|

Bu köyde 14 kişi yaşıyor

Gençlerin kış mevsiminde çalışmak için büyük şehirlere ve yurt dışındaki yakınlarının yanına gittiği Muş'un Varto ilçesine bağlı 50 haneli Güzeldere köyünde yalnızca 14 kişi yaşıyor.

Aa
00:00 - 6/03/2013 Çarşamba
Güncelleme: 13:08 - 6/03/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Bu köyde 14 kişi yaşıyor
Bu köyde 14 kişi yaşıyor

İlçe merkezine 35 kilometre uzaklıktaki 50 hane, 150 nüfuslu Güzeldere köyü, yaz döneminde artan, kış mevsiminde ise yüzde 90 azalan nüfusu ile dikkati çekiyor.

Köyün gençlerinin çalışmak için büyük şehirlere ve yurt dışındaki yakınlarının yanına gittiği köyde kış mevsiminde en genci 50 yaşında 14 kişi kalıyor.

Geçimlerini hayvancılıkla sürdüren ve besledikleri hayvanların sahipsiz kalmaması için köyü terk etmeyen yaşlılar, zorlu kış koşullarına aldırış etmeden adeta köyde bekçilik yapıyor.

Köyün eski muhtarlarından Veli Kızılkaya, yaz aylarında 150, kış mevsiminde ise 14 kişinin yaşadığı köyde, her yıl mevsimsel göç dalgalanması olduğunu söyledi.

Kızılkaya, köyde 50 yaşın altında bulunan kişilerin zorlu kış koşulları nedeniyle batı illerine ve yurt dışındaki akrabalarının yanına gittiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Gençlerimiz genellikle yurt dışına ya da büyük şehirlere gidiyor. Kışın köyde sadece 14 kişiyle kalıyoruz. Köyde kalan en genç kişi ise 50 yaşında. Köyümüz yaz aylarında yoğun göç alıyor, kışın ise köyde büyük göç yaşanıyor. Köyde kışın sadece 6-7 hanede yaşam sürerken, mayıs ayından başlayarak sonbahara kadar hane sayısı 50'ye yükseliyor. Yazın gelen köylüler burayı genellikle tatil amaçlı kullanıyor.''

Köylülerden Doğan Fırat ise köyde yaşayanların büyük bölümünün yurt dışına göç ettiğine değinerek, ''Şu anda köyde 6 hane var. Köylülerin çoğu yurt dışında çalışıyor. Bazıları ise büyük şehirlere göç etti. Köylülerimiz yazın burada 2-3 ay kaldıktan sonra kışın tekrar gidiyor'' dedi.

11 yıl önce
default-profile-img