|

Bahar şenlendirdi

Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına ve insanların dileklerini gerçekleştirdiklerine inanılan, baharın gelişini simgeleyen gün olan Hıdırellez, Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor

İSTİHBARAT SERVİSİ / İSTANBUL
00:00 - 7/05/2007 Pazartesi
Güncelleme: 00:47 - 7/05/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Bahar şenlendirdi
Bahar şenlendirdi

Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına ve insanların dileklerini gerçekleştirdiklerine inanılan, baharın gelişini simgeleyen gün olan Hıdırellez, Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Edirne'de yaşayan Roman vatandaşlar, günün ilk ışıklarıyla, ağaç dallarıyla süsledikleri at arabaları ve otomobiller eşliğinde Sarayiçi mevkiindeki Balkan Şehitliğinin yanındaki Tunca Nehri'nde yüzlerini yıkadılar ve dilekte bulundular. Evlenme çağındaki genç kızlar ve kız çocukları, gelinlik ve en güzel elbiseleriyle nehir kenarında davul zurna eşliğinde bereketin ve yazın gelişinin müjdecisi olan ağaçlardan yeşil dallar kopararak eğlendiler. Nehir kenarında doğayla baş başa olmanın mutluluğunu yaşayan 7'den 70'e her yaştaki Roman vatandaşı, evlerindeki yakınlarına, yüzlerini yıkamaları için Tunca Nehri'nden şişelerle doldurdukları suları götürdüler.

BOLLUK VE BEREKET İNANCI

Baharın müjdecisi Hıdırellez, Samsun'da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Atakum Belediyesi'nce geleneksel olarak yapılan kutlamalara, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Gece geç saatlerden itibaren sahilde toplanan vatandaşlar, belediye tarafından çeşitli noktalarda yakılan ateşin etrafında müzik eşliğinde sabaha kadar eğlendi.

DİLEKLER İÇİN DUA

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde, Hıdırellez'i kutlayan pek çok vatandaş, deniz kenarında toplanıp dileklerde bulundu. Yıllardır sürdürülen geleneği devam ettiren vatandaşlar, bereket getirdiğine inanılan deniz suyundan evlerine götürdü. Taşlarla sahile şekiller çizerek dilekte bulunan vatandaşlar, dileklerinin kabul edilmesi için dua etti. Dua sonunda Kur'an-ı Kerim okuyan bazı vatandaşlar, kötülüklerden ve sıkıntılardan arınacakları düşüncesiyle denize taş attı. Sahildeki Hıdırellez kutlamalarına katılan vatandaşlardan Nihadi Lokoç, Hızır ve İlyas peygamberlerin 5 ile 6 Mayısı birbirine bağlayan gece deniz kenarında buluştuklarına ve buradaki tüm insanların dileklerini gerçekleştirdiklerine inanıldığını, bu nedenle yıllardır pek çok kişinin gün doğarken sahile inip dua ettiğini söyledi. Hıristiyan inancına sahip vatandaşlar da Hıdırellez Bayramı'nı coşkuyla kutladı.



Büyükçekmece'de rengârenk Hıdırellez

Hıdırelllez şenlikleri Büyükçekmece'de güzel görüntülere sahne oldu. Büyükçekmece Kültürpark ve Kemal Sunal Amfi Tiyatrosu'nda yapılan şenliklerde yakılan ateşin üzerinden tek tek atlayan vatandaşlar, yapılan gösteriler eşliğinde gecenin geç saatlerine kadar eğlenceli anlar yaşadılar.




17 yıl önce