|

Çankaya''nın 17 yüzü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül''ün görev yaptığı 7 yılı değişik açılardan ele alan 17 kitap Cumhurbaşkanlığı Yayınları tarafından yayımlandı. Köşk''ün bilmediğimiz yüzünü anlatan kitaplar araştırmacılar için de önemli bir kaynak.

Emeti Saruhan
00:00 - 27/08/2014 mercredi
Güncelleme: 22:57 - 26/08/2014 mardi
Yeni Şafak
Çankaya''nın 17 yüzü
Çankaya''nın 17 yüzü

Cumhurbaşkanlığı Yayınları tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül''ün görev yaptığı 7 yılı değişik çerçevelerden ele alan 17 kitap dün Cumhurbaşkanlığı Tarabya Köşkü''nde yapılan bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Cumhurbaşkanı Gül''ün 7 yıl boyunca yaptığı seyahatler ve konuşmalar, protokol uygulamaları, köşk misafirlerinin ağırlanmaları esnasında gelişen anekdotlar, enstantaneler kitapların konusunu oluşturuyor.

İNGİLİZCELERİ DE HAZIRLANDI

Cumhurbaşkanı Gül''ün görev süresinde restore edilen Av Köşkü''nün bahçesinde düzenlenen basın toplantısında, 7 yıllık görev süresinde ortaya konan zengin birikimin yayına dönüştürülerek paylaşılmak istendiği belirtildi. 17 kitaplık serinin 14 tanesi tamamlandı, 3 tanesi ise baskıda.

Çok geniş bir skalada hazırlanan kitaplardan, İhtimam, Zarafet ve Lezzet, Çankaya''nın Hazineleri ve Cumhurbaşkanlığı Sanat Koleksiyonu (3 cilt) kitaplarının İngilizcesi de basıldı.

Cumhurbaşkanlığı yerleşkelerinde yapılan tadilat ve restorasyonlar, Çankaya ve Tarabya''daki değişikliklerin anlatıldığı ''Çankaya Köşkü ve Tarabya Köşkü''nün Değişen Yüzü'' kitaplarında görülebilir.

Köşk hazineleri görmeye değer

Kitaplar arasında, Köşk koleksiyonundan örneklerin yer aldığı Çankaya''nın Hazineleri, Çankaya Köşkü''nün mutfağı, yemekleri, davet sofraları ve sunumlarının anlatıldığı ''İhtimam, Zarafet, Lezzet'' kitapları görsel zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Adım Adım Geleceğe kitabı, sosyal sorumluluk projelerini konu ediniyor. Gelecek Yakın, Demokrasi ve Hukuk Yolunda, Global Perspektif, Diplomaside Erdemli Güç, Türkiye''yi ve Dünyayı Yeniden Düşünmek kitapları Cumhurbaşkanı Gül''ün konuşmalarından oluşuyor. Cumhurbaşkanlığı protokol uygulamaları ise Zirvede Protokol kitabında biraraya getirildi.

Kitaplar hazırlanırken Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül, puntosundan resim seçilişine kadar, her aşamada katkıda bulundu.

Misafirleriyle mutfağa giriyor

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrunnisa Gül gelen misafirlerini Çankaya''da törenle karşılıyor. Devlet başkanları heyetler arası görüşmelere geçerken hanımefendiler köşk yerleşkesinde gezintiye çıkıyorlar. Misafirler köşkü gezerken akşam yiyecekleri yemeklerin hazırlanış aşamasına bizzat şahit olmaktan çok mutlu oluyorlar. Cumhurbaşkanlığı menüleri, soğuk başlangıç, ana yemek ve tatlıdan oluşuyor. Zeytinyağlı tabaklarında yazın kabak çiçeği dolması, kışın pancar soslu lahana sarma, ilkbaharda enginarlı sarma bulunuyor. Haluçka, yağ mantısı, kır pidesi gibi geleneksel tarifler yeniden ele alınarak sadeleştirilmiş sunumlarla servis ediliyor.


il y a 10 ans