|

İslam dünyasının aile konferansı İstanbul'da başlıyor

Uluslararası Aile Konferansı 24-25 Ocak 2015 tarihlerinde İstanbul’da yapılacak. İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği İDSB’nin düzenlediği konferansta şefkat, hürmet, nezaket ve paylaşım kavramları tema olarak seçildi.

14:44 - 21/01/2015 Wednesday
Güncelleme: 15:00 - 21/01/2015 Wednesday
Yeni Şafak

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Avukat Ali Kurt, Uluslararası Aile Konferansı ile ilgili açıklamasında; “Çağımızda küreselleşme adı ile devam eden modernleşmenin sebep olduğu savrulmadan aile de nasibini fazlasıyla almaktadır. Zira aile, insan ve toplumun buluştuğu ve birbirini var ettiği ilk sosyal etkileşim ağıdır. Bu nedenle ailedeki değişim ve sorunlar çok şeyin göstergesidir. İDSB olarak, aile ile ilgili sorunları tespit etmek ve tevhid hakikati ile beslenen uygulanabilir çözümler üretebilmek amacı ile düzenleyeceğimiz 2. Uluslararası Aile Konferansının başlığını ‘Değişen Dünyada Bireyler Arası Etkileşim Ağı Olarak Aile- Şefkat, Hürmet, Nezaket, Paylaşım’ şeklinde belirledik” diye konuştu.


Konferansın temaları olarak belirlenen ‘Şefkat, Hürmet, Nezaket, Paylaşım’ kavramlarının ideal Müslüman ailesini yansıttığını belirten Kurt, bu kavramların İslam dünyasında ailede ve çevresinde yaşanması beklenen tüm duygu, düşünce ve davranışların değerleri olduğuna da vurgu yaparak şunları kaydetti: “Bir sosyal değişim sürecinde her şey değişmez, değişmek zorunda da değildir. Değişenler ve değişmeyenler iç içe bulunur. Değişmeyen değerler insanı, aileyi, kültürü ve medeniyeti hem var eden hem de yaşatan dinamiklerdir. Bu anlayış ile konferans kapsamı için esnek bir çerçeve oluşturulmaya çalıştık.”


“Aile kurumunun çekirdeği olan evlilik, suya atılan bir taş misali etrafında giderek büyüyen halkalar oluşturur” diyen İDSB Genel Sekreteri Avukat Ali Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Çağımızda giderek artan boşanmalar dikkate alınmadan evlilik kurumu ile ilgili sorunlar üzerinde söylenenler eksik kalacaktır. Yeni iletişim teknolojileri ve medya, değişen dünyanın en önemli aktörleri haline gelmiştir. Bugün ailenin yaşadığı evin duvarları adeta yıkılmıştır. İslam dünyasının değerleri açısından aile içi ve aile çevresi tüm etkileşim ağlarının ve ailenin sosyalleştirme işlevinin yapıcı ve kalıcı özellikleri, iletişim teknolojileri ve medya vasıtasıyla yoğun bir bombardıman altındadır. İnsanı, toplumu ve kültürü kendisi yapan kalıcı değerleri değiştirmeye yönelik bu bombardımanın yol açtığı sorunlar ve tevhid inancına uygun çözüm teklifleri büyük önem taşımaktadır.”


Aile İçi Şiddet, Mülteci Aileler, Çocuk Gelinler, Babasız Bebekler 

“Küresel dünyada refah ve yoksulluk kadar göçler ve şehirleşme de bireyleri ve aileyi derinden etkilemektedir. Bu bağlamda aile ve mekân ayrı bir önem kazanır. Bugün değişen dünyada savaş ve ülke içi huzursuzlukların coğrafyası da değişmiştir. Savaşın ailelerde yol açtığı sorunları yok saymak mümkün değildir. Bugün bir başka mesele, İslam dünyasında din odaklı kimi sorunlara yeteri kadar sahip çıkılamaması nedeni ile sorunların başkaları tarafından farklı amaçlarla söylem malzemesi yapılıyor olmasıdır. Yaşanan bazı sorunlara çözüm teklifleri sunabilmek için önce sorunlarla yüzleşmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle şiddet, kural dışı evlilikler-ilişkiler, çocuk gelinler, çocuk anneler ve babasız bebekler gibi sarsıcı sorunlarla ilgili çözüm önerilerinin tartışılması bir görev halini almıştır.


Konferans kapsamına dair çizmeye çalıştığımız bu esnek çerçeve, katılımcıların katkılarıyla daha da zenginleşecek. Konuların tartışılması kadar aile ekseninde yeni politika önerileri de konferansın kazanımı olacaktır. Kendine özgü farklı kültürlere sahip Müslüman ülkelerden gelen STK temsilcileriyle İslam dünyasının istikbali için sağlanması gereken akıl, gönül ve gayret birliğinin güzel bir örneğini sunmayı arzuluyoruz.”



Bakan Ayşenur İslam ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da Konuşacak

24-25 Ocak 2015 tarihlerinde İstanbul Yenibosna Gönen Otel’de yapılacak konferansın açılışını Saat 09.30’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam yapacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile KADEM-Kadın ve Demokrasi Derneği’nin desteklediği konferansın Pazar günkü bölümünde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşma yapacak. Konferansa dünyanın değişik ülkelerinden çok sayıda uzman, bilim adamı, yönetici, siyasetçi ve hükümet temsilcisi katılacak. Programa Türkiye’den de çok sayıda STK temsilcisi ve aile uzmanının katılması bekleniyor.


Konferansın Konuları: Savaşlar, Modernleşme, Kadın-Erkek Adaleti

Uluslararası Aile Konferansının ilk gününde 3 oturum, ikinci gününde ise 8 çalıştay gerçekleştirilecek. Oturum ve çalıştayda yer alan konu başlıklarından bazıları şöyle;


Modernleşme ve Küreselleşme Sürecinin Aileye Etkisi.

Bilişim ve İletişim Teknolojileri, Güvenlik Tehditleri ve Aileye Yönelik Riskler.

Ailede Kavramların, Değerlerin ve İlişkilerin Kur’an Esaslarına Göre Düzeltilmesi.

Aile ve Kadın-Erkek Arasında Adalet

Aile İçi İletişimde Kronik Sorunlar.

Savaş ve Çatışmaların Aile Üzerine Etkileri

Medya ve Sanatın Ailenin İstikrarındaki Rolü.

İslam Hukuku ve Yerel Kanunlar Arasında Aile

BM Ekseninde Uluslararası Kadın ve Aile Politikalarına Yaklaşım.
#Uluslararası Aile Konferans
#İslam dünyası aile
#konferans istanbul
9 years ago