|

Beyaz İstanbul

Sibirya’dan gelen kar İstanbul’u kilitledi. Salı gününden beri kentte etkili olan kar yağışı rekoru da beraberinde getirdi. Yağışlar nedeniyle kentte son 28 yılın en yüksek kar kalınlığı ölçüldü. Yağışlar yüzünden seferler yapılamayınca yolcular havalimanlarında mahsur kaldı. Karayollarında ise kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Sıcaklık haftasonu mevsim normallerine dönecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/02/2015 Cuma
Güncelleme: 22:41 - 19/02/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Salı gününden bu yana İstanbul’da etkili olan kar yağışı nedeniyle 28 yılın en yüksek kar kalınlığı ölçüldü. Çatalca’nın köylerinde kar kalınlığı 70 cm’ye ulaştı. Mahmutbey-Hadımköy bölgesinde ise kar kalınlığı yer yer 75 cm’ye yükseldi. Ulaşım hem karadan hem denizden hem de havadan kilitledi. Karayollarındaki kazalar nedeniyle TEM kapandı. Kilometrelerce kuyruk oluştu. Edirne yönünde kara saplanan araçlar vinçler yardımıyla çıkarıldı. Denizde ise feribot seferleri yapılamadı. İDO ve BUDO seferleri artarda iptal etti. 

İPTALLER PEŞ PEŞE GELDİ

En büyük sıkıntı ise hava ulaşımında yaşandı. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda dün öğlene kadar seferler yapılamadı. Türk Hava Yolları tüm iç hat seferlerini iptal etti. İptaller peş peşe gelince Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları otele döndü. Seferlerin yapılamamasından dolayı binlerce yolcu geceyi havalimanında geçirdi. Atatürk Havalimanı’nda iki gündür mahsur kalan İranlı yolcular ise hava yolu şirketini alkışlarla protesto etti.

35 BİN YOLCUYA KUMANYA

Türk Hava Yolları, hiçbir yolcusunu mağdur etmeyerek başka bir rekora imza attı. Milli şirket, havalimanında bekleyen yolcular için gidiş katında kumanya dağıtımı için özel stantlar açtı. Bu stantlarda 35 bin yolcuya kumanya dağıtıldı. THY, 8 bin yolcusunu da İstanbul’daki otellere yerleştirdi. Günde ortalama 1200 uçağın iniş kalkış yaptığı Atatürk Havalimanı’nda kötü hava şartları ve yoğun kar yağışı nedeniyle dün 128 uçak iniş yapabilirken, 118 uçakta gideceği noktalara hareket etti.

VİNÇLER KURTARDI

 TEM otoyolu Mahmutbey gişelerinde de yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle kara saplanan tırlar vinç yardımıyla kurtarıldı. Tırlarda uyuyan sürücüler zabıta ekipleri tarafından anons yapılarak uyandırıldı. Avcılar’da ise kar yağışı ve rüzgarın etkisiyle kopan yüksek gerilim hattı telleri E-5’in trafiğe kapanmasına neden oldu. Tellerin vinç yardımıyla kurtarılmasının ardından yol yeniden trafiğe açıldı.

İSTANBUL'DA 17 İLÇEDE TATİL

Öte yandan akşam saatlerinde İstanbul Valiliği okulların açık olacağını açıkladı.Ancak Valilik, kar temizleme çalışmalarının sürdüğü ilçelelerde tatil yetkisinin kaymakamlıklara bırakıldığını duyurdu. Duyurunun ardından  17 ilçe kaymakamlığı eğitime bir gün ara verdi. Tatil yapacak ilçeler şunlar: Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çekmeköy, Esenyurt, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Sancaktepe, Sultanbeyli, Sultangazi, Gaziosmanpaşa ve Eyüp'te, eğitime 1 gün ara verildi. 

Yağışlar nedeniyle birçok kentte de eğitime ara verildi. Dün de Ankara, Eskişehir ve Zonguldak’da okullar tatil edildi. Meteoroloji bugün için, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin ile Bitlis, Şırnak, Van ve Hakkâri çevrelerinde yoğun kar uyarısı yaptı. 

28 yılın en yüksek kar kalınlığı rekoru 75 cm

İstanbul'da en son 1987 yılının mart ayında 63 santimetre kar kalınlığı ölçülmüştü. Kar yağışı, gazetelere böyle yansımıştı.


Havalimanı otele döndü

Atatürk Havalimanı'nda sefer yapılamamasından dolayı binlerce yolcu geceyi havalimanında geçirdi. Yurtdışından gelen yolcular farklı çözümler buldu. Türk Hava Yolları 8 bin yolcusunu otele yerleştirdi. Havalimanında kalan 35 bin yolcuya ise kumanya dağıttı.


Tramvay raydan çıktı

Topkapı-Habibler arasındaki T4 hattında çalışan tramvay, yoğun kar nedeniyle Fetihkapı ile Topkapı durakları arasında raydan çıktı. Mescid-i Selam’dan Topkapı yönüne hareket eden tramvay, Fetihkapı durağından sonra yolda biriken kar sebebiyle raydan çıkınca, yolcular araçtan inerek Topkapı durağına kadar yürüdü.


En çok onlar sevindi

Sakarya’da iki gündür devam eden yağış nedeniyle kar kalınlığı yüksek kesimlerde 50 santimetreye ulaştı. Okulların tatil edilmesini fırsat bilen çocuklar, arkadaşlarıyla kartopu oynadı, poşet ve tahtaların üzerinde kayarak, eğlenceli vakit geçirdi.


Erken bahar

Türkiye’nin bir çok bölgesi etkili kar yağışı ve soğuk havanın etkisinde bulunurken, Van’da bahar havası yaşanıyor. Van’da güneşi görenler kendilerini sokaklara, bahçe ve parklara attı. Birçok vatandaş kişi aralarındaki kahvelerde dışarıda çay içerek güneşli günlerin ve sıcak havanın keyfini çıkardı. 

#Mahmutbey-Hadımköy
#TEM
#kar yağışı
9 yıl önce