemik iliği bankası kurulması yönünde karar alındı. İlik bağışlamak isteyenler başvurup, kan verecekler. Doku grupları ve diğer testler yapıldıktan sonra uygun olan vericiler belirlenecek. İhtiyacı olan hastalar için ilgili merkezin başvurusu ile eldeki veriler değerlendirilerek, gönüllü vericilere çağrıda bulunulacak. Uygun kök hücreler elde edilerek hastaya nakil işlemi gerçekleştirilecek.”

16 yıl önce