|

Japonlardan korkutan deprem yorumu

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Marmara Denizi''nde 7-7,5 şiddetinde bir deprem olmasını beklediklerini söyledi.

Cihan
00:00 - 6/03/2013 Çarşamba
Güncelleme: 13:38 - 6/03/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Japonlardan korkutan deprem yorumu
Japonlardan korkutan deprem yorumu

2006''dan beri Kandilli Rasathanesi''nde Marmara depremini araştırdığını belirten Kaneko, Milli Eğitim Bakanlığı ile JICA işbirliğiyle okullarda düzenlenen tatbikatların yeterli olmadığını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı ile JICA arasında 2010''da başlayan ''Okul Tabanlı Afet Eğitimi Projesi'' kapsamında Bursa, Balıkesir, Bolu Sakarya, Çanakkale, Düzce, İstanbul, Tekirdağ ve Yalova'da 80 pilot okulu kapsayan proje dahilinde Bursa''nın Yıldırım ilçesi Karapınar Ortaokulu''nda bir tatbikat düzenlendi.

TATBİKATLAR YETERLİ DEĞİL

Tatbikatı değerlendiren JICA Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, öğrencilerin çok ciddi ve sessiz olmalarının ve tatbikata ebeveynlerin de katılmasının takdire şayan olduğunu söyledi. Tatbikatların yeterli olmadığını belirten Kaneko şunları kaydetti: ''Birçok kurumun destek vermesi çok iyi. Ancak yeterli değil, afet yönetiminde ''yeterli'' diye bir şey yok. Sürekli bu çalışmaların devam etmesi önemli. Sadece Türkiye için değil Japonya için de önemli. Üç yıldır biz bu projeyi yürütüyoruz.''

TÜRKİYE''DEKİ BİNALAR YETERSİZ

Japonya''da 1995 Kobe Depremi''nin 7,2 şiddetinde olduğunu hatırlatan Kaneko, kaybın büyük olmasının ardından depreme yönelik çalışmaların arttığını dile getirdi. Türkiye''de aynı şiddetteki depremin daha etkili olacağına dikkat çeken Kanoke, ''Binadan binaya değişir dağınıklılık, averaj olarak alırsak Japon binaları Türkiye''deki binalara göre iki üç kat daha güçlü diyebiliriz. İstanbul afete sıkı hazırlanıyor. Geçmiş depremleri de araştırmak önemli. Japon deneyimlerini Türk halkıyla paylaşmaktan memnunuz. Daha güvenli ülkeye topluma ulaşmak istiyoruz.'' diye konuştu.

İSTANBUL VE BURSA''DA TSUNAMİ BEKLENİYOR

JICA Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İstanbul yakınlarında Marmara Denizi''nde bir deprem olma ihtimalinin yüksek olduğunu öne sürdü. Depremin 7-7,5 şiddetinden fazla olmayacağını anlatan Kaneko, can kaybının şehirden şehre göre değişeceğini söyledi. Kaneko şunları kaydetti: ''İstanbul yakınlarında birçok bilim adamı yakın zamanda deprem olmasını bekliyor. Yakınlarda olması muhtemel depremin büyüklüğü 7 ile 7,5 şiddetinde olacaktır. Tabi deprem denizde meydana geleceği için tsunami etkisi oluşturacaktır. İstanbul daha çok etkilenecektir, ama Bursa da tsunamiden etkilenecektir. Japonya''da iki sene önceki tsunamide dalgalar 10 metre boyutunu aşmıştı. İstanbul ve Bursa''daki deprem sonrası meydana gelecek tsunamide dalgalar çok yüksek olmaz. Deprem, Marmara Denizi''nde olacağı için dalgalar Bursa''ya çok şiddetli gelmez, İstanbul daha çok etkilenecektir.''

11 yıl önce
default-profile-img